AlbumsRecensies

Meis – EEN (★★★): Grote verhalen, kleine liedjes

Dat Aysha de Groot een bijdrage zou leveren aan het muzieklandschap, stond al vanaf haar geboorte in de sterren geschreven. Haar grootvader is namelijk niemand minder dan Boudewijn de Groot. Naast hun naam, delen ze beide ook een liefde voor de Nederlandse taal en zingen ze over grootse thema’s. We kennen Aysha als een van de leden van de liveband van Eefje de Visser, maar ook met haar soloproject Meis levert ze kleine kunstwerkjes af. Na heel wat singles zou je je misschien afvragen wat een ep dan nog voor nieuws brengt, maar daar vond de Nederlandse het gepaste antwoord op: een eplus, ergens tussen een ep en een album. Zeven nummers lang neemt Meis je mee naar een wereld die balanceert tussen het akoestische en elektronische.

Dat EEN een atypische ep is, wordt al duidelijk vanaf het moment dat Meis haar ep aankondigt met daarop drie nieuwe nummers, waaronder twee bonustracks. De recentste single “Zee” krijgt een vervolg met “Zee/2”. Op “Zee” werden we meegenomen naar de bodem van de zee en raakten we verwikkeld in een mysterie dat alleen maar groter werd door de vocalen van de Groot. “Zee/2” laat ons dan weer net onder de oppervlakte drijven terwijl de zonnestralen breken in het water en de duisternis een ongekende aantrekkingskracht uitoefent. ‘Is het dieptepunt al hier?’, klinkt het terwijl de gitaar steeds meer terrein wint in het nummer, maar toch is het de zang die het langst overeind blijft staan.

Aysha de Groot vertelt grote verhalen in kleine liedjes en daar is “Alsof” een heel duidelijk voorbeeld. Sfeerscheppende geluiden vullen de ruimte en vormen de basis waarover de Groot haar verhaal vertelt. De narratieve zangstijl die zo eigen is aan Meis komt hier helemaal tot z’n recht. Het nummer gaat rustig verder terwijl de luisteraar voldoende tijd krijgt om de woorden te laten doordringen.

Afsluiten doet de Nederlandse met bonustrack “Bram”, een song die zich gaandeweg ontplooit en steeds meer ons hart weet te veroveren. Muzikaal horen we een synthese van de voorgaande nummers, van afsluiten in schoonheid gesproken. Instrumentaal is het mogelijk een van de rijkste nummers en daardoor leent het er zich ook toe om een breder poppubliek aan te spreken. Toch blijft Meis doen waar ze het best in is en dat terwijl ze samen met ons naar de uitgang loopt, of zullen we gewoon nog een keer opnieuw beginnen?

Meis stelt als het goed is op 25 mei haar ep voor in de Brusselse Botanique.

Facebook / Instagram

650 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Meis @ Trefpunt: Bagage, paaldansen en alles voor mama

Meis is nog geen grote naam in België, maar de Nederlandse heeft wel al op heel wat grote podia in België gestaan….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kleinpunk - "Alles Keert"

Ondertussen is het een jaar geleden dat Kleinpunk haar debuutsingle “Stressparade” op de wereld losliet, waarmee ze zichzelf op de kaart van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Eefje de Visser - "Vlammen"

‘In mijn hoofd, in mijn dromen’ weergalmt “Heimwee” al enige tijd. De terugkeer van Eefje de Visser was er een waar menig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.