AlbumsRecensies

Fred Hersch – Songs From Home (★★★★): Masterclass van een pianogigant

De New Yorkse pianist Fred Hersch is al lang heer en meester als het gaat over lyrische pianojazz. Telkens weer slaagt hij erin de luisteraar voor zich te winnen met muziek die hij schijnbaar moeiteloos uit zijn handen tovert. Met het nieuwe Songs From Home, een zovéélste bewijs van ’s mans godvergeven muzikaal talent, speelt de New Yorker in op de actualiteit. Hoe kan het ook anders?

Net zoals voor zovelen blijkt de covid-19-pandemie een angstwekkende realiteit. Tezelfdertijd wakkert het in lockdown ook de creativiteit aan. In het geval van Hersch betekende dit in eerste instantie talloze livestreams, minisets die een beetje alle richtingen konden en mochten uitgaan. Daarna besloot hij in thuisbasis Pennsylvania, waar hij met zijn levenspartner Scott Morgan woont,  dat er uit die livestreams best een mooi album te puren viel. Hersch doopte het simpelweg Songs From Home.

De Amerikaanse pianist kan buigen op een buitengewone technische beheersing, net zoals hij een meer dan gedegen kennis heeft van de rijke muziekgeschiedenis. Hierdoor kan hij naar believen grasduinen in het muzikale erfgoed en moeiteloos de switch kan maken van tedere en ragfijne pianojazz naar standards en ballades, zijn specialiteit. Zoals blijkt uit zijn hemelse herwerking van Joni Mitchells’ “All I Want” of het Beatlesnummer “When I’m Sixty Four”, kan hij zelfs aansluiting vinden bij een poprepertoire.

Hersch stelt dat hij vooral muziek speelt om mensen gelukkig te maken. Dat lukt prima met bijvoorbeeld zijn wondermooie pianoversie van “Wichita Lineman”, een pakkend, nostalgisch countrynummer van Jimmy Webb dat bijvoorbeeld ook door R.E.M. en vele anderen onder handen werd genomen. Evengoed lukt dat door een eigen, aan zijn moeder Florette opgedragen compositie “West Virginia Rose” te laten overgaan in een traditional als “The Water Is Wide”. Dat geeft aan hoe flexibel Hersch denkt en speelt.

Knap aan dit nieuwe Herschalbum is ook hoe onwaarschijnlijk losjes het allemaal in diens vingers zit. En misschien vooral ook hoe hij via de uitgekiende selectie aan materiaal laat verstaan dat ondanks eerdere strubbelingen met de gezondheid – Hersch wordt eerstdaags 65 – hij nog steeds prima uit de voeten kan met zijn geliefde Steinway B.

Het eigenhandig opgenomen Songs From Home maakt diepe indruk. Ook al gaat het om vaak oudere composities zoals Kenny Wheelers’ “Consolation” of Sir Duke Ellingtons’ “Solitude” die veelal door een sterk nostalgische insteek terug op het pad van Hersch zijn gekomen. Sober en elegant, maar evengoed teder en delicaat en altijd vol uitgepuurde emotie, dat is de muziek van Fred Hersch.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.