FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjes

Overlegcomité beslist: vanaf 13 augustus weer festivals!

© CPU – Ymke Dirikx

Al de hele dag zat het Overlegcomité samen om te overleggen over nieuwe versoepelingen. Wij als muziekblog keken vooral vol spanning uit naar de beslissingen die onze regering nam over de cultuur- en livesector en natuurlijk over onze teergeliefde festivalzomer. Een beslissing die niet zo makkelijk bleek te zijn, aangezien ze al een aantal keer werd vooruitgeschoven. ‘Half mei’, klonk het altijd, en kijk, het is half mei en daar is eindelijk nog eens goed nieuws: vanaf 13 augustus behoren grote festivals terug tot de mogelijkheden. 

Het Overlegcomité heeft zich voor deze versoepelingen vooral gefixeerd op verschillende data. Tijdstippen om naartoe te werken dus, met als euforisch eindpunt 13 augustus. Let wel, alle versoepelingen zijn vooralsnog onder voorbehoud. Zo zal het ervan af hangen hoe snel de vaccinatie verloopt en hoe hoog het aantal besmettingen ligt en lijkt er een soort vaccinatiepaspoort aan te komen. Indien je kan bewijzen dat je gevaccineerd bent, zal er dus heel wat opnieuw kunnen. Wat dat precies is en vanaf wanneer dat kan, hebben we hieronder nog eens duidelijk opgelijst.

9 juni

Sinds afgelopen weekend zijn de terrasjes al terug open, maar vanaf 9 juni zou de horeca volledig de deuren mogen openen. Dat betekent daarom dus niet alleen terug concerten op café, maar ook in de zalen. Zo zouden concerten vanaf dan terug tot de mogelijkheden behoren. Die zullen dan binnen mogen plaatsvinden met maximum 200 (zittende) bezoekers (met mondmasker) en buiten met maximum 400 toeschouwers (ook met mondmasker en op veilige afstand).

Dat is dus nog geen AB of Lotto Arena, maar wel bijvoorbeeld de Witloof Bar in Botanique. Daarnaast hebben alle grote evenementen vorig jaar natuurlijk al bewezen dat ze zulke ‘kleinschalige’ alternatieven op poten kunnen zetten.

1 juli

Een dikke maand later wordt het toeschouwersaantal meteen verdubbeld. Dat betekent met andere woorden dat er vanaf een nog te bepalen datum (opnieuw afhangend van de coronacijfers op dat moment) bij evenementen in open lucht tot 2.500 bezoekers toegelaten zullen worden, terwijl dat er binnen maximum 2.000 zullen zijn.

Relatief kleine concertzalen zoals bijvoorbeeld Ancienne Belgique, Botanique en Koninklijk Circus zullen dus terug op volle toeren kunnen draaien. Dat er ook buiten 2.500 bezoekers toegelaten worden, kan er dus ook voor zorgen dat kleinere, plaatselijke festivals toch kunnen plaatsvinden. Ook grotere festivals zullen een degelijk initiatief op poten kunnen zetten indien ze nog niet besloten om uit te stellen naar het einde van de zomer of 2022.

30 juli

Vanaf 30 juli zal er zelfs nog wat meer kunnen! Bij een gunstige situatie zal het gaan om een verhoging van het aantal toegelaten toeschouwers; dan zullen er binnen zo’n 3.000 mensen aanwezig kunnen zijn, buiten ligt dat maximum op 5.000.

13 augustus

13 augustus lijkt vanaf nu een feestdag te worden voor de livesector, want vanaf dan zouden festivals terug tot de mogelijkheden behoren. Het blijft vooralsnog onduidelijk of dat betekent dat we terug met tienduizenden op de weide van Werchter of Pukkelpop kunnen staan, of dat de handrem nog steeds een beetje opgetrokken blijft. Voorlopig wordt er gemikt op meer dan 5.000 mensen, wat op zich zeker al mooi is. Het zal natuurlijk allemaal afhankelijk zijn van de coronacijfers op dat moment en van hoe zowel de besmettingen als vaccinaties evolueren.

Voor de festivals wordt overigens de vaccinatiepas een belangrijk element. Van het moment dat je gevaccineerd bent, krijg je een document waarmee je je vaccinatie kan aantonen. Indien je dan ofwel al gevaccineerd (en dus ‘immuun’ bent), ofwel negatief test (indien je nog geen eerste of tweede inenting hebt gehad), krijg je toegang tot het rijk der vrijheid; oftewel de heilige festivalweide.

Heel veel positief nieuws dus, maar het valt nu nog maar af te wachten of ze effectief zullen plaatsvinden. Veel zal afhangen van de vaccinatiedrempels en of die gehaald worden. Volgens premier De Croo gaat de vaccinatiecampagne echter razendsnel vooruit, dus de kans dat dit alles effectief doorgaat is volgens onze regering zeer groot. Vanaf 1 september 2021 zouden alle coronamaatregelen zelfs verdwenen zijn. 

Welke festivals er effectief doorgaan, hebben trouwens allemaal opgelijst in een apart artikel!

1572 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Overzicht: Zo ziet de festivalzomer van 2021 eruit

Dat de zomer van 2021 er opnieuw eentje zal worden die een beetje afwijkt van de rest, wisten we al een tijdje….
FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjesUitgelicht

Glastonbury 2021 geannuleerd: wat met de rest van de festivalzomer?

Staat de festivalzomer van 2021 nu al op instorten? Het is een vraag die vandaag nog wat luider klonk dan ooit tevoren….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ben Folds – “2020”

Pianist en singer-songwriter Ben Folds verenigt twee kwaliteiten die we graag terugvinden in een muzikant – en bij uitbreiding in elke mens:…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.