AlbumsRecensies

Dinner Party – Dinner Party (★★★★½): Supergroep die het super doet

Dinner party’s waren eerder dit jaar even uit de boze, maar als er één etentje is dat je echt niet gemist wilt hebben, dan is het die van deze nieuwe supergroep. Dinner Party bestaat uit Kamasi Washington, Robert Glasper, Terrace Martin en 9th Wonder. Die eerste twee zijn wellicht gekend bij jazzliefhebbers terwijl de laatste twee uit de hiphop wereld komen. Het viertal maakte eind vorig jaar samen een album bestaande uit zeven nummers en op de meeste daarvan is Phoelix ook nog eens te horen. Wanneer vier of vijf artiesten samen aan een nummer werken kan dat twee kanten uitgaan. Bij het horen van single “Freeze Tag” was het al duidelijk welke kant Dinner Party op gaat.

Op Dinner Party vinden we twee soorten muziek terug: die met zang of rap en de (zo goed als) instrumentale. Voor de eerste categorie werd de hulp van de eerder vermelde Phoelix ingeroepen. Hoewel hij het viertal vlekkeloos aanvult zijn het de instrumentale nummers die ons het meest bekoren. Bij het beluisteren van “First Responders” en “The Mighty Tree” word je helemaal opgenomen door de muziek. De lekkere beats gaan gepaard met jazzgeluiden waarvan je wat zweverig wordt. De eerder lage saxofoon staat in contrast met de hoge tonen van een xylofoon op “First Responders”. Een occasionele en subtiele ‘oooh’ werkt het helemaal af.

Vooraleer we de instrumentale parels bereikten kregen we eerst drie nummers met Phoelix te horen. De stem van de Amerikaan past perfect bij de muziek en hij vibet lekker mee met de andere muzikanten. Op het dromerige “Sleepless Nights” ontstaat er een dialoog tussen Phoelix en Kamasi Washington terwijl op “Love You Bad” de piano van Robert Glasper in de spotlight staat. De vijf muzikanten geven mekaar de plaats om hun ding te doen zonder zelf de hele tijd de beste en meest opvallende te willen zijn. Ieder lid schittert op een ander moment en waarin hij goed is. Dinner Party kent de sterktes van elk lid en gebruikt deze ook.

‘From my heart and my soul, I give you my all’ wordt doorheen het derde nummer vrij constant herhaald op een zeer vrije en losse manier waardoor je als luisteraar ook helemaal kunt ontspannen. De sfeer doorheen Dinner Party voelt los aan, alsof niets moet en alles mag. Er zijn geen regels wanneer een hoopje vrienden gewoon samen vibet en muziek maakt. Als luisteraar voeg je je gewoon bij de vriendengroep en vibe je lekker mee.

Dinner Party werd slechts twee weken geleden aangekondigd, dus heel veel hype werd er (nog) niet gecreëerd rond het album van de gelijknamige supergroep en dat is zonde. Terrace Martin, 9th Wonder, Robert Glasper en Kamasi Washington zetten een ijzersterk resultaat neer. De sfeer is zeer los en voelt bijna aan als uitnodiging om mee te doen ondanks dat de muziek gedetailleerd is en goed in elkaar zit. Elk bandlid heeft zijn aandeel en geeft ruimte aan de anderen om hun ding te doen. Ook Phoelix is een perfecte aanvulling op deze supergroep. Wanneer de term supergroep gebruikt wordt houden veel muziekliefhebbers hun hart vast, maar deze groep doet het gewoonweg super.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1175 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kamasi Washington - "Prologue"

Kamasi Washington bewijst al jaren dat jazz niet stoffig of ouderwets moet zijn. Naam en faam bouwde de Amerikaan op met zijn…
AlbumsRecensies

Denzel Curry - Melt My Eyez, See Your Future (★★★★): Een mannelijke man reikt naar de andere kant

Elk genre zijn contraire helden, en zo ook Denzel Curry. Talloze memes werden reeds gewijd aan Curry’s nummers, gezichtuitdrukking of uitspraken, waarmee…
AlbumsRecensies

Robert Glasper – Black Radio III (★★★): Assertief en politiek bewust

Een breuk met het roemruchte Blue Note label, dat was de opoffering die de uit de Verenigde Staten afkomstige jazzmuzikant Robert Glasper…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.