Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

De vijf van “Den Beir” (30 november – 6 december)

Er verschijnen wekelijks heel wat nieuwe liedjes, waarvan slechts een klein deel een recensie krijgt. De rest blijft vaak onbeschreven, zeker wanneer het om minder bekende artiesten gaat. Met De vijf van “Den Beir” schenken we met plezier elke week aandacht aan vijf nummers die je volgens ons niet over het hoofd mag zien, ook al zijn ze van acts die nog geen groot publiek wisten te bereiken. We bundelen alle nummers waar we over schrijven in een leuke afspeellijst op Spotify, en ook voor de volgende vijf artiesten is daar een plaatsje voorzien.

Dro Kenji – “Up”

Dro Kenji bracht nog maar pas een eerste project uit of daar is de rapper alweer met een nieuw nummer. De achttienjarige rapper uit South Carolina werd onder de vleugels genomen door Internet Money, een producerscollectief bestaande uit onder meer Tas Taylor en Nick Mira die recent een grote hit scoorden met “Lemonade“. Samen met Nick Mira werkte Dro Kenji een aantal weken geleden aan het nummer “Up” en dat vonden ze beide zo goed dat ze het nu al wilden uitbrengen. Hier en daar doet de rapper ons op “Up”  wat denken aan Juice WRLD en toch heeft Dro Kenji ook iets unieks dat hem wel eens ver zou kunnen brengen.

Laura Elliott – “Caroline”

Laura Elliiott omschrijft zichzelf als een ‘sad girl’ met een groot hart en dat hart stort ze regelmatig uit in haar nummers. De uit New York komende artieste heeft er een goed jaar op zitten waar ze heel wat kon groeien. Haar meest recente nummer “Glass Stains” passeerde niet onopgemerkt langs de muziekselectoren van Spotify, die het straffe nummer beloonden met een aantal belangrijke afspeellijsten. Deze week kreeg het nummer met “Caroline” eindelijk een opvolger en deze moet zeker niet onderdoen aan diens voorgangers. De zachte gitaar opent “Caroline” op gracieuze wijze en heel langzaam ontdooit en ontplooit het nummer helemaal. Vooral ook haar sterke pen en de manier waarop ze het verhaal brengt is fascinerend en beklijvend tegelijk. Straf nummer!

Elengi Ya Trafic – “Dangereux”

Daar is Elengi Ya Trafic eindelijk met nieuw nummer. Het Brusselse drillcollectief rond de opkomende rapper Frenetik introduceerde zich deze zomer met hun eerste wapenfeit “Présentation” en dat maakte toch wel indruk. Toch duurde het even voor de vijf rappers nog eens samen in de booth zaten om aan een vurig vervolg te werken. Met het bitsige “Dangereux” halen de vijf rappers op een vlijmscherpe manier uit en dat op de knallende beat van Yahmanny. De punchlines en de flows volgen elkaar in sneltempo op en toch zijn het vooral Joky Luky en Frenetik die op het einde het hardste uithalen. Elengi Ya Trafic speelt met vuur en dat levert heel wat vlammen op.

Jany Green – “Move”

Jany Green komt uit het ijskoude Alaska en heeft een missie: mensen blij maken. De recente twaalf maanden is hij daar ook bijzonder goed in geslaagd met zijn vrolijke deuntjes. In sneltempo breidde de Amerikaan zijn discografie uit en ook de streams gingen in een stijgende lijn. Zijn magnum opus bewaarde Jany Green echter voor het einde van het jaar en zo kregen we deze week het nummer “Move”. Jany Green voorzag het nummer van een lekkere groovy gitaar, die ervoor zorgt dat stilstaan geen optie is. In het refrein worden ook nog eens wat blazers ingezet die “Move” van nog meer plezier voorzien. Van zoveel talent worden we zeer vrolijk!

Miss Grit – “Dark Side of the Party”

Miss Grit liet ons een heel jaar wachten op nieuwe muziek, maar de New Yorkse beloonde ons geduld met de aankondiging van haar nieuwe ep Impostor. Haar cv mag dan wel nog redelijk karig gevuld zijn, met haar debuut ep Talk Talk kon ze het afgelopen jaar wel hoge ogen werpen. De lat legde Maraget Sohn, zoals Miss Grit in het gemeentehuis geregistreerd staat, zelf heel hoog en toch kon ze ons op haar nieuwe “Dark Side of the Party” toch op een positieve manier verrassen. Het nummer klinkt iets ruiger dan we van haar gewend zijn en dat heeft ze vooral te danken aan de St. Vincent-achtige gitaarstijl. De stem ligt lekker droog in de mix wat de intensiteit verhoogd en het nummer zeker te goeden komt.

Dansen Dansen

Dimension – “Offender”

De laatste “Vijf van den Beir” van het jaar heeft een gepaste afsluiter nodig en dat is niemand minder dan Dimension geworden. De Britse drum’n’bass producer is een graag geziene gast in deze rubriek en stelt eigenlijk nooit teleur. In maart brengt Dimension zijn debuutplaat Organ uit en daar kijken we stiekem toch al heel hard naar uit, zeker na het beluisteren van het splinternieuwe “Offender”. Het nummer is voorzien van een heerlijk harde drop die de skanker in ons naar boven weet te halen. De geschikte afsluiter van een mooi jaar vol muzikale (her)ontdekkingen!

1570 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Alex Porat - "dimension"

Alex Porat wil – als we haar Spotify bio mogen geloven – gewoon gelukkig zijn en muziek heeft daar een grote bijdrage…
FeaturesNieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

De vijf van "Den Beir" (5 april - 11 april)

Er verschijnen wekelijks heel wat nieuwe liedjes, waarvan slechts een klein deel een recensie krijgt. De rest blijft vaak onbeschreven, zeker wanneer…
FeaturesNieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

De vijf van “Den Beir” (1 maart – 7 maart)

Er verschijnen wekelijks heel wat nieuwe liedjes, waarvan slechts een klein deel een recensie krijgt. De rest blijft vaak onbeschreven, zeker wanneer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.