AlbumsRecensies

Elgin – Weightless / Still (★★★): Traag insijpelende schoonheid

Nadat het uit Dublin afkomstige duo Anthony Furey en Paul Butler oorspronkelijk als The Young Folk met hun muziek de wereld rondreisde (onder meer in het kielzog van bands als The Waterboys), ligt het erg knappe debuut Weightless / Still van Elgin in de winkels.

In tien erg afgemeten tracks openbaart zich een groep die het hoofdzakelijk moet hebben van atmosferische composities. Net als de liedjes zelf is het album er een dat bij herhaalde luisterbeurten wat meer onder de huid begint te kruipen. Zoals onder meer tijdens een traag openbloeiende compositie als Stone’s Throw, waaruit blijkt dat Fury en Butler zowel verstand hebben van zorgvuldige, uitgekiende songwriting als van arrangementen. Elgin zorgde er ook voor dat dit debuut voorzien werd van een relatief kale, maar aantrekkelijke albumhoes. Een die de fragiliteit en de weerbarstige lichamelijkheid fraai onderstreept. En bovendien ook inzichtelijk maakt dat Elgin voor dit debuut niet over een nacht ijs ging.

Het verhaal achter dit debuut is dat van een reizende band die door de coronapandemie geheel op zichzelf terugplooide. Terug naar de roots, naar de essentie. Maar dan anders, stelt de groep. Wat weg van de (traditionelere) Ierse folk en de bril meer gericht op het uitproberen van nieuwe muzikale ideeën. Inhoudelijk evoceert de groep thema’s als (zelf)twijfel, angst, verlies en sociale ongemakkelijkheid. Of in het geval van “Bulletproof” de onmogelijkheid om iemand uit de nesten te willen helpen.

Dat komt onder meer tot uiting in de sobere, kale, maar efficiënte instrumentatie. Piano/synths en gitaar blijven het uitgangspunt vormen, maar met behulp van producer Scott Halliday (percussie, bas) en de voorzichtige scheutjes brass van Kevin Foran (onder meer op single “Cherry Picked”) is er sprake van een mooi uitgebalanceerd geheel.

Referentiepunten voor dit erg atmosferisch klinkend album is het werk van onder meer The Slow Show of de meer breekbare indiepop van The National (niet toevallig coverde The Young Folk hun “England”), zonder daarmee enige afbreuk te willen doen aan de eigenheid van Elgin.

Weightless / Still is een knap album dat het vooral moet hebben van langzaam, maar trefzeker insijpelende schoonheid. Balsem voor de ziel als het ware, zeker in deze al te drukke en jachtige tijden.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Elgin - "Oh Love"

Anthony Furey en Paul Butler zijn echte globetrotters. De twee Ieren, geboren en getogen in Dublin, richtten samen het collectief The Young…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.