FeaturesUitgelichtWedstrijden

Op bezoek bij het wondermooie Durbuy Music

Manou Maerten en Domien Cnockaert in de studio

In 2020 openden Manou Maerten en Domien Cnockaert gezamenlijk de deuren van hun levensdroom: een villa waarin muzikanten en artiesten het beste uit zichzelf kunnen halen. Durbuy Music is niet zomaar een project van twee jonge, ambitieuze muzikanten, maar is de ultieme locatie om creatief uitgedaagd te worden voor ervaren en onervaren artiesten/muzikanten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter het project, reden we eind maart op een zonnige dag de sprookjesachtige oprit op en maakten we kennis met het nieuwe muzikale paradijs.

Durbuy Music is gevestigd in een intrigerende, afgelegen villa net naast de Ourthe. Meteen bij de aankomst staat Manou ons buiten op te wachten. Dit jonge talent studeerde vorig jaar nog aan het Koninklijk Conservatorium van Gent af in muziekproductie en weet dus als de beste hoe ze aan de knopjes moet draaien. Onder haar pseudoniem Le Manou brengt de in Durbuy opgegroeide zangeres Franstalige electropop uit. Haar partner Domien Cnockaert is eveneens afgestudeerd als muziekproducer en heeft eveneens zijn eigen muzikaal project Mondingo. Verder werkte hij al als muzikant voor onder andere Hooverphonic, WWWater en Emma Bale. De expertise en passie die doorheen de jaren gegroeid is, bundelen ze daarom maar al te graag in dit gezamenlijk project.

Control Room

Het hart van Durbuy Music is uiteraard de prachtige recording room, die volledig via een geïntegreerde intercom verbonden is met de control room en een uitzicht heeft op de betoverende natuur. ‘We hebben deze seventies-villa omgetoverd tot een moderne studio, met veel respect voor de authentieke elementen van het gebouw’, vertellen ze trots. Van zodra je de ruimte betreedt, overheerst er een gevoel van rust en ontlading die je overvalt en al snel helemaal thuis doet voelen. Het is dan ook geen verrassing dat de focus van Durbuy Music op ‘workation’ ligt. Durbuy Music is dus niet alleen de ideale plek om muziek te maken, maar ook om even alle drukte achterwege te laten en de gedachten op nul te zetten.

Van zodra we Manou de trappen naar beneden volgen, komen we bij de slaapkamers terecht waar een knus, opgemaakt bed ons te wachten staat. Ook deze keer is het uitzicht op de Ourthe en het aanpalend bos een bron van gemoedsrust, waar we uren naar kunnen staren en inspiratie uit kunnen putten. Domien verduidelijkt: ‘Alles is aanwezig om zowel goed geïsoleerd en gefocust aan muziek te werken als ‘s avonds samen rond een kampvuur te genieten van de vakantiesfeer. The best of both worlds!’

Recording room

Net voor de zon ondergaat en we aan tafel aanschuiven voor een gezellige barbecue, toont Manou ons nog de nieuwe troeven van haar project: de nieuwbouw. Ondanks dat de ruimtes nog helemaal ingericht dienen te worden als respectievelijk de gear room, rehearsal room en creative rooms, voel je al dat er muziek in de lucht hangt. ‘We hebben uit een breed arsenaal instrumenten (volgens onze eigen smaak en zin) de meest inspirerende uitgekozen en voor onze creative room-gebruikers verzameld in onze gear room. Perfect als je nog op zoek bent naar een unieke sound voor je songs of gewoon een dagje muziekinstrumenten wil komen testen!’

Met deze uitbreiding voorziet Durbuy Music dus niet alleen ruimte voor gevestigde waarden, maar creëren ze ook een inspirerende locatie voor opkomend talent dat nog volop zoekende is of graag wil experimenteren. De gear room is gevuld met een waanzinnig arsenaal aan uiteenlopende instrumenten, die je dan in je creative room meteen kunt uittesten bij het schrijven en opnemen van demo’s. Van een sitar tot een regenpijpmicrofoon, van een tonale achtkoppige bongo tot de nieuwste amp simulator, van een vintage vocoder tot een bas ukulele… Het overweldigende aanbod aan instrumenten is de ideale gelegenheid om als band, producer of artiest muzikale grenzen te verleggen en op zoek te gaan naar de uitersten van je geluid.

Eenmaal we bij een glaasje gin tonic de zonsondergang bewonderen, vertellen Domien en Maan over aankomende projecten waaraan ze momenteel werken met Durbuy Music. Eerder dit jaar startten ze daarom met de ‘Nature Sessions‘, een project waarbij ze verschillende formules aanbieden aan artiesten die graag een professionele livesessie willen opnemen. ‘Door COVID-19 werd al heel snel duidelijk dat je via livesessies en livesteaming een publiek kan aanspreken. Daarom richten we Nature sessions op een samenwerking tussen Humhum Productions, het video team, en Durbuy Music, een audio team. We deden als test een livestream van mijn ep La femme, die tevens als releaseparty diende.’ Verder zullen Domien en Maan de hele zomer lang de line-up cureren van Green Fields, wellicht de mooiste camping van ons land waar je elke avond kan genieten van livemuziek en dj’s.

Wil jij deze onwaarschijnlijk boeiende locatie zelf gaan ontdekken? Dan hebben we goed nieuws! We mogen een dagje in de gloednieuwe creative rooms (voor twee personen) weggeven, waar je met het indrukwekkende arsenaal aan instrumenten uit de gear room kunt experimenteren en demo’s kunt opnemen. Als band, producer of artiest is dit de ideale plek om creatieve ideeën werkelijk om te zetten in muziek. Deelnemen kan via de wedstrijd op onze Instagram. Veel succes!

Website / Facebook / Instagram

1325 posts

About author
Certified pop-slet
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.