AlbumsRecensies

MadeinTYO – Never Forgotten (★★★): Glimlach verzekerd

Malcolm Jamaal Davis is een man van vele omzwervingen. Hij werd geboren op het Amerikaanse eiland Hawaii, bracht zijn tienerjaren door in Japan en keerde dan terug naar Atlanta om onder de naam MadeinTYO muziek te gaan maken. 2016 was het jaar van zijn grote doorbraak. Onder meer “Uber Everywhere” met Travis Scott en “Skateboard P” met Big Sean deden zijn populariteit stijgen. In 2018 bracht hij zijn eerste studioalbum uit onder de naam Sincerely, Tokyo. Hij kondigde toen ook aan dat hij zou verhuizen naar Japan om er meer tijd door te brengen met zijn zoontje. Hij twijfelde er sterk aan of hij ooit nog muziek zou maken. Na tournees met A$AP Ferg en Billie Eilish vond hij echter zijn liefde voor muziek terug en werkte hij aan zijn nieuwste album: Never Forgotten.

Dat album klinkt heel relaxed en luchtig. Veel nieuws brengt MadeinTYO helaas niet, maar de beats en gastbijdragen maken heel wat goed. Ook de gemakzuchtige manier waarop hij rapt, word je niet direct beu, waardoor je steeds weer opnieuw dezelfde flow kan verdragen. Voor Malcolm staat er maar één ding centraal bij het maken van muziek: plezier maken. Dat is dan ook wat je ervaart bij het luisteren naar Never Forgotten: gewoon 45 minuten aan ontspanning en blijdschap.

Naast de luchtige flow van MadeinTYO, draagt ook de productie heel wat bij aan de ontspannen vibes van Never Forgotten. Onder meer producer K Swisha wist enkele geniale beats uit zijn mouw te schudden. “Ice Cream Swag” en “Freaky Girl” nemen je helemaal terug naar de tijd dat je nog zorgeloos in de speeltuin kon spelen dankzij de vermakelijke melodie. Ook de strofes van respectievelijk Cam’ron en Young Nudy passen perfect in het plaatje. Er staan evenwel niet alleen speelse songs op de plaat; op “Throw it Back” en “Paris Fashion Week” kan je volledig wegdromen in het oneindige. Op “Money Up” met Toro y Moi horen we een gitaarachtig geluid dat je weer helemaal wakker schudt. De flow van MadeinTYO mag dan quasi onveranderd zijn, de instrumentals op dit album zijn heel uiteenlopend en sluiten perfect aan bij zijn luchtige karakter.

MadeinTYO werkte voor dit album ook samen met heel wat grote namen, de een al wat voor de hand liggender dan de ander. Zo hadden we J Balvin helemaal niet verwacht op een nummer als “All I Need”, maar hij weet zich perfect aan te passen aan de laidback sfeer die MadeinTYO schept. Minder onverwacht zijn de schitterende gastbijdragen van Chance the Rapper en Smino op “BET Uncut”. MadeinTYO kan alleen maar nederig toekijken hoe hij gedragen wordt door zijn twee collega’s. Vooral Chance steekt er hier boven uit; zijn losse flow knoopt perfect aan bij een andermaal ontspannende beat.

We hadden graag wat meer evolutie gehoord in de aangename rapstijl van mister Tokyo. “Movie” klinkt nochtans veelbelovend aan het begin van dit album, maar voor de rest blijft het toch allemaal hetzelfde. Hij had perfect kunnen snoeien in het aantal nummers. “Level Up” en “To the Moon” onderscheiden zich bijvoorbeeld weinig van elkaar; buiten een kleine beatswitch horen we bijna geen verschil. Andere nummers zoals “Boss Up” en “Talkin to Me” passen dan weer helemaal niet in het plaatje. Ze klinken te chaotisch en staan lijnrecht tegenover de andere meer ontspannende en vloeiende nummers.

Never Forgotten, het tweede studioalbum van MadeinTYO, klinkt niet slecht, maar we bleven vooral op onze honger zitten door het gebrek aan variatie en evolutie van de man zelf. Los van dat dragen de meer dan degelijke producties en gastbijdragen bij aan de speelse en ontspannen vibes die MadeinTYO creëert. Voor wie tijdens deze nieuwe lockdown eens heel het coronagebeuren van zich af wil zetten, is Never Forgotten toch wel een aanrader, want MadeinTYO zal zeker een glimlach op je gezicht kunnen toveren.

Facebook / Twitter / Instagram / Website

 

36 posts

About author
Music & Fashion fan
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

J Balvin @ ING Arena: Aliens in Bruselas

De kans dat je al eens een nummer van J Balvin hebt gehoord, is beduidend groot. De Colombiaanse superster behoort namelijk al…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chance the Rapper – “Together” (feat. DJ Premier)

Weinig hedendaagse rappers leggen een even vlekkeloos parcours af als Chance the Rapper dat deed in zijn beginjaren. Rolling Stone Magazine kroonde…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Various Artists - Everyone's Getting Involved: A Tribute to Talking Heads' Stop Making Sense (★★★½): Lang leve Talking Heads, nog steeds

Dit jaar wordt de veertigste verjaardag gevierd van de baanbrekende Talking Heads-concertfilm Stop Making Sense en het daarbij horende album. Destijds werden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.