banner

Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Makaya McCraven – “Mak Attack”

© Bruno Bollaert

Met het indrukwekkende Universal Beings maakte de talentvolle drummer Makaya McCraven twee jaar geleden de brug van de jazzscene van Chicago naar een wereldwijd publiek. Op het album verkende de muzikant in vier secties evenveel locaties, elk gekenmerkt door eigen roots en verschillende opkomende collega’s die tevens op de secties van de plaat te horen zijn. Universal Beings was een heuse triomftocht doorheen de veelzijdigheid en vindingrijkheid van zowel hedendaagse jazz als muziektradities.

We hebben echter nog niet het laatste gezien en gehoord van Universal Beings. Er wordt namelijk meer materiaal gelost uit deze sessies in twee vormen: een documentaire over het project en een album met meer muziek. Beiden zullen samen verschijnen op 31 juli. Uit de bonusplaat kunnen we alvast luisteren naar “Mak Attack”, een fragment uit de sessie in het Total Refreshment Centre in Londen.

Hoewel Makaya McCraven tijdens die sessie werd bijgestaan door tal van andere opkomende muzikanten, is het vooral zijn fors gedrum dat centraal staat. “Mak Attack” is een twee minuten durende tour de force waar McCraven terughoudende ritmes laat evolueren tot een genadeloze lawine van gepassioneerd en vooral origineel drumwerk. Het razende geheel wordt voorzien van extra diepte door bassist Daniel Casimir, en ook Nubya Garcia en Ashley Henry leveren subtiele maar welgekomen ornamenten aan op respectievelijk tenorsax en rhodes.

Universal Beings E&F Sides verschijnt op vrijdag 31 juli via International Anthem. Mark Pallmans Universal Beings-film verschijnt op dezelfde dag. Hier is alvast een fragment uit vrijgegeven (zie beneden).

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Makaya McCraven – Deciphering The Message (★★★★): Op het kruispunt van traditie en vernieuwing

De immer veelzijdige drummer/beat scientist/producer Makaya McCraven ploegt nauwgezet door. Doorheen de jaren maakte hij prachtalbums op het steevast op progressiviteit uitzijnde…
LiveRecensies

ESINAM invites... Makaya McCraven, STACE, Le Motel en meer @ AMOK: Een avond vol dans

AMOK is alweer aan zijn laatste weekend toe. De afgelopen tien dagen stond Brugge in het teken van het ontdekkingsfestival waar een…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Damon Locks & Black Monument Ensemble - "Now (Forever Momentary Space)"

De zomer van 2020 zal de geschiedenisboeken in gaan als een ontzettend broeierige periode. Er was niet alleen de angst en problematiek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.