banner

FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjesUitgelicht

Glastonbury 2021 geannuleerd: wat met de rest van de festivalzomer?

© CPU – Ymke Dirikx

Staat de festivalzomer van 2021 nu al op instorten? Het is een vraag die vandaag nog wat luider klonk dan ooit tevoren. Verschuivingen en annuleringen zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie vorig jaar schering en inslag, ook in het festivallandschap. Net als vorig jaar krijgt die sector nu nog een zware klap, want opnieuw trekt het grote Glastonbury als eerste de stekker eruit. Het blijft nu dus nog maar de vraag of dit het eerste dominosteentje is dat omvalt. Glastonbury is en blijft namelijk een van de grootste en meest toonaangevende festivals wereldwijd, en is voor heel wat artiesten een belangrijke reden om op tour te trekken. Zeker nu de vaccinatie van start is gegaan, leek er toch nog een waterkansje op grote festivals in de zomer, maar daar zijn we nu niet zo zeker meer van.

Hoe zit het dan met andere festivals, zoals bijvoorbeeld ons eigen Rock Werchter of Pukkelpop? Op die vraag blijft een antwoord voorlopig nog uit. Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) kwam eerder deze maand al met een verklaring naar buiten, waarin hij duidelijk aangaf dat er pas uiterlijk midden maart beslist zou worden over onze festivalzomer. Dat de eerste grote pion nu gesneuveld is, lijkt misschien slecht nieuws, maar dat is daarom niet per se het geval.

(lees verder onder de tweet)

Het is op dit moment nog een gek idee, dat we binnen een handvol maanden opnieuw met tachtigduizend man op een weide zouden staan feesten. Iedereen met een beetje gezond verstand weet dat dat hoogstwaarschijnlijk ook nog niet voor dit jaar is. Toch is er nog hoop, want dat betekent niet dat de heropbouw naar wat we allemaal zo vanzelfsprekend vonden nog niet van start kan gaan. Zo lijkt de industrie dit jaar zwaar in te zetten op kleinere initiatieven (lees: Rock Herk, Cactusfestival en Leffingeleuren), waarop nationale namen nog eens in de kijker worden gezet. Dat we niet hoeven te hopen op een gigantische show van pakweg Amerikaanse toppers als Red Hot Chili Peppers of Kings of Leon was ondertussen ook wel duidelijk geworden.

Ook op de conferenties van Eurosonic Noorderslag, het showcasefestival bij uitstek in Europa, werd het probleem al aangekaart. Een vaak terugkerend antwoord op de vraag ‘Wat met de festivalzomer?’ was daar duidelijk: internationaal touren zit er voorlopig nog niet in, maar het is daarom nog niet onmogelijk om nationaal iets (kleiners) op poten te zetten. Dat betekent uiteindelijk toch een lichtpuntje aan het einde van een wel heel lange donkere tunnel. We zijn er dan ook van overtuigd dat de organisaties van de grote festivals in Werchter en Kiewit hier ook van op de hoogte zijn, en misschien wel een soort mini-editie als concept op tafel hebben liggen. Een tweedaags festival in Werchter met pakweg Oscar and the Wolf, dEUS en Soulwax op de affiche lijkt dan ook zo slecht nog niet te zijn.

Daarom is het dan ook belangrijk om je nu aan de regels te houden en je te laten vaccineren. Op die manier kunnen we deze zomer al genieten van heel wat leuke initiatieven – hetzij met een downgrade – en staan we volgend jaar misschien alweer terug met een lauw pintje in de hand te klagen over ‘de zoveelste keer Editors’. Hoe mooi zou dat zijn?

1050 posts

About author
't is oke.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesFestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Overzicht: Zo ziet de festivalzomer van 2021 eruit

Dat de zomer van 2021 er opnieuw eentje zal worden die een beetje afwijkt van de rest, wisten we al een tijdje….
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjesUitgelicht

Festivalzomer 2021: Wat gaat er wel en niet door?

De zomer van 2020 viel tegen. Niet alleen was het moeilijker om grote reizen te maken, maar ook in eigen land waren…
FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjes

Overlegcomité beslist: vanaf 13 augustus weer festivals!

Al de hele dag zat het Overlegcomité samen om te overleggen over nieuwe versoepelingen. Wij als muziekblog keken vooral vol spanning uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.