AlbumsRecensies

Selena Gomez – Revelación (★★): Mooi om te zien, saai om te horen

Het is 2010. Disneyster Selena Gomez brengt met haar band The Scene een Spaanse vertaling van haar hit “A Year Without Rain”. Op sociale media laat ze een jaar later weten dat ze popelt om haar Spaanstalige opnames met de wereld te delen. Het feit dat het intussen 2021 is en we nu voor het eerst in tien jaar Selena in het Spaans horen, spreekt haar enthousiasme tegen. Wat dat project van toen geweest moet zijn, zullen we nooit weten. Revelación is een compleet nieuwe ep van zeven nummers waarop de 28-jarige Selena Gomez terugkoppelt naar haar Mexicaanse origine.

De laatste jaren heeft ‘Spaanstalig’ echter synoniem gestaan voor reggaetonmuziek. Het zogenaamde “Despacito”-effect trad in 2017 in werking en het lijkt sindsdien haast onmogelijk om Latijns-Amerikaanse muziek te maken zonder dat typerende tresilloritme. Ook Selena Gomez ontsnapt hier niet aan, en hoewel ze er op de eerste single “De Una Vez” nog een unieke twist aan gaf, vervalt Revelación algauw tot het eentonige gedreun van drums. Jammer, want we keken enorm hard uit naar dit project. Vorig jaar gaf Selena zich nog helemaal bloot op het eerlijke album Rare, en een project in een van je moedertalen zou die evolutie kunnen hebben versterken.

Toch zet Selena Gomez dit thema qua tekst zeker verder. Revelación draait volledig rond genezing, waarbij de zangeres opnieuw van anderen maar vooral van zichzelf leert houden. Selena heeft er een bewogen decennium opzitten, waarin haar relatie met Justin Bieber, haar confrontatie met de auto-immuunziekte SLE en haar recent gediagnosticeerde bipolaire stoornis een grote rol hebben gespeeld. Revelación (‘Openbaring’) was voor haar een hulpmiddel en dat hoor je er ook aan. De teksten op de ep komen recht uit Selena’s (lichtgevende) hart en komen binnen. Wanneer ze ons op “Baila Conmigo” vraagt om mee te dansen, dansen we mee. Wanneer ze op “Dámelo To’” beweert dat niets beter voelt dan haar liefde, geloven we haar. Selena Gomez staat op deze ep sterk in haar schoenen en dat siert haar enorm.

Net daarom vinden we het zo jammer dat het project muzikaal tekortschiet. Selena omringde zich met getalenteerde Spaanstalige producers en songwriters, allemaal in het teken van authenticiteit, met eentonige reggaeton als resultaat. Veel van haar mooie boodschap gaat hierdoor verloren. Zeker wanneer de onvermijdelijke autotune haar opwachting maakt (vooral bij de gastbijdragen van Rauw Alejandro en Myke Towers) wordt Revelación vermoeiend om aan te horen. Uiteraard kan je gedachteloos heupenwiegen met deze muziek op de achtergrond, maar op deze manier onderscheidt het zich amper van andere “Despacito”-klonen. Wat komt bovendien het deels Engelstalige “Selfish Love” met DJ Snake hier doen?

Revelación houdt wel één verdomd sterkte troef achter de hand, en dat zijn alle visuele bijlagen. Al wekenlang deelt Selena Gomez prachtige foto’s op haar Instagrampagina waarop felblauw en rood in overvloed bloeien. De foto’s, net als de hoes, zijn artistiek en geven aan Revelación een (broodnodige) diepgang. Ook de drie videoclips die tot nu toe zijn verschenen, zitten fijn in elkaar. Het bewijst dat er heel wat moeite en liefde is gekropen in deze ep. Wanneer je dan te weten komt dat dit een rasecht coronaproject is en alle communicatie, van brainstorms tot opnames en zelfs het redigeren van clips via Zoom is gebeurd, sta je wel even versteld. Jammer genoeg hoor je hier niets van in de muziek zelf. Daarin wordt alles overstemd door het monotone ‘un ts-un ts un ts-un ts’.

Revelación is opnieuw een hartverwarmend verhaal waarop Selena Gomez zichzelf ontplooit en ontdekt. Dat ze dat voor de eerste keer in het Spaans doet, is fijn en verfrissend. Reggaeton heeft zich echter als een plakkerige stroop over alle singles uitgesmeerd, waardoor de mooie boodschappen van de zangeres hopeloos verloren gaan. Gelukkig hebben we nog een prachtige hoes om naar te kijken en kunnen we ons nog verheugen op volgende videoclips.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

272 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Coldplay - Music of the Spheres (★★½): Duidelijke spreidstand

Het is alweer tweeëntwintig jaar geleden dat Coldplays debuutalbum Parachutes verscheen en de wereld met verstomming sloeg. Hun ster rees snel verder…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Selena Gomez & Rauw Alejandro - "Baila Conmigo"

Zet alvast 12 maart in je agenda, want dan verschijnt Selena Gomez’ Spaanstalige ep Revelación. Twee weken geleden kregen we daarvan met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Selena Gomez - "De Una Vez"

Selena Gomez is er weer met nieuwe muziek! Net als vorig jaar is de Amerikaanse zangeres er als de kippen bij wanneer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.