Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Paul Kalkbrenner – “Graf Zahl”

©CPU – Chris Stessens

Paul Kalkbrenner, de Duitse muziekproducent die we kennen onder dezelfde artiestennaam, groeide op in de meest trendy wijk in Berlijn: Friedrichshain. Wie er al geweest is, weet dat deze wijk vroeger tot het losbandige oostelijke deel van de stad behoorde, en vooral een oord voor neo-expressionistische kunstenaars, graffitispuiters, skateboarders en andere dubieuze figuren is… Of toch, zo wordt beweerd. Tot je er rondwandelt en verdwaalt in de gezellige straatjes en gaat snuisteren in één van de tientallen tweedehandswinkeltjes. De gemütlichkeit van Friedrichshain vinden we ook terug in de muziek van Kalkbrenner. Samen met zijn jongere broer Fritz werd hij plotsklaps wereldberoemd toen de titelsong voor de film Berling Calling in 2008 hoge toppen scheerde. “Sky and Sand” stond maar liefst 127 (!) weken in de Duitse hitlijsten. Kalkbrenner rook zijn kans en richtte meteen zijn eigen muzieklabel op met de inspiratievolle naam ‘Paul Kalkbrenner Musik’. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de technoscene en doet hij vooral wat hij wil. Zo maakt hij er geen geheim van dat hij meestal ‘retestoned’ achter zijn draaitafels staat en door die openheid wint hij meer sympathie bij het grote publiek. Bekijk anders maar eens zijn liveset op de site van Tomorrowland waar hij zonder koptelefoon het beste van zichzelf gaf met de nodige hulpmiddelen.

Zijn nieuwste release “Graf Zahl” is een complexloze deun waarbij je je op een roadtrip langs een Deutsche Autobahn in het midden van de nacht waant. Onder begeleiding van zijn synthesizer en sequencer worden we gehypnotiseerd en meegezogen in de wereld van Kalkbrenner, waar ambient techno je al je zorgen laat vergeten en je met gesloten ogen kan genieten van de muziek en het hoofd leegmaken. In het midden van het nummer begint de stem van Graf Zahl, die we kennen als de geleerde vampier uit de Muppet Show, ons te bestoken met een mengelmoes aan cijfers, waardoor het leeggemaakte hoofd meteen gevuld wordt met compulsieve rekensommetjes. Het nummer bereikt bijgevolg een apotheose, waarbij de opbouw en plotse disruptie ervoor zorgen dat dit een technoplaat is waarbij je merkt dat er hard aan gewerkt is én over nagedacht. Maar we hadden niets anders verwacht van het genie achter Paul Kalkbrenner. Dit zijn niet zomaar technoplaatjes, maar kleine meesterwerkjes waar hart én ziel in zit. We zouden zeggen, meer van dit, Paul!

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

49 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kedr Livanskiy – “Your Turn” (feat. Flaty)

Na Ariadna (2017) en Your Need (2019) zal de Russische Yana Kedrina, beter gekend als Kedr Livanksiy op 2 oktober 2021 haar…
AlbumsFeatured albumsRecensies

박혜진 Park Hye Jin - Before I Die (★★★): Enkele parels in een grijze mantra-massa

Nee, niet alles dat uit Zuid-Korea komt, is K-pop of deuntjes in de trant van het godsgruwelijke “Gangnam Style” van PSY. Het…
LiveRecensies

Voodoo Village 2021: Occult bevrijdingsfeest

Met een jaar vertraging daalden tienduizend danceliefhebbers af naar het ‘s Gravenkasteel in Humbeek. Ze verzamelden er voor Voodoo Village: al zes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.