AlbumsRecensies

Tom Morello – Comandante (★★★½): Masterclass in gitaar

Oh, shit. De laatste echo’s van afsluiter “Cato Stedman & Neptune Frost” lossen op in het niets en we moeten even naar adem happen. Tom Morello (lid van onder andere Rage Against the Machine, Audioslave en het KISS Army) schenkt ons in deze woelige tijden een opkikker die veel weg heeft van een uppercut.

Onze trip naar gitaarland begint nochtans met het zoeken naar onze pillen tegen de reisziekte. De opener heet namelijk “Voodoo Child”, de überklassieker van Jimi Hendrix die al zoveel keren gecoverd is dat hij op de lijst ‘Gelieve deze song niet meer te coveren’ hoort te staan. Maar oh boy, wat hadden we ongelijk. De typische wah-wahintro begint alsof je hem van ver door een oude radio hoort. Daarna explodeert het nummer in je gezicht, Rage-gewijze, waarbij een muur van gitaren en drums je omverknalt. Zonder zang. Bij de wah-wahstukjes neemt Morello even gas terug, om dan het pedaal terug keihard in te trappen. Halverwege luisteren we plots naar Jimi Against the Machine, waarna een solo volgt die het nummer zo’n nieuwe draai geeft, dat het niet meer weet waar het staat. Een beetje zoals wij.

Tijdens “Insterstate 80” kunnen we even bekomen. Denken we. Het begint als een soort rap-parlando-rocknummer dat best oké is. Het echt interessante komt van het gitaarduel tussen Morello en niemand minder dan Slash. Twee duidelijk verschillende stijlen die elkaar op het einde een dikke minuut bekampen met riffs en licks. Ondertussen willen we ook de drummer feliciteren met zijn basdrumspel. En dan krijgen we plots een livenummer te horen: “Secretariat”, een instrumentaal eerbetoon aan de onlangs overleden Eddie Van Halen. Morello haalt de mosterd bij “Cathedral”, maar zet dat nummer toch volledig naar zijn eigen hand. Na alle Van Halen-eerbetonen die we op social media hebben zien passeren, is het mooi dat Tom er iets officieels van maakt.

In het eveneens instrumentale “Suburban Guerilla” piept, scratcht en fwiet Morello alsof zijn leven ervan afhangt. Misschien net iets te veel naar onze zin: een one-trick pony-gevoel bekruipt ons, langs achter dan nog wel. Gelukkig zorgen een eenvoudige riff, die als fundering onder het nummer doorloopt, en de eerder klassieke solo op het einde voor voldoende evenwicht.

Afsluiter “Cato Stedman & Neptune Frost” is diepblauwe blues die dobbert in de delay, iets wat je ook niet elke dag hoort. De titel verwijst naar twee Afro-Amerikaanse soldaten van tijdens de Amerikaanse Onafhankelijksoorlog (geschiedenisles hier). Misschien daarom dat de intensiteit van het gitaarspel alle kanten uitspat. Ook hier is er geen nood aan zang.

Deze ep is niet zomaar een tussendoortje van Tom Morello. We hebben Hendrix, Van Halen, de Afro-Amerikaanse zaak en de Amerikaanse burgeroorlog (waarvan op 4 november een nieuwe versie uitbreekt, naar het schijnt). We hebben de titel die mogelijk verwijst naar de Oliver Stone-documentaire over Fidel Castro, van wie Morello ooit zei dat het ‘een grote held’ is. En dan hebben we de hoesfoto die ons doet denken aan een van de drie bestaande foto’s van Robert Johnson, de eerste bluesmeester. Het is misschien die hoed. In ieder geval, Comandante lijkt ons werk dat recht uit de ziel komt en dat kunnen we alleen maar aanraden.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 2): Regengeur en maneschijn

Nadat het op de eerste dag verrassend zonnig was, werd de Werchter weide de tweede dag verrast door zachte regendruppeltjes. De regen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Def Leppard - "Just Like 73" (feat. Tom Morello)

Voor muziekpuristen zal Def Leppard tot in de eeuwigheid als een smakeloze band worden beschouwd. Als we enkel naar de cijfers zouden…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Nieuwe naam en een reeks wijzigingen op de affiche van Rock Werchter 2024

Met nog exact een maand te gaan kan het aftellen naar Rock Werchter 2024 nu echt beginnen. De affiche werd enkele weken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.