AlbumsRecensies

The Marías – CINEMA (★★★★): Een pracht van een film

Waar tweetalige band The Marías het vroeger vooral moest hebben van haar sensuele charme, speelt ze nu vooral in op dansbaarheid. De groep uit Los Angeles rond María Zardoya en Josh Conway wist ons lang geleden al te verleiden met haar heerlijke Spaans-Engelse indiepop, en we grijpen nog geregeld terug naar de Superclean-ep’s uit 2017 en 2018. Nu verschijnt er eindelijk een volwaardig debuutalbum, en wat voor één. CINEMA is simpelweg fenomenaal.

Maria en Josh waren altijd al meesters in sfeerschepping. Een van hun eerste ervaringen was dan ook muziek schrijven op basis van tv-scenario’s, waaruit hun talent is ontsproten. CINEMA verwijst daar niet enkel qua titel naar, maar ook muzikaal. Opener “Just a Feeling” zet het witte doek voor ons klaar, waarop we twaalf prachtige kortfilms kunnen zien. Zien, jazeker, want de muziek van The Marías zit zo sterk in elkaar, dat ze voor je ogen tot leven komt.

De eerdere singles “Un Millón”, “Hush” en “Little by Little” wezen al op een iets stevigere sound van The Marías. Toch bereidde niets ons voor op het vervolg: we krijgen zowaar hiphop voorgeschoteld! “Calling U Back” swingt van het begin tot eind, waarna we met “Hush” een duistere discotheek induiken. Zo zit heel CINEMA trouwens in elkaar: elk nummer creëert een unieke sfeer die op geen enkel moment verveelt. Zelfs op de halve minuut koperblazers waaruit het intermezzo “Hable con Ella” bestaat, kunnen wij urenlang wegdromen.

The Marías experimenteert voortdurend met verschillende genres, wat verademend is na hun sound die intussen een vaste is geworden. De reggaeton uit “Un Millón” verrast, maar schrikt niet af. Het meer trippy “The Mice Inside This Room” grijpt je meteen bij de keel, net als het volledig Spaanstalige “Fog as a Bullet”. Wanneer je genoeg zou krijgen van María’s stem (wat we ons overig moeilijk kunnen voorstellen), blijven er altijd de warme, lage tonen van Josh die eender wanneer opduiken. Het houdt je alert, want bij deze film wordt er niet in slaap gevallen!

Vergeleken met de vorige twee ep’s is CINEMA een magnum opus. Het is een lijvig album van veertig minuten dat barst van emotie en muzikale subtiliteiten. De stemmen van María en Josh gaan binnen als zoete popcorn en voor het Spaans hebben we geen ondertitels nodig; zo duidelijk klinkt de taal van hun muziek. Jammer genoeg is de vertoning afgelopen. De lichten gaan terug aan en iedereen verlaat de zaal. Jij ook, of zet je CINEMA gewoon opnieuw op?

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

The Marías - Submarine (★★★): Cool blauw

Het is altijd cool als een band een volledige wereld rond een album kan scheppen; dat geeft het geheel toch net dat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Marías - "Lejos de Ti"

Een van de coolste bands die je niet kent, draagt de naam The Marías. Het in Los Angeles gevestigde project rond María…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Marías - "Run Your Mouth"

Je zou het misschien niet zeggen bij het zien van de naam ‘The Marías’, maar de band heeft weldegelijk haar thuisbasis in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.