LiveRecensies

SONS + Psycho 44 @ Het Zomerkwartier: In het oog van de storm

© CPU – Willem Devriendt

Normaal gezien zouden we al stilletjesaan onze tent aan het klaarmaken zijn om richting Pukkelpop te trekken, maar zoals iedereen onder tussen wel weet werd dat feestje last minute geannuleerd. Het Limburgse festival plande geen groots alternatief, maar sloeg de handen in elkaar met Muziekodroom en organiseerde zo Het Zomerkwartier. De hele zomer lang krijgen we daar fijne concerten voorgeschoteld, met volgende week zelfs een heuse naamsverandering naar Pukkelpop Kwartier. De eer om het Hasseltse publiek op te warmen voor die vierdaagse was weggelegd voor de mannen van Psycho 44 en SONS. Helaas nog steeds in bubbel en dus niet met Covid Safe Tickets. Nooit vonden we dat jammerder dan gisterenavond.

Het viertal van Psycho 44 mocht de avond vol gitaargeweld op gang trappen. De mannen deden over het algemeen wat er van hen verwacht werd, maar slaagden er helaas niet voor de volle honderd procent in om de energie van het podium op het publiek te projecteren. Langzaamaan bloeide de set open tot een stevig geheel, waarin de gitaar steeds een prominentere rol begon te spelen. Het leek wel alsof we naar een vulkaan stonden te kijken, die dreigend begon te rommelen, om dan te vervaarlijk lava te spuwen. Frontman Gaelian Lahaye was naarmate het optreden vorderde steeds meer in zijn sas, waardoor hij ook grootser durfde uithalen met zijn stem. Dat gebeurde jammer genoeg hier en daar wel met een vocale uitschuiver, maar over het algemeen zat de set van Psycho 44, vol stevige gitaren, aanvullende elektronica en trage headbangers, goed in elkaar. Helaas viel de kwaliteit van het geluid wat tegen, waardoor het voelde alsof er een onrustige grote bol energie over het podium zweefde, maar er niet af geraakte.

Al bij al dus nog een degelijke opwarmer, maar alle aandacht ging natuurlijk naar SONS. Nadat het viertal zowat elk podium op Belgisch grondgebied onveilig had gemaakt met hun debuutplaat Family Dinner, gebruikte het de coronaperiode om aan nieuw materiaal te werken. Dat nieuw materiaal is nu af, en dus schuimen de mannen enkele festivalletjes af om het uit te proberen. Het Zomerkwartier werd dan ook meteen getrakteerd op het splinternieuwe “Succeed”, waarin de band met loeiende gitaren dreigend het podium betrad. Het leek wel alsof er een orkaanalarm doorheen de tent galmde. Terecht, zo bleek, want de orkaan heette SONS.

Met “Waiting on My Own” en “White City” schoot de machine definitief in gang. De mannen raasden over het podium terwijl de riffs aan een sneltempo werden afgevuurd. Het spelplezier spatte er dan ook van af, want oh, wat was het viertal blij dat het eindelijk nog eens op een podium mocht staan. Het tempo lag in elk geval gigantisch hoog, waardoor we even naar adem moesten happen om het eerste stormpje te overleven. “Skin” werkte goed als ‘rustpunt’, maar tegelijk voelden we aan de dreiging dat het vervolg nog steviger zou klinken. Met hier en daar een blikseminslag werden we richting “Family Dinner” geleid, waarop Hasselt vrolijk begon te headbangen.

De energie was zichtbaar aanwezig – de stoom zweefde letterlijk boven bassist Jens’ hoofd – maar aan stoppen werd nog lang niet gedacht. Zo vuurde SONS een aantal nagelnieuwe tracks op ons af, en wat bleek: de band kan nog steviger uit de hoek komen dan op zijn debuut. Zo werd “Love” een liefdesliedje zoals alleen deze mannen dat zouden maken: met veel geroep en getier en vooral met chaotische gitaren. Ook “I Don’t Want To” en “Pixelated Air” staken het vuur aan de lont, waardoor het haast leek of we verstrengeld waren geraakt in een storm in een storm.

Het publiek at intussen al vrolijk uit de hand van SONS. Logisch, want het kreeg geen moment rust. Met “Tube Spit” werden we nog getrakteerd op een epische gitaarsolo, terwijl “Naughty” uitdraaide in een groots meezingmoment. Je voelde aan alles dat de set richting een gigantische energie-explosie groeide. De eer voor de ontploffing was weggelegd voor hit van de doorbraak “Ricochet”. Terwijl de volledige tent steeds intensiever begon mee te springen, dook er uit het niets een kindje op op het podium, dat mee mocht drummen en de boel alsmaar meer opjutte. Het Zomerkwartier ging letterlijk op de kniën voor SONS, waardoor de set uitgroeide tot een (voorzichtige) moshpit, waar corona niets meer aan te zeggen had. Met afsluiter “Do They See Me” was het hek dan finaal van de dam en vlogen er hier en daar mensen door de lucht. Dit is toch gewoon waarom je naar concerten gaat?

Als ongeplande bis jutte SONS de boel nog wat extra op met twee nieuwe nummers, om ons dan in extase achter te laten. Het was doodzonde dat dit concert niet zonder social distancing plaatsvond, want de mannen zouden de tent aan flarden hebben gespeeld. Orkaan SONS raasde door Het Zomerkwartier met een mix van oud en nieuw materiaal en deed dat zonder het publiek los te laten. Al vanaf de eerste tonen vatte het viertal ons bij de kraag, waarna het ons alle hoeken van het festivalterrein liet zien. Concerten aan tafeltjes zijn jammer voor elke band, maar voor een band als SONS zijn we geneigd het nog erger te vinden. Desalniettemin voelden we de energie tot in onze bubbel, waardoor we met volle overtuiging kunnen zeggen dat de mannen helemaal terug van weggeweest zijn.

Setlist SONS:

Succeed (nieuw nummer)
Waiting on My Own
I Need a Gun
White City
Hot Friday (nieuw nummer)
Skin
Family Dinner
Keep on Going
I Don’t Want To (nieuw nummer)
Love (nieuw nummer)
Pixelated Air (nieuw nummer)
Tube Spit
Naughty
Ricochet
Do They See Me

I Don’t Want To (nieuw nummer)
Love (nieuw nummer)

1491 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
FeaturesInstagramUitgelicht

Dansende Beren zomerhit 2022

De teerling is geworpen, de stemmen zijn geteld: de Dansende Beren zomerhit is bekend. Met honderden stemmen kunnen we zeggen dat de…
InstagramLiveRecensies

HEAR HEAR! 2022: Een hete ontmoeting

De eerste editie van HEAR HEAR! had ook meteen HOT HOT! kunnen heten, want het was puffen en zweten tot de laatste…
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 4): Punk is bijlange niet dood

Naar goede gewoonte organiseren de Lokerse Feesten, daags na de metaldag, ook een punkrockdag voor de jongere en minder jonge fans van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.