AlbumsFeatured albumsRecensies

Death From Above 1979 – Is 4 Lovers (★★★★): Past zo in een racespel

Er hangt altijd zo’n speciaal sfeertje bij rockduo’s, waarbij de relatie tussen de bandleden toch iets intiemer is dan in een klassieke opstelling. Death From Above 1979 is zo’n band, en zeker niet de minste. De dancepunkers uit Toronto zijn terug met Is 4 Lovers – toepasselijk ook hun vierde langspeler – en daar zullen er veel tevreden mee zijn. Sinds de reünie in 2011 spenderen de Canadezen duidelijk meer tijd in de studio bij het opnemen van een album, waar ze vroeger meer rechttoe rechtaan en DIY klonken. Prima wat ons betreft, want aan energie werd er zeker niet ingeboet op het geweldige The Physical World uit 2014. Een lijn die helaas niet helemaal doorgetrokken werd op opvolger Outrage! Is Now, maar de nieuwste single “One + One” smaakte alleszins naar meer. 

Opener “Modern Guy” wekt alvast een gelijkaardige sfeer op als in “Cheap Talk”, tegenhanger op The Physical World. Ook hier tovert Jesse F. Keeler die typerende dode notes uit zijn basgitaar, al is dit misschien louter voer voor de meer opmerkzame luisteraar. De drums klinken zoals verwacht iets minimalistischer, maar aan intensiteit wordt er zeker niet ingeboet. Van een binnenkomer is er wel pas sprake aan seconde 39, wanneer het korte refrein voor een eerste keer de revue passeert. Uithalen noemt men dat. In de eerste paar nummers zijn de ingrediënten aanwezig die we intussen gewoon zijn van DFA: harde bassen en een hoog tempo. Een rationele keuze om het album met deze nummers te beginnen, die misschien als de meest toegankelijke bestempeld kunnen worden.

Het is pas in het tweede luik van het album dat de songs er echt bovenuit springen. Op “NYC Power Elite 1” wordt in sneltempo de spot gedreven met de hogere middenklasse in de metropool. ‘I haven’t eaten cake since last election’, zingt zanger/drummer Sebastien Grainger. Het gevoel voor humor is zeker niet verdwenen ten opzichte van de meer naïeve beginjaren. Er was blijkbaar ook nog wat frustratie op overschot, aangezien het volgende nummer luistert naar de naam “NYC Power Elite 2“. Eén is geen, zong Tom Waes nog, maar een flauw afkooksel is de laatste in dit tweeluik dan weer niet. Een hevige soundscape voert het bevel in een kort, maar krachtig duel tussen basgitaar en gitaareffecten. Het beste nummer van de plaat moet wel “Totally Wiped Out” zijn. Er wordt snedig omgespeeld met timing, maar het is vooral de leuke mix die dit nummer zo goed maakt. Vanwege het tempo, en nog meer de titel, zou het zeker ook niet misstaan op de soundtrack van menig racespel. Is dit een sollicitatie? Het zou alvast niet de eerste keer zijn, want op FIFA 15 kwam “Crystal Ball” – ook al zo’n toepasselijke titel – voor. Gamemuziek, is dat een genre?

Naar het einde toe ruimt de onstuimigheid wel wat plaats voor drama en melodie, maar net deze diversiteit maakt het geheel interessant. In het artikel van single “One + One” lieten we reeds de naam Julian Casablancas vallen. Qua zanglijnen en stemgeluid gaat deze vergelijking, vooral in “Love Letter”, hier nog steeds op. Een nummer dat ons dan weer enorm plezant leek om te maken, is “Mean Streets”. Vintage Death From Above 1979 van op de eerste ep’s, de klank waar iedereen verliefd is op geworden, in combinatie met een moderner en meer volwassen geluid.

Hoe ze dit allemaal live zullen brengen is iets anders, maar dat kunnen ze op zich wel goedmaken met energie. Al bij al dus een uitstekende plaat, en de transformatie naar een studioband is helemaal niet erg. Het meest jammere aan de plaat is eigenlijk dat het iconische olifantenlogo niet meer op de cover staat. Dit keer zijn het kussende oude mensen, die we eerder verwachten te zien in een reclame van het betere kachelmerk. 4 sterren voor een anders wel puik album: Is 4 Lovers.

FacebookInstagramWebsite

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Death From Above 1979 - "One + One"

Death From Above 1979 is terug met een nieuw nummer en terug met achtervoegsel 1979, dat op een zeer belangrijk jaartal moet…
AlbumsRecensies

Demob Happy - Holy Doom (★★★½): Vuil aangekoekte modder met pit

In 2015 maakten we via Dream Soda op een aangename manier kennis met Demob Happy. Denk breedgeschouderde catchy grunge, vooral schatplichtig aan…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Imagine Dragons, Oscar & The Wolf, Justice en een hele boel andere namen op Pukkelpop 2018!

We hebben er al maandenlang naar uitgekeken en deze week was het dan zover… eindelijk namen voor Pukkelpop. Nadat de organisatie gisteren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.