Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cabaret Voltaire – “Vasto”

De muziekgolven worden doorlopend geteisterd door oude wijn in nieuwe zakken, maar er zijn ook nog oude zakken die nieuwe wijn maken. Die smaakt niet altijd zoals in hun beste wijnjaren, maar als er Cabaret Voltaire op het etiket staat, moet een mens proeven. Ook al liet de Britse band ons ruim een kwarteeuw wachten. Een kniesoor die daarover van “Nag, Nag, Nag” doet, want de nieuwe plaat Shadow of Fear komt er na 26 jaar aan. Daaruit krijgen we nu al de eerste, acht minuten durende track “Vasto”.

Cabaret Voltaire: ze waren in de jaren zeventig buitenbeentjes van de prille postpunk, pioniers van de industrial en later mosterdpotten voor de Detroit Techno. Na The Conversation uit 1994 werd het evenwel stil. Pas in 2014 haalde Richard H. Kirk, stichtend en enig overblijvend lid van de oorspronkelijk driekoppige band, de dadaïstische groepsnaam vanonder het stof om er de Sinner’s Days van deze wereld mee af te schuimen. Niet dat hij al die tijd had stilgezeten. Hij produceerde ettelijke donkere technodecibels onder eigen naam en wordt zelfs genoemd als uitvinder van de bleep techno. Wat een ongecensureerde eer.

Hoe dan ook, met Cabaret Voltaire teerde Kirk tot nu toe op zijn ouwe slijpschijven en op een hoop onuitgebracht machinaal lawaai. Met “Vasto” brengt hij daar verandering in. Verwacht echter geen grote ommezwaai. De duistere technovibes van de afgelopen decennia zijn blijven hangen, maar er schemert ook wat vintage Cabaret Voltaire doorheen. Dit is techno zoals die klinkt door aftandse speakers in bouwvallige industriële panden. Alsof een psychopaat met een schiethamer en bunsenbrander tekeergaat in een synthesizermuseum. De sirene beweegt je gelukkig naar de uitgang.

Shadow of Fear komt uit op 20 november.

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.