AlbumsRecensies

Lexie Liu – 上线了 GONE GOLD (★★½): Onbegrijpelijk futuristisch

Bij Aziatische muziek denken we al snel aan K-pop. Dat is niet onlogisch, want het voorbije jaar heeft het Zuid-Koreaanse popgenre haar weg naar het Westen gevonden. Toch heeft dat gigantische werelddeel rechts van Europa nog heel wat meer te bieden, waaronder de 22-jarige Lexie Liu. Deze Chinese zangeres en rapster maakt al sinds 2016 muziek en scoorde twee jaar later haar Amerikaanse debuut met de single “Like a Mercedes“. Sindsdien schippert Lexie tussen twee uiterste culturen (en talen), wat van haar muziek een extreem interessante mix maakt.

Vorig jaar kende de artieste haar grote doorbraak dankzij de videogame League of Legends. Voor de virtuele popgroep K/DA zong ze de stem van het nieuwste personage Seraphine, wat haar in oktober een steroptreden opleverde tijdens de wereldfinale van het computerspel. Het moment diende als een kantelpunt in haar jonge carrière, want het lijkt erop dat de rapster hiphop vaarwel zei. Hoewel de muziek van Lexie Liu nog altijd wat bij r&b aanleunt, heeft de zangeres nu voluit voor pop gekozen. Haar nieuwste ep 上线了 GONE GOLD is daar het sprekende bewijs van.

Op “有吗炒面 ALGTR”, de enige single die aan het project voorafging, was al meteen te horen dat Lexie Liu een nieuwe kant was ingeslagen. Weg waren de duistere synths en hihatrolls; die maakten plaats voor stuwende beats, typerend voor elektropop. Als een kameleon paste de Chinese zich aan aan wat er vandaag veel op de westerse radio komt. 2020 werd gedomineerd door de heruitgevonden disco van Dua Lipa en The Weeknd (en Victoria Monét, en Lady Gaga, en …) en Lexie Liu zette meteen haar tanden in het genre. Ze daagde zichzelf meer uit en het resultaat mag er zeker zijn. Nog nooit klonk ze zo divers, zo helder en aangenaam. Het zingen gaat haar goed af en klinkt al heel wat mooier dan vroeger.

Doorheen de jaren heeft Lexie Liu een futuristisch imago gecreëerd. Haar muziek klinkt als iets uit de toekomst (ironisch gezien de teruggreep naar disco), en ook visueel klopt het plaatje. Meer dan eens zingt ze over virtuele werkelijkheden, technologie en de toekomst, wat ze perfect weet te vertalen naar in zeven opzwepende nummers. Dat we het merendeel van de tekst niet verstaan, draagt misschien zelfs bij tot dat onbegrijpelijke, mysterieuze karakter. De outro van de ep, die eigenlijk een soort remix is van de opener, trekt dat abstracte nog verder door. Lexies stem wordt achterstevoren afgespeeld en heel even wanen we ons in de toekomst.

Jammer genoeg komt net daardoor de ep iets te ver van ons bed te liggen. Buiten de futuristische vibe van 上线了 GONE GOLD is het niet helemaal duidelijk wat Lexie Liu ons probeert te vertellen. Dat ze ons wil laten dansen, is duidelijk. Daar slaagt ze ook zonder twijfel in, maar wat ze voor de rest met haar muziek wil laten voelen, blijft in het ongewisse. Toch kunnen we alleen maar aanmoedigen hoe de artieste uit haar eigen comfortzone van hiphop is losgeweekt en de uitdaging is aangegaan iets totaal anders te maken.

Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

K/DA - ALL OUT (★★★½): Fictieve popgroep maakt levensechte indruk

K/DA is niet de eerste virtuele muziekband. Alvin and the Chipmunks bestaat al sinds 1958 en daarna verschenen er nog talloze fictieve…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.