Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Fear Factory – “Disruptor”

Het Amerikaanse Fear Factory doorzwom de afgelopen dertig jaar vele wateren van bezettingswisselingen. Toch houdt de band moedig stand en mogen ze zich ondertussen veteranen van de industriëlemetalscene noemen. Samen met Nine Inch Nails en Ministry plaveide de band eind jaren ’80 met hun combinatie van beenharde metal en drumcomputers de weg voor alles dat later neigde naar groove- en nu-metal. Ondanks de sterke aanwezigheid van technologische snufjes in de muziek bekritiseert de groep, onder leiding van het resterende originele lid en gitarist Dino Cazares, al vanaf de eerste platen de steeds innigere relatie tussen mens en machinerie. De commerciële hoogdagen van de klassiekers Demanufacture en Obsolete liggen al ver achter ons, maar dat houdt Cazares en co niet tegen om na een pauze van vijf jaar nieuwe muziek de wereld in te blazen.

Vorige week maakte Dino in een videoboodschap op Facebook bekend dat ‘de agressie verder gaat op 16 april’. Daar was geen enkel woord van gelogen toen we “Disruptor” een luisterbeurt gaven. De track opent met een beukende riff waarna zanger Burton C. Bull meteen brult dat hij zich niet onderwerpt aan het bedrog, de ziekelijke propaganda en het gejaag in onze moderne samenleving. Anders geformuleerd is “Disruptor” dus een vintage Fear Factory-nummer. Net zoals bij publieksfavorieten “Replica” en “Linchpin” is de moraal van het verhaal dat je als mens een vrij individu of ‘stoorzender’ bent. “Disruptor” verkondigt met meezingbare vocalen waarom Fear Factory in de begindagen hoge toppen scheerde. Anno 2021 is de boodschap daarentegen wel duidelijk en heeft de band nu de pech dat ze tegen haar eigen discografie moet boksen. Niettegenstaande neemt dat de maatschappelijke relevantie van de teksten niet weg en zijn we blij dat Fear Factory ons pertinent blijft herinneren aan de waan van de dag.

Het is intussen al van 2016 geleden dat de industriëlemetalpioniers van Fear Factory nog eens hun gal uitspuwden over de schadelijke gevolgen van massamedia en technologie op de vrijheid van de mensheid. In plaats van een nieuw geluid te zoeken, spelen ze met “Disruptor” op automatische piloot, maar daarom hoeft de kernboodschap van de track niet per se in te boeten aan integriteit. Fear Factory slaagt er na een carrière van dertig jaar dus nog altijd in haar missie om de bewustwording rond de gevaren van technologie op onze levens te verpakken in een stevig nummer.

Facebook / Instagram / Website / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Korn - "Forgotten"

Na een carrière van bijna dertig jaar behoeft Korn weinig introductie. Al sinds het zelfgetiteld debuut uit 1994 wist de band aanhang…
AlbumsFeatured albumsRecensies

killthelogo - Reset (★★★½): F*ck het systeem, het tij kan nog keren

Vanwege de recente releases van Korn, Slipknot en Limp Bizkit lijkt het of we teruggekatapulteerd worden naar het jaar 2002. Uit de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Korn - "Start The Healing"

Korn is de laatste tijd in een nostalgische bui. Nee, ze worden niet opnieuw gesponsord door Adidas. Wel grijpt de band sinds…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.