AlbumsRecensies

Emancipator & Theory 9 – A Thousand Clouds (★★★½): In de voetsporen van Bonobo

Het is duidelijk een zeer productief jaar voor de Amerikaanse producer Emancipator. In april bracht hij zijn zesde studio-album, Mountain Of Memory, uit. Deze LP telt 13 tracks vol zeemzoete electronica en trip-hop. Enkele maanden daarna verscheen er een remix-album van Mountain of Memory, waarop artiesten als il:lo en onze landgenoot Poldoore te horen zijn. Om het jaar goed af te sluiten doet de man er nu op de valreep nog een EP bovenop: A Thousand Clouds.

A Thousand Clouds is een samenwerking met 9 Theory, een producer en beatmaker uit Los Angeles. Het is niet de eerste keer dat de twee Amerikanen samenwerken; vorig jaar brachten ze samen al een EP genaamd Cheeba Gold uit. Net als toen telt ook deze EP vier tracks.

“Tangerine Sour”, de openingstrack, werd al in november gereleaset en komt dus niet geheel als een verrassing. Laat dat geen smaakbederver zijn, want het is wel degelijk een heerlijk nummer. Een lome boom-bap beat wordt gecombineerd met een oosters aandoende gitaar, warme rhodes en subtiele scratches. De link met Bonobo is snel gelegd, geen wonder dat Emancipator in betere tijden nog in diens voorprogramma speelde.

“I Feel You” is zo mogelijk nog chiller en voelt vooral in het begin bijna als een lofi-track aan. Schijn bedriegt echter, want hoewel het drumpatroon vrij simpel is, zit “I Feel You” boordevol details. Het is een ware kunst om een track te maken die barst van de elementen maar toch een eenvoudige vibe heeft, en Emancipator doet dat op “I Feel You” met verve. De stem die te horen is, geeft ons overigens een Calibre-gevoel – luister naar diens plaat Even If om te begrijpen wat we bedoelen.

“Mobius Trip” ligt vervolgens weer meer in lijn met “Tangerine Sour” en is voor ons de minst opwindende track van de EP. Productiegewijs valt er weinig op aan te merken, en de vocals geven een lekker exotische toets aan het nummer, maar wij kunnen ons niet van het gevoel ontdoen dat deze track nergens heen gaat. Bijgevolg blijven we tijdens dit nummer het meest op onze honger zitten.

“Pharaoh Dunes” is dan weer een pak interessanter, niet alleen omwille van de hemelse harp die gebruikt wordt, maar ook omwille van de interessante wissels qua drumpatroon. Vooral vanaf minuut twee, wanneer de bassen iets nadrukkelijker invallen, genieten wij met volle teugen van dit nummer.

Emancipator levert een pracht van een EP af die zeker in de smaak zal vallen bij fans van artiesten als Bonobo, Blockhead of il:lo. De producer perfectioneerde zijn productieskills duidelijk doorheen de jaren en dat levert vier ijzersterke tracks op.

Facebook / Website

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 4): Overal vuurwerk

De allerlaatste dag van Pukkelpop 2023 was er opnieuw eentje die baadde in een loodzware hitte. Een stralende festivaldag met andere woorden,…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Limp Bizkit, girl in red, Bazart en meer naar Pukkelpop!

Pukkelpop dacht dit jaar: ‘we zullen het eens omgekeerd doen.’ Meer dan eens gebeurt het dat festivals beetje bij beetje namen bekend…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bonobo – “Fold” (feat. Jacques Greene)

Toen Bonobo zijn carrière in 2000 startte, bracht hij nog vooral chill-out en ambientmuziek uit. Meer dan twee decennia later is zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.