AlbumsRecensies

Psychic Hit – Solutio (★★½): Middelmatige soundtrack voor psychedelische B-film

Na een demo uit 2018 brengt de Amerikaanse hardrock- en proto-metalband Psychic Hit met Solutio hun debuut op de markt. Proto-metal is de combinatie van blues- en psychedelische rock en dat is exact wat je mag verwachten op deze plaat. Je wordt als het ware terug naar de heavymetal/hardrockscene van de jaren 70 gekatapulteerd. Helaas omschrijft de bandnaam slechts gedeeltelijk de kwaliteit van deze ep.

De band uit Oakland (Californië) werd in 2017 opgericht door gitarist Andrea Genevieve (Queen Crescent, Purple Rhinestone Eagle) en zangeres/violiste Ariana Jade (Hedersleben, Nik Turner’s Hawkwind). Een jaar later kreeg het duo gezelschap van bassist Melanie Burkett (Ovvl) en drummer Justin Divver (Funeral Chant). Na de opnames van hun demo vervoegde Jake Palladino (Pins Of Light, Hightower) de band als extra gitarist. Aan de vele adelbrieven te zien, is Psychic Hit duidelijk geen band dat in hun kinderschoenen staat.

Het geluid van deze Amerikaanse band is sterk beïnvloed door zowel grootheden als zeldzaamheden uit de gloriejaren van de hardrock. De songs combineren de rauwe kracht van de vroege Judas Priest en Scorpions met de melodische gevoeligheden van Fleetwood Mac. Muzikaal is deze band dus absoluut te pruimen, maar de schreeuwerige vocals van Ariana Jade moet je toch leren te waarderen. Daarom houden we aan de nummers op deze korte langspeler een dubbel gevoel over. Ode aan Genevieve en Palladino die elk nummer van meesterlijke solo’s en riffs voorzien. Dat Ariana Jade kan zingen staat buiten kijf. De zangpartijen komen echter zagerig over en dat haalt jammer genoeg het tempo uit de meeste nummers. “Orocovis” start bijvoorbeeld met een dreigende intro en lijkt in de helft eindelijk los te barsten, maar het tempo zakt steeds verder weg waardoor de aandacht dezelfde neerwaartse beweging maakt.

Er zijn ook wel enkele lichtpunten op Solutio te bespeuren. De beste song is zonder twijfel “Constellation”. Lekker snedig en ongeveer halverwege pas echt boeiend wanneer een drumsolo een puik instrumentaal stuk inluidt. Occasioneel headbangen is toegestaan of zelfs aangewezen. Ook vermeldenswaardig is afsluiter “Calfornia Burnin’”. Omdat de zangeres hier niet direct haar stem de hoogte injaagt, vallen de vocalen behoorlijk mee en dat komt de song alleen maar ten goede. Gitaar en zang versterken elkaar en maken er een mooi slotstuk van.

Veel muzikale hoogtes en zelfs enkele leuke songs. Jammer genoeg te wisselvallig om ons echt volledig weg te blazen.  Leuk voor op Graspop 2022, maar dan wel liefst vanop enige afstand met iets fris in de hand.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
LiveRecensies

Steve Gunn @ Trix (Bar): Kronkelende nevelslierten

Fans van het betere snarenwerk zijn al even vertrouwd met de muziek van Steve Gunn. De singer-songwriter groeide op in Pennsylvania en…
LiveRecensies

Doodseskader @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Gruwelijk imponerend

Tim De Gieter en Sigfried Burroughs hebben intussen al enkele projecten op hun naam staan (Amenra, Every Stranger Looks Like You, Kapitan…
LiveRecensies

Blind Channel @ Kavka Zappa: Duik in het zwart-rode bad

Blind Channel vierde afgelopen jaar nog zijn tienjarig jubileum. In lijn daarvan en met een nieuw album Exit Emotions onder de arm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.