AlbumsRecensies

Daniel Herskedal – Harbour (★★★★): Speels, verbeeldingsrijk en toegankelijk

De Noorse tubaspeler Daniel Herskedal keert na enkele albums met een wat uitgebreidere bezetting (zoals The Roc en Voyage) op het nagelnieuwe en alweer breekbaar intieme Harbour terug naar de essentie. Samen met pianist Eyolf Dale en drummer Helge Andreas Norbakken brengt Herskedal op Harbour traag insijpelende, maar uiterst beheerste en fragiele jazzmuziek.

Harbour wordt vooral gedragen door het knappe tubaspel van Herskedal, al blijkt de trioformule een echte zegen. Vooral Dale brengt met voorzichtige pianomotiefjes wonderlijke aanvullingen, net zoals de immer solide Norbakken, die op dit album her en der komt bijklussen op de marimba.

Op het nieuwe album huldigt de Noor het less is more-principe. Het maakt dat de muziek net door de combinatie van een delicate en kristalheldere sound als een sobere compositorische eenvoud grootse indruk maakt. Alwéér, zijn we geneigd te stellen. Want Harbour is nog maar eens een album van grote klasse die je net als de overige albums van Herskedal best gewoon integraal afspeelt.

De luisteraar droomt al van bij de erg filmische, door melancholie aangestuwde opener “The Mariner’s Cross” weg. Vrijwel direct duiken allerhande beelden op, die deze keer duidelijk geworteld zijn in het maritieme. Schepen, havens, aanlegdokken, vuurtorens. Die nostalgische sfeer tekent op Harbour meer dan opvallend aanwezig, al is het ook een handige manier om meer universele verhalen rond onder andere migratie aan bod te laten komen, zoals onder meer tijdens “Arriving at Ellis Island” of “The Beaches of Lesbos”.

Elders, zoals tijdens het wat kalere “Ice-free” merk je een grote technische beheersing op. En dat terwijl er, bijvoorbeeld tijdens “Dancing Dhow Deckhands”, ook wat oosterse invloeden en/of hints van hoognoordelijke folkmelodieën aanwezig tekenen. Elders word je gewoon bedwelmd door de grote schoonheid, zoals tijdens een prachtig “The Lighthouse On the Horizon”.

Als vanouds: grote kwaliteit. Speels, verbeeldingsrijk en uiterst toegankelijk, het zijn maar enkele van de vele uitgesproken troeven van de Noorse jazzmusicus, die geldt als een van de vele talenten uit het Hoge Noorden.

Facebook / Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.