AlbumsFeatured albumsRecensies

Anne Soldaat – Facts & Fears (★★★★): Pakt heerlijk uit met verfrissend nieuw geluid

Vraag je de Amerikaanse muzikant Jason Falkner (Jellyfish, Air, Beck) naar de beste muzikale projecten waar hij de afgelopen jaren een bijdrage aan heeft geleverd, dan krijg je steevast als antwoord: ‘The guy from Amsterdam, Anne Soldaat’. Samen maakten ze twee albums, die Falkner ook produceerde. Ook voor drie langspelers van Bent Van Looy stond de sessiemuzikant uit Los Angeles achter de knoppen. Deze muzikale alleskunner, waarvan hopelijk dit jaar nog een nieuw solo-album verschijnt, verdient een eervolle vermelding bij alles waar hij een hand in heeft. Bij deze, dus!

Anne Soldaat was rond de eeuwwisseling lid van Daryll-Ann, een van de beste alternatieverockbands van de Lage Landen. De heren hadden een Engels platencontract en stonden in het voorprogramma van onder andere The Smashing Pumpkins en The Verve. Ook op grote festivals waren ze een graag geziene gast. Hun albums werden lovend ontvangen door critici, maar helaas vielen de verkoopcijfers wat tegen. Mede daardoor werd in 2004 abrupt de stekker uit de band getrokken. Soldaat ging solo verder, met Talks Little, Kills Many uit 2015 als recentste wapenfeit. Sindsdien heeft hij evenwel niet stilgezeten en werkte hij samen met onder andere Tim Knol, Yorick van Norden en Clean Pete.

Om maar met de deur in huis te vallen: Facts & Fears is een heerlijk album dat ons vrolijk stemt. Met dank aan producer Pablo van de Poel, tevens zanger-gitarist van DeWolff, klinkt de plaat verfrissend anders dan zijn voorgangers. “One Book, One Life” zet gelijk de toon. Een retro klinkende gitaar opent het nummer; meteen worden we getransporteerd naar de jaren zestig, toen dit geluid aan de lopende band werd geproduceerd. Het refrein kent de typische Soldaat-koortjes.

“An Angel, a Crook and a Thief” spookt al jaren door het hoofd van Soldaat. De eerste demo van het dixielandachtige nummer dateert van 2010. “Meet the Other Side” is dan weer eigenlijk twee nummers in één: Anne vult “Danke für diesen guten Morgen”, een populair Duits religieus lied dat hij nog kende uit zijn schooltijd in de Nederlandse Bijbelgordel, aan met eigen muziek.

“Flip Decision” is als een autorit op een zomerdag. Met je arm uit het raam en een zonnebril op, trekt het landschap langzaam aan je voorbij. Reyer Zwart zorgt voor heerlijk orgelspel. Op het eigenlijk voor iemand anders geschreven “Suffer Silently” speelt Soldaat dan weer een countryachtige gitaarsolo. Het is een feelgoodnummer op muzikaal vlak, maar de tekst doet iets donkerder aan. Ten slotte neemt hij in de afsluiter, “The Long Goodbye”, emotioneel afscheid van zijn ouderlijk huis. Zo zitten er genoeg rauwe randjes aan dit album om het spannend te houden.

Dat Anne Pablo van de Poel de vrije hand heeft gegeven, pakt goed uit. Het resultaat is een nieuw geluid met herkenbare Soldaat-deuntjes, sterk beïnvloed door de jaren zestig. De spelvreugde spat ervan af, en we achten het niet mogelijk om na een luisterbeurt depressief achter te blijven. Het laatste nummer kent enige melancholie, maar dat is dan ook alles. Graag vermelden we ook nog het artwork, want dat komt er helaas in het digitale tijdperk nooit goed van af. In het bijgeleverde boekje wordt elk nummer geïllustreerd met een mooie collage, met korte uitleg over de ontstaansgeschiedenis.

Anne Soldaat gaat in het najaar op tournee door Nederland.

Facebook / Twitter

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Creative Audio Laboratory - "25 Years From Now"

Voor sommige artiesten is het maken van een album niet meer iets van deze tijd. Het is een kostbaar geintje en de…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2023 (Festivaldag 3): Vegen na Pasen

Paaspop kon uiteindelijk afklokken op 35.000 bezoekers per dag en nergens leek het alsof een tent ooit te vol stond. Oké, het…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Dewolff - Love, Death & Inbetween (★★★½): De band die nooit teleurstelt

DeWolff staat al jaren bekend als een van de allerbeste Nederlandse, psychedelische bluesrockbands. In 2008 wonnen de mannen, die toen nog tienerjongens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.