AlbumsRecensies

Common – A Beautiful Revolution (Pt 1) (★★★★): Broodnodige boodschappen

Common is niets minder dan een absolute legende binnen de Amerikaanse hiphop. Al drie decennia maakt hij maatschappelijk bewuste muziek en duikt hij daarvoor de studio in met de groten der aarde. Met drie Grammy’s en zelfs een Oscar op zak besloot de rapper om andere paden te bewandelen, waaronder schrijven, acteren en activisme. Vorig jaar maakte hij zijn terugkeer naar de muziekwereld met Let Love, al vond de muziekpers dat album maar flauwe pap. Dit jaar probeert hij het opnieuw met A Beautiful Revolution (Pt 1), een plaat die voortkomt uit Commons frustratie over de raciale spanning die Amerika in 2020 in zijn greep houdt.

In de intro horen we spoken word omkaderd door een jazzy trompetje op een bedje van zachte strijkers. Een Jane Doe stelt voor om te reflecteren op de zwarte geschiedenis, als begin voor een stille revolutie en eindigt met een opsomming van verschillende zwarte helden als Mohammed Ali en Malcom X. “Fallin'” is het eerste lied waarop we Common zelf horen. Op een atypische drumbeat van oude vriend Karriem Riggins haalt hij zwaar uit naar de maatschappelijke status van de zwarte medemens in de VS. Aan de hand van enkele geschiedkundige waarheden en keiharde interpretaties klaagt hij de pseudo-vrijheid van minderheden in de westerse wereld aan. In de laatste strofe vernoemt hij indirect de moord op Breonna Taylor, een zwarte vrouw die in haar eigen huis werd doodgeschoten door politieagenten terwijl ze lag te slapen.

Na deze snijdende analyse serveert Common ons de enige single van dit project: “Say Peace”, een funky oldschool nummer waar hij de hulp van Black Thought uit The Roots inschakelt. Beide heren nemen elk een strofe voor hun rekening waar ze vanuit het ik-perspectief fulmineren over de misrepresentatie van minderheden in de media, valse vrijheden en drang naar rust. Slechts een select clubje wereldwijd kan zo’n gevoelige boodschap even genuanceerd en meesterlijk overbrengen als Common en Black Thought hier doen.

“Say Peace” wordt opgevolgd door drieluik van gastbijdragen door PJ (Paris Jones), een jonge en relatief onbekende songschrijfster. Het eerste lied van die threepeat heet “What Do You Say (Move it Baby)”. De combinatie van Commons oldschool flow en een feestelijk baslijntje teleporteert de luisteraar terug naar een tijd waarin dit soort hiphop de standaard was. In “Courageous” roept het duo op tot zelfliefde, en “A Place in This World” klaagt de nalatigheid van politici tegenover de zwarte bevolking aan. In dat laatste lied levert Common tekstueel zijn beste werk van de plaat.

Lenny Kravitz werd gerekruteerd voor “A Riot in My Mind”, waar hij een ingetogen gitaarsolo levert alvorens de dreigende drumbeat invalt en de luisteraar overvalt met een rauwe kick. Begeleid door een sireneachtige synth schept Common een sfeer die we op het album nog niet waren tegengekomen: een gejaagde stemming die de dringendheid van maatschappelijke hervormingen benadrukt. Kravitz’ zang op het refrein klinkt niet honderd procent koosjer, al dringt het gevoel zich op dat dit eerder een artistieke keuze was.

“Don’t Forget Who You Are” keert terug naar de boodschap van zelfliefde en dankbaarheid. PJ wordt een laatste keer ingezet voor het refrein en bedankt met een fragiele uitvoering. Tijdens de outro horen we een compilatie van verschillende mensen die vertellen wat hun versie van een beautiful revolution inhoudt en een vervolg op het spoken word van eerder. Common sluit zijn langspeler af met twee minuten instrumentale begeleiding, alsof hij de luisteraar wil aanzetten tot reflectie over wat hij of zij net gehoord heeft.

Het hele album roept meesterlijk op tot bezinning in deze woelige tijden, begeleid door waanzinnige instrumentatie. Deze plaat is een belevenis, een boodschap en een middel tot reflectie in één. Common bewijst zijn eeuwige klasse met A Beautiful Revolution (Pt 1) en toont aan dat woede en frustratie niet hoeven eindigen met haat en geweld. Nu is het reikhalzend uitkijken naar deel twee.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Nas - Magic 3 (★★★½): Een goochelaar onthult nooit zijn geheimen

Een van de meest bezige bijen in het huidige rapgenre is niemand minder dan (en ietwat verrassend) Nas. Na een van de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kojaque - "CABRA DRIVE"

Wanneer je denkt aan een bruisende rapscene, denk je niet per se aan Dublin. Toch is de Ierse hoofdstad de thuisbasis van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brihang - "Telefoontje"

Wie denkt dat West-Vlaams een plat dialect is, die is eraan voor de moeite en dat bewijst onder andere Brihang al een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.