LiveRecensies

Compact Disk Dummies @ Rock Werchter Zomerbar 2020: Geslaagde Werchter-ontmaagding!

©CPU – Ymke Dirikx

Het had het jaar moeten worden van de gebroeders Coorevits. Met een triomftocht op Pukkelpop en een fel gesmaakte Satellites ep warmden de Compact Disk Dummies zich vorig jaar al op voor wat voor hun het succesrijkste jaar moest worden. Het draaide uiteindelijk anders uit dan verwacht met het wegvallen van de clubtour en de festivalzomer, maar ze bleven de moed erin houden. Hun tweede album Neon Fever Dream brachten ze ondanks de niet zo optimale omstandigheden uit en ondertussen staan er ook een aantal shows deze zomer op de planning. Gisteren mocht de band voor het eerst uit hun kot komen om twee uitverkochte shows te spelen in de zomerbar van Rock Werchter. Hun eerste passage op de heilige weide van Werchter werd een feestje, al duurde het wel even voor het dak er echt vanaf ging.

Met veel goesting betrad het drietal het podium onder de North West-Walls om met “Neon Fever Dream” van start te gaan. De titeltrack van het nieuwste plaat moest de toon zetten, maar dat lukte niet meteen. Het daglicht en de warme zon pasten niet zo goed bij de eerdere donkere sfeer van het nummer en zo was het voor het publiek ook even zoeken. Muzikaal zat het hoe dan ook vanaf de eerste noot strak en je zag dat de band duidelijk content was om weer voor een publiek te spelen. Op de eerste radiohit moesten we ook niet lang wachten want we kregen “Satellites” al vroeg in de set op ons bord geserveerd. Het ontdooide het publiek stilletjes aan en ook de afwezigheid van Tom Barman deerde de pret niet. De dansmoves van Lennert Coorevits waren alvast on point en werkten klaarblijkelijk aanstekelijk, want de eerste rij sprong ook al gauw recht.

©CPU – Ymke Dirikx- Archieffoto show Pukkelpop 2019

In het eerste deel van de set lag de focus voornamelijk op het nieuwer werk. Met “On Repeat” kregen we een mogelijke volgende radiosingle waarin drummer Robin Wille (ook de drummer van DIRK.) gretig tekeer ging op zijn drumvellen en toonde een sterke toevoeging te zijn aan de livesound van de Dummies. De definitieve ijsbreker van dienst was echter “Cry for Me” waarbij het publiek spontaan rechtstond en de benen werden losgeschud. Dat energiebrok Lennert hiervoor voor het eerst de menigte in dook hielp hier dan ook bij, maar ook met zijn kort gitaarsolootje kon hij overtuigen. Ook knoppenwizard Janus kon enkele keren uitblinken, zoals bijvoorbeeld tijdens “Easy Life” waarbij de stevige beats de weide helemaal overmanden.

Een zittend coronaproof concert is zeker geen evidentie voor een band als Compact Disk Dummies, die zich voed van de energie die het publiek hen geeft. Elkaar opzwepen was dan ook iets moeilijker dan gewoonlijk, maar de West-Vlamingen lieten het niet tot aan hun hart komen. Ze speelden met een charisma en attitude alsof ze op het hoofdpodium van Werchter stonden en dat begeesterde ook het publiek alsmaar meer. De liefde was wederzijds en werd vanaf “Holy Love” zonder twijfel nog groter. Met het nummer kunnen de Dummies ook eigenlijk nooit iets verkeerd doen en toch klonk het nog intenser en meeslepender dan we het van vorige optredens kenden. Het feest was intussen al losgebarsten en de gelukshormonen kwamen en masse vrij!

©CPU – Cédric Depraetere – Archieffoto show AB CLUB 2019

Met hun grootste radiohit “I Remember” werd het slotoffensief ingezet. De eerste noten zorgden al voor dolblije gezichten en Lennert riep op om massaal mee te doen met zijn aerobics 2.0 moves en zijn vraag stootte niet op dove oren. Het nummer werd op een magistrale manier uitgesponnen en bouwde dankzij de overgave van de drie op het podium op naar een stevige climax. Een rustpauze werd ons niet gegund en zo vloeide het nummer haast naadloos over in “Girls Keep Drinking”, een garantie op pakken sfeer! De percussiestukken slaan na bijna vier jaar nog steeds aan, al klonk het geluid hier soms wel wat dof door de luidsprekers. De set naderde zijn einde en dan moest hun grootste succes, “The Reeling”, nog komen. Hun doorbraaksingle is inmiddels een Belpop-klassieker geworden, maar dankzij een ‘nieuw’ einde klinkt het nog steeds even overweldigend als meeslepend. Het was de kers op de taart van een sterk Werchter debuut, dat met toegifte “Remain in Light”, in schoonheid afgesloten werd.

Setlist:

Neon Fever Dream
Satellites
On Repeat
Cry for Me
Once In a Lifetime (Talking Heads cover)
Easy Life
Holy Love
I Remember
Girls Keep Drinking
The Reeling

Encore:
Remain in Light

1414 posts

About author
Luistert veel naar muziek!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Crammerock 2021 (Dag 2): Amper tijd om stil te blijven zitten

Dag twee van Crammerock 2021 begon grijs en kil, maar het duurde niet lang alvorens de zon door de wolken brak. Ondanks…
InstagramLiveRecensies

Compact Disk Dummies + Froukje @ Werchter Parklife: Strand op stelten

Het was een drukke dag gisteren in Werchter. De Parklife-arena was nog maar net leeggelopen nadat ze getrakteerd werd op de gitaren…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Zwangere Guy, Compact Disk Dummies, Ruben Block en meer naar WERCHTER PARKLIFE

Rock Werchter mag dan wel niet doorgaan, net als vorig jaar komt de organisatie met een alternatief. De Zomerbar van vorig jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.