AlbumsRecensies

Emancipator & Theory 9 – A Thousand Clouds (★★★½): In de voetsporen van Bonobo

Het is duidelijk een zeer productief jaar voor de Amerikaanse producer Emancipator. In april bracht hij zijn zesde studio-album, Mountain Of Memory, uit. Deze LP telt 13 tracks vol zeemzoete electronica en trip-hop. Enkele maanden daarna verscheen er een remix-album van Mountain of Memory, waarop artiesten als il:lo en onze landgenoot Poldoore te horen zijn. Om het jaar goed af te sluiten doet de man er nu op de valreep nog een EP bovenop: A Thousand Clouds.

A Thousand Clouds is een samenwerking met 9 Theory, een producer en beatmaker uit Los Angeles. Het is niet de eerste keer dat de twee Amerikanen samenwerken; vorig jaar brachten ze samen al een EP genaamd Cheeba Gold uit. Net als toen telt ook deze EP vier tracks.

“Tangerine Sour”, de openingstrack, werd al in november gereleaset en komt dus niet geheel als een verrassing. Laat dat geen smaakbederver zijn, want het is wel degelijk een heerlijk nummer. Een lome boom-bap beat wordt gecombineerd met een oosters aandoende gitaar, warme rhodes en subtiele scratches. De link met Bonobo is snel gelegd, geen wonder dat Emancipator in betere tijden nog in diens voorprogramma speelde.

“I Feel You” is zo mogelijk nog chiller en voelt vooral in het begin bijna als een lofi-track aan. Schijn bedriegt echter, want hoewel het drumpatroon vrij simpel is, zit “I Feel You” boordevol details. Het is een ware kunst om een track te maken die barst van de elementen maar toch een eenvoudige vibe heeft, en Emancipator doet dat op “I Feel You” met verve. De stem die te horen is, geeft ons overigens een Calibre-gevoel – luister naar diens plaat Even If om te begrijpen wat we bedoelen.

“Mobius Trip” ligt vervolgens weer meer in lijn met “Tangerine Sour” en is voor ons de minst opwindende track van de EP. Productiegewijs valt er weinig op aan te merken, en de vocals geven een lekker exotische toets aan het nummer, maar wij kunnen ons niet van het gevoel ontdoen dat deze track nergens heen gaat. Bijgevolg blijven we tijdens dit nummer het meest op onze honger zitten.

“Pharaoh Dunes” is dan weer een pak interessanter, niet alleen omwille van de hemelse harp die gebruikt wordt, maar ook omwille van de interessante wissels qua drumpatroon. Vooral vanaf minuut twee, wanneer de bassen iets nadrukkelijker invallen, genieten wij met volle teugen van dit nummer.

Emancipator levert een pracht van een EP af die zeker in de smaak zal vallen bij fans van artiesten als Bonobo, Blockhead of il:lo. De producer perfectioneerde zijn productieskills duidelijk doorheen de jaren en dat levert vier ijzersterke tracks op.

Facebook / Website

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bonobo - "Tides" (feat. Jamila Woods)

Nog maar twee weken geleden keerde Bonobo terug na een lange winterslaap en het lijkt erop dat hij dit keer de rollen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bonobo - "Rosewood"

Het is alweer van 2017 geleden dat Bonobo ons verwende met het heerlijk album Migration. Hoog tijd voor een nieuwe plaat dus,…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Poté - A Tenuous Tale of Her (★★★★): De soundtrack van de zomer

Mark Ronson doet het met King Princess en sinds enkele maanden doet ook Phoebe Bridgers het met Claud. Geen paniek, Dansende Beren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.