Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Azmari – “Fat Ari”

Een azmari is een Ethiopische zanger en muzikant die wat te vergelijken is met een bard of dichter-zanger. Misschien wist je dat al, maar weet je ook dat er een uitstekende Belgische band die naam draagt? De groep bestaat uit een bende muzikale avonturiers die op onverwachte plaatsen inspiratie vinden, zoals in Ethiopië. Naast die Zuiderse invloed horen we ook Oosterse accenten, die voortkomen uit een fascinatie voor Turkse muziek uit de jaren ’60. Exotische geluiden vragen om exotische instrumenten. De muzikanten bedienen zich onder meer van een berimbau; een houten stok met een stalen snaar die vaak uit de binnenkant van een autoband wordt gehaald. Zo’n instrument spreekt natuurlijk meteen tot de verbeelding.

Na een eerste ep met de unieke titel Ekera, komt het Brusselse collectief nu met een eerste single voor een debuutalbum. De titel “Fat Ari” klinkt evenmin vertrouwd in de oren voor mensen die deze mysterieuze uitheemse taal niet spreken. Het is uitdagend en schept al meteen hoge verwachtingen. Er is een hoofdrol weggelegd voor een fluit, die meteen het voortouw neemt, maar al snel steun krijgt van een basgitaar. Die geeft ruimte aan andere bekende en minder bekende instrumenten om helemaal los te gaan, wat overigens niet wil zeggen dat de bas geen interessante capriolen maakt. Verderop vinden we nog heel wat percussie en synths, maar ook heel wat geluiden die moeilijk te plaatsen zijn, wat “Fat Ari” des te interessanter maakt. De fluit die we horen, mondt ook af en toe uit in een elektronische echo. Mogelijk kwam die creatie tot stand door een synthesizer, maar met het uitgebreide arsenaal aan instrumenten dat de heren van Azmari beheersen, durven we er onze hand niet voor in het vuur steken. Vertrouwde en minder vertrouwde elementen gaan voortdurend met elkaar in dialoog in deze sterke single.

Het album waarop “Fat Ari” te vinden zal zijn, krijgt de naam Samā’ī en komt uit op 22 januari 2021. Wij kijken alvast uit naar nieuwe avonturen onder leiding van de gidsen van Azmari, met of zonder het zingende geluid van de berimbau.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single High Fade - “The Jam”

Oh, wat zijn we fan van High Fade. Harry Valentino (gitaar/zang), Oliver Sentance (bas) en Calvin Davidson (drums/zang) hebben elk een kop…
LiveRecensies

Spiral Drive @ Djingel Djangel: Spelen met invloeden

Om de zoveel tijd komt er een artiest op onze radar die nog quasi onbekend is, maar toch de aandacht van het…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Norah Jones - Visions (★★★): Jazz in een souljasje

Met wereldwijd vijftig miljoen verkochte platen en negen Grammy Awards op haar schouw hoeft de Amerikaanse zangeres Norah Jones het al lang…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.