AlbumsFeatured albumsRecensies

Molly Burch – Romantic Images (★★★½): Van het eindejaarsbal naar de discodansvloer

Het mag een klein wonder genoemd worden dat Molly Burch niet actief is in de filmwereld. Ze groeide omringd door acteurs op in Los Angeles, waar zowel haar beide ouders als haar oudere zus een succesvolle carrière in de filmindustrie uitbouwden. Voor de jonge, verlegen Molly was een acteercarrière of een job in de harde filmwereld echter een brug te ver. Zij keek op naar klassieke zangeressen die een zaal kunnen inpakken van zodra ze het podium betreden: grote namen zoals Billie Holiday en Nina Simone, maar evengoed popsterren als Britney Spears of Mariah Carey. Met deze grootheden als inspiratie startte Burch een universitaire opleiding in vocal jazz, en begon ze aan een eigen carrière.

Haar debuutalbum Please Be Mine werd uitgebracht in 2017, en bracht een fijne verzameling indiepop- en folknummers die knipogen naar de jaren vijftig en zestig. Amper een jaar later volgde het zelfzekere First Flower met een moderner geluid en bovenal nog meer aandacht voor haar sterke stem. In 2019 bracht de zangeres met The Molly Burch Christmas Album nog een feestelijk tussendoortje, maar vandaag is met Romantic Images een nieuwe langspeler met origineel werk beschikbaar. En die klinkt muzikaal toch net iets anders dan de voorgangers.

Als de muziek van haar eerste plaat ons nog deed terugdenken aan het traditionele eindejaarsbal in de jaren vijftig, dan staan we met Romantic Images voornamelijk op de discodansvloer in de seventies. Er ligt meer nadruk op de beats en her en der klinkt een stijlvolle synth. De groovy bas en het funky ritme van de vooruitgestuurde single “Emotion” (met Wild Nothing) spant de kroon, alsof ze ons vanaf de eerste single al wou waarschuwen voor een kleine stijlbreuk. Onder de dansbare oppervlakte ligt wel nog steeds een typisch Burchnummer met een weemoedige tekst verborgen, en Molly zet het nummer op haar manier volledig naar haar hand.

Het wordt op Romantic Images nergens nog zo expliciet disco als op “Emotion”, maar dat betekent niet dat de overige nummers minder catchy zijn. De albumopener en single “Control” zet ons op een stijlvolle manier nog even op het verkeerde been. Met melancholische pianomelodieën, een haperend ritme en bescheiden synthriedels wordt een elegante basis gelegd waarover Burch haar typerend stemgeluid laat balanceren. Na deze opener wordt het geweer van schouder veranderd en resoluut op de pop in indiepop gericht.

De plaat werd opgenomen samen met Alaina Moore en Patrick Riley. Dit koppel achter het Amerikaanse indiepopduo Tennis heeft samen met Burch op Romantic Images een vrij sober instrumentenpakket samengesteld. Meer dan een gortdroge bas, een eenvoudige ritmesectie, sfeervolle toetsen en een met reverb overladen gitaar worden er doorgaans niet uit de de kast gehaald. Het voornaamste instrument is uiteindelijk de zeemzoete stem van Burch. Die meandert in een vingerknip van warm en hees naar breekbaar en zwoel, dikwijls in één nummer. Absolute hoogtepunten zijn het heerlijk melodieuze “Honeymoon Phase” en het ingetogen “Easy”.  De kracht van haar keelgeluid zorgt voor een grote variatie in de nummers, en doordat de instrumentatie beperkt blijft, krijgt haar zang alle aandacht.

Met Romantic Images maakt Molly Burch de overstap van retro indiepop naar een modernere variant. Voor fans van het eerste uur zal het even wennen zijn om vertrouwde elementen te herkennen, maar een geduldig luisteraar ontdekt onder de oppervlakte al gauw weer de rijkdom van het melancholische universum van Molly Burch.

Facebook / Instagram / Website

132 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tennis - "Let's Make a Mistake Tonight"

Als koppel samen muziek maken, het is zeker niet iedereen gegeven. Voor de Amerikanen Alaina Moore en Patrick Riley is de vonk…
AlbumsRecensies

Motel Radio - The Garden (★★½): Braaf baken van positiviteit

De Amerikaanse indierockgroep Motel Radio is al sinds 2014 actief, maar waarschijnlijk zal de naam bij niet veel mensen een belletje doen…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Two Door Cinema Club - Keep On Smiling (★★★½): De reis is beter dan de bestemming

Even beginnen met een waarheid die ons doet beseffen dat we ouder worden: Two Door Cinema Club werd vijftien jaar geleden opgericht….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.