InstagramLiveRecensies

Brihang + Het Zesde Metaal @ Lokerse Feesten: Ier, in Lokeren, es ’t goed

© CPU – Stijn Verbruggen

Nu Gent geldt als officieuze hoofdstad van West-Vlaanderen, blijken de West-Vlamingen hun zinnen te hebben gezet op het Waasland. Wanneer presentatrice Jolien Roets vraagt of er West-Vlamingen zijn afgezakt naar de Grote Kaai, lijkt het halve plein instemmend te roepen. Door middel van hun beste muzikale ambassadeurs probeerden ze de Lokerse harten te veroveren. Dat gebeurde met verve. De kunst van het woord zegevierde. Brihang en het Zesde Metaal zorgden voor een mooie avond, die wonderwel droog bleef.

Op de tonen van “Rommel” verschenen Brihang en co op podium. De West-Vlaming zette in Lokeren een sterke set neer, maar kreeg het publiek minder betrokken dan tijdens een gemiddelde zaalshow. ‘We zijn allemaal door corona gejost’, weet Brihang ons te zeggen. Ook zijn show leed eronder. Doordat het publiek moest blijven zitten, werd de afstand tussen hen en de artiest groter, maar wij, de muzikanten en Brihang deden ons best. ‘We volgen allemaal braafjes de regeltjes’, klonk het toen DJ Essence “#Quote” inzette. De toon was gezet. Braafjes bleef Lokeren aan zijn tafel zitten, braafjes keken we naar het concert.

© CPU – Stijn Verbruggen

Brihang bleef proberen: ‘Ik ben hier!’, riep hij tijdens “Wieder”. Het leek te werken. Na een slamsessie over schoonheid en de brand in de Bozar volgde een sterke versie van “ik wil alles, behalve”. Dieter Meeuws van NTREK maakte het West-Vlaamse feestje compleet en werd met gejuich onthaald. Na deze passage keerde de rust terug in de set. Op de Grote Kaai vielen minuscule regendruppeltjes op ons gezicht; een perfecte setting voor “Avenue Deschanel” en “Kleine Dagen”.

Na een anekdote over marters en autokabels en een applaus voor de jarige Stefan en Charlotte, begon Brihang aan het laatste deel van zijn set. Op het eind leek hij Lokeren te hebben ingepakt. Het publiek hing aan zijn lippen. Tijdens “Steentje” deze keer geen betonblok aan zijn benen, maar een ‘massief gouden blok’ (lees: doos met gouden papier errond) op een transpallet. Brihang blijft met zijn voetjes op de grond en werd weggerold naar de backstage. Tijdens de onvermijdelijke bis zocht hij wel de hoogte op. Brihang werd in een hoogtewerker, rechts van het podium, de lucht in begeleid. Op een hoogtepunt, al balancerend, sloot hij zijn concert af.

@ CPU – Stijn Verbruggen

Terwijl het begon te schemeren, bedachten we ons dat het wel nog iets heeft, zo’n bubbelfestival. Drank, eten en merch kunnen per QR-code worden besteld en worden door de vrijwilligers aan tafel gebracht. Je heb je eigen plekje op het terrein, met een gegarandeerd zicht op de artiesten, de geluidskwaliteit is top en de enige mensen die je écht kan horen babbelen doorheen de muziek zijn je tafelgenoten.

Wannes Cappellle betrad alleen het podium. Meteen kreeg hij Lokeren stil met “Wachten”. Het Zesde Metaal is echter meer dan Cappelle alleen, want rond de zanger kwam de band staan. De frontman verzocht ons de steentjes uit onze schoenen te halen die er tijdens Brinhang waren ingeraakt, waardoor er tijdens “Dag Zonder Schoenen” enkele schoenen in de lucht werden gestoken. Een eerste hoogtepunt kwam er toen “Tid Van Ton” werd ingezet. Het publiek mocht meezingen, in twee octaven, mochten ze kunnen. Wie niet kon meezingen, mocht wuiven. De anders ingetogen Cappelle, bleek in zijn nopjes en zocht vaak het publiek op.

© CPU – Stijn Verbruggen

Het Zesde Metaal bracht een combinatie van gekende hits en verborgen pareltjes op eerdere albums. Een heerlijke mix van nummers leren kennen en hits herkennen typeerde de avond. “Ploegsteert” zorgde, ondanks een valse noot hier en daar, voor kippenvel. Als in een kleine kuststad verrezen vijf lichtoren achter de band. “Gelijk Hoe”, een cover van R.E.M.’s “Everybody Hurts, bleek wondermooi in deze setting. Alle muzikanten kwamen tot hun recht en het publiek keek naar een band die keihard kon uithalen door net zo rustig te blijven.

De nieuwe single “Geef Mie Nen Dag” bleek wondermooi, terwijl “Gie, Den Otto En Ik” voor een heerlijk meezingmoment zorgde. ‘Merci om een anderhalf jaar te verouderen!’, riep Cappelle ons toe. “Ouder Komen” werd ingezet, waarna één voor één de muzikanten het podium verlieten; eerst de drum, dan Capelle, daarna de gitarist, waardoor Lokeren achterbleef met Tom Pintes en een allesdoordringende synth. In de bisronde kwamen de muzikanten terug één voor één op. De psychedelische tonen van “Jèn” vervulden de Grote Kaai. ‘Hier Bie Oes’ in Lokeren was het goed. Toch kreeg het Zesde Metaal Lokeren niet recht, ondanks de vele verzoeken. Desalniettemin brachten de West-Vlamingen een ijzersterke set.

Het Zesde Metaal verjoeg samen met Brihang, ondanks de dreigende wolken, de regen. Lokeren bleef betoverd achter. Niet veel later werden we uit onze roes getrokken door het Lokerse dj-duo Radio Rommelmarkt. Met hun plaatjes, die enkel van de rommelmarkt komen, kregen ze het overgebleven publiek wel recht. Tot midden in de nacht werd er gedanst in Lokeren

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist Brihang:

Rommel
#Quote
Binnenkant
Oelala
Wieder
ik wil alles, behalve
Alles Draait
Avenue Deschanel
Kleine Dagen
Morsen
Afsluiten+
Steentje

Balanceren

Setlist Het Zesde Metaal:

Wachten
Niets Doen Is Geen Optie
Dag Zonder Schoenen
Tid Von Ton
Ploegsteert
Gelijk Hoe (R.E.M.-cover)
Geef Mie Nen Dag
Toe Nu Maar
Stempel
Gie, Den Otto En Ik
Nie Gezond
De Onvolledigen
Ik haat U nie
Ouder Kommen

Jèn
Ier Bie Oes
Naar De Wuppe

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single olsan - "asjeblief" (feat. Brihang)

Al wie uit West-Vlaanderen komt, kent het begrip ‘olsan’ waarschijnlijk wel. Maar buiten een West-Vlaams woord is het ook een hiphopduo dat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Bad Religion, Flogging Molly en meer voor punkdag Lokerse Feesten

Net zoals de metaldag, is ook de punkdag al enkele jaren een vaste waarde bij de Lokerse Feesten. Oude rotten en nieuw…
Features

Record Store Day 2022: Tien releases om naar uit te kijken

Op zaterdag 23 april is het weer Record Store Day; de feestdag bij uitstek voor liefhebbers van vinylplaten in al haar facetten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.