AlbumsRecensies

The Psychedelic Furs – Made of Rain (★★★½): Dertig jaar wachten waard

Na bijna dertig jaar verblijdt The Psychedelic Furs hun fans met een nieuw album. Er staan geen nieuwe “Heaven“ of “Pretty in Pink” op Made of Rain, maar dat is niet nodig om van een geslaagd album te spreken. Meegesleept worden door hun kenmerkende sound deed ons alvast enorm deugd. Gaan ze er veel nieuwe zieltjes mee winnen? Ongetwijfeld niet, maar fans van The National, Interpol en The Killers zouden zich beter ook eens laven aan een van de toppers uit de originele new wave.

Op praktisch elke compilatie uit de jaren tachtig kom je ze tegen. De met het grofkorrelige schuurpapier bewerkte stem van Richard Butler past zowel in genrespecifieke verzamelingen als in klassieke popcollecties. Beïnvloed door het kunstzinnige Roxy music, de songs van Bowie en de rauwheid van de Sex Pistols begon Butler eind jaren 70 samen met zijn broer Tim te timmeren aan een weg uit Kingston-upon-Thames. Al die jaren bleef het moeilijk om hen in een hokje te duwen, vooral door de alomtegenwoordige saxofoon, die bij hen hoort als 2020 en …! Begin vorig jaar startte de band met de opnames van de songs die ze sinds de reünie in 2001 bij elkaar schreven. De productie was in de goede handen van Richard Fortus (Guns ’N Roses) en de twaalf songs werden gemixd door Tim Palmer (The Cure, U2, The Mission, Tin Machine).

Openen doet Made of Rain met “The Boy Who Invented Rock & Roll”, dat ook gespeeld werd tijdens hun optreden in de AB van oktober. Het was toen meer dan welkom in hun set van oude hits en ook nu is het een leuke binnenkomer. Het heftige nummer, dat onder andere handelt over het leven van Elvis Presley, eindigt met een jazzy toets. Een van de kenmerken waardoor de Furs zich konden onderscheiden in het peloton new wave bands.

Don’t believe” werd als eerste van 4 singles in januari uitgebracht na een hiaat van bijna 30 jaar zonder opnames. De groep was het jukebox spelen moe en aangezien de band al twintig jaar weer in Amerika tourt, waren ook de nieuwe muzikanten in staat om de typische sound perfect te vatten. De song katapulteert ons meteen naar de beginjaren van de band: donderende drums, een vette sax en catchy refreinen. Op meerdere nummers laten ze de luisteraar merken dat de band perfect ingespeeld is en zo krijgen alle leden hun glansrol. In het wondermooie “This’ll Never Be Like Love” mogen zowel gitarist Rich Good als hobo- en saxofoonspeler Mars Williams van jetje geven. Het hoogtepunt van dit album.

Het tweede deel van de door corona uitgestelde release toont een band die laat merken dat ze niet alleen radio-vriendelijke songs kan maken, maar ook voor een mooi uitgebalanceerd en hypnotiserend geheel kan zorgen. Ook al sluipen er nieuwe, uiteenlopende invloeden zoals folk en zelfs industriële soundscapes in, The Psychedelic Furs blijven na al die jaren garant staan voor eigenzinnige post punk. En daar zijn we blij om. We hoopten al dat ze de innovatieve band zouden blijven van enkele decennia geleden, want welk doel heeft een nieuw album als het verleden klakkeloos herhaald wordt? Waren ze trouwens vooruitziend in het afsluitende “Stars” met de songregel ‘These are the days we will all remember’?

Hun achtste album werd mede beïnvloed door het boek ‘The Man Made of Rain’ van Brendan Kennelly waarin een stervende man bezoek krijgt van de persoon uit de titel. Dat duistere idee beviel Butler en vandaar dat het een tekstueel zwaarbeladen plaat is. Ook al konden we wel lachen met dingen zoals het volgende uit “Wrong Train”: ‘A wife that hates me/ So does her boyfriend’. Wie weet komt er nog een vervolg op hun doorbraak “Petty In Pink”, waarnaar ook een film is genoemd, want The Strokes gebruiken stukjes van oudje “The Ghost in You” in “Eternal Summer” op hun nieuwste worp. Oude glorie? Ontegensprekelijk! Vergane glorie? Zeker niet!

Facebook / Website / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Depeche Mode - Memento Mori (★★★★): Comeback in het zwart

Wie denkt aan de jaren tachtig haalt zich misschien niet meteen rooskleurige dingen voor de geest: crisissen, protesten en bedenkelijke haarstijlen bepaalden…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Nona Problemo - "Sci-Fi Submarine"

Nona Problemo is een vierkoppige Leuvense band en de winnaars van Sound Track 2021 in Vlaams-Brabant. Een bende met de nodige dosis…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Clara Lissens - "I Am You"

Als multidisciplinaire artiest doet Clara Lissens meer dan allleen maar muziek uitbrengen. In haar universum combineert ze performance en geluidskunst. Ze maakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.