AlbumsRecensies

Kutiman – Surface Currents (★★★½): Vrije, meditatieve oneindigheid

Een volledig vrije, muzikale score. Dat was het plan van de Israëlische muzikant en producer Kutiman. Met zijn nieuwe, enkel digitaal verkrijgbare plaat Surface Currents legt hij de luisteraar een droomsoundtrack voor. Dit is muziek die voortkomt uit de artistieke en creatieve muze. Muziek die gewoon ís. Die bestaat, niet omdat ze een mercantiele waarde heeft.

In drie tracks, opgenomen in het midden van de Negevwoestijn, slaagt Kutiman erin de luisteraar te onthechten van het vaak erg jachtige bestaan. Op muzikaal vlak hoor je sporen van onder meer Terry Riley en William Basinski, naast het grillige soundtrackwerk van Brian Eno. Of nog een geluidsavonturier als Daniel Lanois, de psychedelica van Pink Floyd of het ambient jazztrio The Necks.

Het zijn allemaal slechts inspiratiebronnen voor Kutiman, die er zijn geheel eigen draai aan geeft. Zo noemt hij deze release een oefening in “praktische muziek”, in die zin dat de klemtoon helemaal ligt op het spelen met texturen, sferen en geluiden. In de omgeving van een woestijn, neigt de muziek vanzelf al ergens richting uitgestrektheid. Dat is ook exact wat deze muziek beoogt. Verfrissing, nieuwe ademruimte, exploratie van geluiden. En vooral ook beelden, daar Kutiman als audiovisueel kunstenaar via de muziek de vertaalslag maakt naar allerhande visuele exercities.

Zodoende leggen we ons oor te luister bij deze nieuwe plaat van Kutiman, die alweer te kennen geeft dat het hier een multitalent betreft. Zo hoor je tijdens het een kwartier in beslag nemende “Offshore” verschillende melodieuze wendingen, zoals fijne streepjes harp die het sterk ambiente geluid enige lichtheid meegeven.

Het mooie is ook hoe de titeltrack en opener het meest abstracte stuk is in het geheel. Op het einde, bij de inzet van “Coral Blossom” word je echter gewaar dat er langzaam maar zeker toegewerkt werd naar een fijne crossover van ambient en verstillende pianojazzvibes. Coole plaat dus, voor muziekliefhebbers die van de geëigende paden durven af te wijken.

Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2020

In 2020 kwamen er meer singles uit dan ooit tevoren, en dat is vooral te danken aan de crisis die dit jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.