Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe singles CIVIC – “Radiant Eye” & “Making Time”

Om een van de meest vitale punkscenes ter wereld mee te maken, moet je dezer dagen in Melbourne zijn. Voortbouwend op de funderingen die acts als Eddy Current Suppression Ring er ettelijke jaren geleden legden, schieten de waanzinnige (post)punkbands er als paddenstoelen uit de grond. The Chats, Vintage Crop en A. Swayze & The Ghosts zijn maar enkele van de voorbeelden die er dit jaar al een spetterende albumrelease op hebben zitten. Buiten die mastodonten gerekend zijn er natuurlijk ook veel opwindende bands die nog onder de radar ronddolen. CIVIC is er zo eentje. Met vijf zijn ze, geboren en getogen in Melbourne, en geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken als we hun debuutplaat New Vietnam mogen geloven. De verschroeiende power die de band er riffsgewijs uitperste op dat album, sprong ook Flightless Records in het oog: het label van Eric Moore, ex-drummer van King Gizzard & The Lizard Wizard.

“Radiant Eye” is de bijl waarmee CIVIC zich door de grote Flightless-poort naar binnen beukt. Het singletje warmt ons op voor een album dat er begin 2021 aankomt, en of het hoge verwachtingen schept. De fuzz die de versterkers te verwerken krijgen, doet de vloer onder je voeten daveren. En terwijl CIVIC haar riff-kalasjnikov leegknalt tegen je trommelvliezen, valt het vooral op hoe gecontroleerd de vocals de chaos overschouwen en het nummer een extra dosis push bezorgen. Klinkt dat nogal generiek? Da’s omdat het dat ook is, maar wel érg goed uitgevoerd. Waar de band zich boven de massa uittilt, is wanneer een bende blazers komt aanrukken die de rauwe chaos een extra muzikale dimensie bieden om in te verdwalen. Geen platte punk dus, maar een genuanceerd, dynamisch en enorm krachtig schouwspel.

Dat laatste kernwoord is meteen ook de essentie van “Making Time”, een cover van The Creation, uit 1966. Maak niet de fout te denken dat CIVIC er een simpel covertje bij lapt om wat meer streamingminuten te scharrelen, want “Making Time” gaat wel degelijk hard en spreekt integraal aan. De fluitende noise-walm die zich als een tsunami over het nummer uitstort, laten weinig over van het origineel, en laat horen waar het bij CIVIC eigenlijk echt om draait: zo snel en zo veel mogelijk fun beleven, aan zo hoog mogelijke volumes. Het is garagepunk zoals we die het liefste horen: beenhard en rauw.

Bandcamp

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #28

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single CIVIC - "Tell The Papers"

Al een tijdje steekt het Australisch eiland het andere eiland, de UK, punkgewijs naar de loef. Of ze doen daar tenminste een…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2020

In 2020 kwamen er meer singles uit dan ooit tevoren, en dat is vooral te danken aan de crisis die dit jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.