AlbumsRecensies

Yung Mavu – Luxury Denim (★★★★): Kwaliteit boven kwantiteit

Yung Mavu is al lang niet meer de tiener die voor de grap een Harry Potter-rap schreef. Toen de jonge rapper in begin 2017 naar internetfaam schoot door zijn virale video “Black Magic” leek alles plots heel hard te gaan. Mavu kreeg een contract van Universal onder de neus geschoven en tekende zonder verpinken. Een keuze die hem later zuur opbrak: het label duwde Mavu in een muzikale richting die hij helemaal niet wilde inslaan. Het gevolg was een twee jaar durende radiostilte. Pas toen Yung Mavu meerderjarig werd, kon hij vanonder zijn contract muizen om zijn eigen ding te doen.

Vandaag is Mavu bij het label 32WORLDWIDE van rapper en ondernemer Pretty Boy Dro en producer Chuki Beats. De bedoeling van dat label is om internationaal Belgische hiphop op de kaart te zetten. Een aanwinst als Yung Mavu bleek een stap in de goede richting: in een interview met Humo laat Mavu weten dat de meeste van zijn luisteraars in het buitenland wonen. Misschien wordt het tijd dat ons belgenland de jonge artiest een kans geeft.

Met Luxury Denim brengt Yung Mavu zijn vierde ep in slechts twee jaar uit. Van al zijn vorig werk is deze ep het kortst: slechts vijf tracks om onze mening over te spuien. De keuze om weinig tracks te bundelen, is een dubbeltje op zijn kant. Met vijf goede tracks heb je snel een klassieker te pakken, maar één slecht nummer kan de ep verpesten. Yung Mavu’s openingsnummer en titeltrack “Luxury Denim” is alvast niet dat slechte nummer. Op een levendige beat, ter uwer oren gebracht door jong talent uit Gent Dejavu, levert Mavu een enorm catchy refrein. De toon is gezet en de aandacht opgeëist.

De meest opvallende track van de plaat is “Mirror Mirror”, waar GOOD Music-talent en vriend van Kanye West Valee zijn opwachting maakt. De Amerikaanse rapper staat bekend om zijn opvallende flows en Mavu nam een pagina uit zijn boek voor hun samenwerking. De twee geven het beste van zichzelf en klinken opvallend goed samen. Op het tweeluik “Moët / Visa” toont Mavu opnieuw dat er niet met hem  gesold wordt als het op tekstueel meesterschap aankomt. De invloed van Drake is goed hoorbaar, maar stoort niet.

Op het laatste nummer “Back to the ’60” laat Yung Mavu een stukje van zijn ziel zien. Hij heeft het over zijn vrienden, familie en thuisdorp Sint-Job-in-’t-Goor op een emotionele instrumental van Chuki Beats. Een sterke afsluiter voor een solide ep. Aan het hele project en Mavu’s promotionele aanpak is te voelen dat hij en zijn label 32WORLDWIDE klaar zijn om hun naam waar te maken en globaal door te breken. In België geniet de rapper nog niet veel erkenning, al gaat het er stilaan op lijken dat hij er geen nood aan heeft. De Yung Mavu-trein is vertrokken en het is aan ons om erop te springen of niet. Hijzelf zal alleszins niet omkijken.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown - "Winter"

De zatte nonkel van de hiphopwereld is terug. Geen coronaprojectje voor Danny Brown, die zich sinds Uknowwhatimsayin¿ uit 2019 vooral focuste om zijn…
LiveRecensies

Dour 2022 (Festivaldag 3): Rebellerende jongeren in de nacht

Van vermoeidheid was er op de derde festivaldag van DOUR nog geen sprake. Ook al kwam het grootste deel van het publiek…
AlbumsRecensies

j-hope - Jack In The Box (★★½): Veel hoop, weinig genoegen

Op zijn veertiende won Jung Hoseok de eerste prijs in een nationale danscompetitie. Hij had toen al een naam voor zich gemaakt,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.