Albums, Recensies

Dream Wife – So When You Gonna … (★★★): Bitterzoet empowerment

The Wives zijn helemaal terug van nooit weg geweest, want stil zitten zit kennelijk niet meteen in het DNA van het powertrio uit Brighton. Hun debuutplaat Dream Wife, die ze in 2018 op ons los lieten werd overal goed onthaald en bracht hen in datzelfde jaar nog op de affiche van Sonic City in Kortrijk. Een goeie twee jaar en vele lofzangen later is Dream Wife daar opnieuw met So When You Gonna … Een overgangsplaat die de mogelijkheden van hun kunnen verder uit diept.

De opener “Sports!” moet inmiddels een gekende track zijn bij de fans van het trio, want het nummer leidde So When You Gonna … al in maart in. Een echte verassing is “Sports!” niet geworden, want de band houdt vast aan de werkende formule van riffs, dansbaarheid en een serieuze dosis humor. Allemaal overgoten met een lawine van sarcasme, die de seriositeit van competitie probeert te relativeren. ‘Dropping balls, missing goals, do you even play this sport?’, meer woorden moeten we er niet aan vuil maken zeker. Check ook zeker eens de clip, die werd geregisseerd door Dream Wife zelf. “Sports!” is in al zijn facetten een heerlijk stuk vrouwelijk empowerment, die ze doorheen de rest van de plaat gewoon doortrekken.

Naast Rakel Mjöll’s kenmerkende stem is het vooral gitariste Alice Go die haar stempel drukt op Dream Wife. Haar luchtige en catchy riffs zorgen ervoor dat Dream Wife een typerende sound bezit, die niet verdrinkt in het moeras van talentvolle bands. Heerlijke nummers als “Temporary” en “Hasta La Vista” zijn geheel representatief voor die luchtigheid en herkenbaarheid. Dat maakt van Dream Wife in onze ogen een ideale festivalband. Ideale deuntjes om met een frisse pint te liggen kuieren in het gras. De luchtige sound doet zijn best om op te vallen, maar soms raakt ze wel verstikt in de valkuil ‘teveel van hetzelfde’ en hoe langer de plaat speelt, hoe meer dit gaat opvallen. Op die manier zijn “U Do U” en “Hold on Me” slechts voetnoten geworden op de plaat.

Gelukkig bezit When You Gonna … genoeg kwaliteit om de grijze zones snel achter ons te laten. En als we de exponent van die kwaliteit mogen benoemen, dan komen we al snel uit bij “Validation”. Een heerlijke popsong met een aanstekelijk refrein, die daarnaast nog eens in het bezit is van die kritische noot waarmee The Wives altijd uitblinken. De constante zoektocht om aanvaard te willen worden, wordt in het nummer op de korrel genomen, zonder dat het al te gewichtig klinkt. ‘Validation it’s a human tragedy’, daar is geen twijfel over, maar voor deze topschijf swipen we zonder veel moeite naar rechts.

Wie twee jaar geleden over Dream Wife sprak nam net iets te vaak de woorden punk in de mond. Een ongelukkige vergelijking, want laten we nu eerlijk stellen: het is niet omdat je als muzikant provocerend, kritisch of controversieel probeert te zijn, dat je automatisch een link met punk moet hebben. En als Dream Wife met hun indie al eens rauw en edgy probeert te zijn, dan is dat slechts miniem en niet meteen het absolute hoogtepunt te noemen. Nummers als “Homesick” en de titeltrack “So When You Gonna…” zullen de boel live ongetwijfeld opflakkeren, maar het liefst horen we Rakel Mjöll als ze niet te veel haar best probeert te doen.

Met So When You Gonna … brengt Dream Wife een uiterst speelse plaat uit, die op muzikaal vlak nog maar weinig weg heeft van die zelfverklaarde punkband die zij of hun fans ooit claimden te zijn. Die navelstreng lijkt te zijn doorgeknipt, maar daar liggen we niet echt wakker van. The Wives tonen zich op hun tweede plaat van hun zoetere en meer emotionele kant, hetgeen een extra dynamiek met zich mee brengt. Als band maakt dit hen alleen maar boeiender en diverser. Wie Dream Wife in België aan het werk wil zien, moet nog even geduld hebben. Op 1 mei van volgend jaar speelt het trio de Ancienne Belgique ongetwijfeld plat.

3 juli 2020

About Author

Jasper Laureyssens


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief