Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Zeal & Ardor – “Tuskegee”

©CPU – Stijn Verbruggen

Hoe de black metal en gospel mash-up van Manuel Gagneux tot stand kwam, blijft een intrigerend verhaal. Het begon als reactie op een racistische opmerking op een internet forum, en eindigde bij het succesvolle project genaamd Zeal & Ardor. Naar aanleiding van de recente Black Lives Matter protesten reageerde Gagneux opnieuw op het onderwerp, dat hem dicht bij het hart ligt. Zo verschenen de twee singles “Vigil” en “I Can’t Breathe” eerder deze maand. Het subtielere soul geluid op ‘’Vigil’’ zorgde voor kippenvel, maar riep wel de vraag op waar de luide kant van Zeal & Ardor was gebleven.

“Tuskegee” geeft daar antwoord op, want de onheilspellende black metal keert terug op deze nieuwe single. Vanaf het begin klinken de duistere gitaren, bombastische drums en schreeuwende vocalen, zoals we gewend zijn van Zeal & Ardor. Manuel Gagneux heeft duidelijk gewerkt aan zijn stemgebruik, want hij klinkt duivelser en beter verstaanbaar als ooit tevoren. De structuur van het nummer ligt aardig in de lijn van Zeal & Ardor’s eerdere werk. Ruige en ingetogen passages wisselen elkaar af. Zo zingt Gagneux later in het nummer ook weer even in zijn soulvolle stem. Het biedt even wat adempauze in al het gitaargeweld. Tekstueel richt het nummer zich op het Tuskegee-syfilisonderzoek, waarbij zwarte Amerikanen onbewust met syfilis werden geïnjecteerd. De woede van Gagneux wordt in een typische black metal stijl overgebracht. ‘But in another way we will avenge Tuskegee’ schreeuwt hij tijdens het intense slot van het nummer.

Met “Tuskegee” gaat Zeal & Ardor voor hard en confronterend. We kunnen stellen dat dit is gelukt. Het nummer zal verschijnen op de nieuwe EP Wake of a Nation, dat uitkomt op 23 oktober.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

25 september 2020

About Author

Niels van der Busse


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief