Albums

Kansas Smitty’s – Things Happened Here (★★★½): Opmerkelijke bricolage

Een hoogst bijzondere plaat kunnen we Things Happened Here van Kansas Smitty’s wel noemen. Een apart geval met een heel eigen verhaal. Zo is er bijvoorbeeld de Kansas Smitty’s Bar, een verzamelplaats waar Brits jazztalent samenhokt en waar goede cocktails en steengoede livemuziek samengaan. Daarbij is er vanzelfsprekend veel ruimte voor input uit de bijzonder levendige jazzscene (met onder andere Moses Boyd, Kit Downes, Nubya Garcia, Theon Cross, Keyon Harrold…), maar is er ook de inbreng van een eigen huisband, die aangevoerd wordt door de Amerikaans-Italiaanse altsaxofonist Giacomo Smith. Het is net die Londense huisband die met Things Happened Here intussen een vierde release naar voren schuift.

Neem opener “Rider” die een voorzichtig aftastende melodielijn blootgeeft. Mooi, zeker als tussendoor ook de gitaar van David Archer zich er wat mee komt moeien. Een eerder statisch en ingetogen begin. Tezelfdertijd merk je dat de muziek sterk beïnvloed is door de talloze live
jamsessies in de kleine, maar gezellige jazzclub. Elders, bijvoorbeeld tijdens “Dreamlane” (rustige drumfills…) voel je hoe het lekker spontane en organisch tot stand gekomen muzikale spel een sterk dromerige kant en zelfs een tikkeltje sentimentaliteit openbaart. “Two Dancers” lijkt vooralsnog een soundtrack bij liefdesverdriet in zwart-wittinten.

Nog opmerkelijker is dat Kansas Smitty’s vooral inspiratie put uit de vroegste bronnen van de jazz. De zeskoppige groep rond bandleider/saxofonist/altklarinettist Smith brengt hier prima jazz uit het vuistje: eerlijk, authentiek en gespeeld door musici die in de allereerste plaats muziekliefhebbers zijn. Ze willen de liefde voor de diverse stemmingen en stromingen in de jazz (én gospel, R&B en blues, zoals uit hoogtepunt “Sunnyland” af te leiden valt) een plaats geven. Kenmerkend voor het album is de kamerbrede visie en de manier waarop die muzikaal een vertaling krijgt. Typevoorbeeld: de titeltrack die eerst voluit lijkt te gaan, waarna alles beetje bij beetje wegvalt tot er slechts een wat wankele, minimalistische pianobeat overblijft.

Things Happened Here bevat negen nieuwe composities die aangeven dat Kansas Smitty’s als groep er een wat eigenzinnig geluid op nahoudt. Sterk aangedreven door blazerspartijen (klarinet/saxofoon/…) leidt het tot een soms wat rondzwervende plaat met filmische ambities.

Halfweg echter begint de band een andere koers te varen en neemt de intensiteit wat toe. Tijdens “Alcazar” zijn het de drums die een knappe dialoog met de piano aangaan, waarna de blazers zich in de strijd begeven. Het volle geluid van de Kansas Smitty’s band overheerst tijdens het drukke, chaotische en lichtexotische “Temple Of Bel”, vernoemd naar een eeuwenoude, intussen deels verwoeste Syrische tempel. En met “Sunnyland”, een ode aan bluespianist Sunnyland Slim, is er een overweldigende track waarmee de band zich in het zweet werkt en fijntjes demonstreert dat ze op hun best zijn als ze wellustig aan het jammen slaan.

En dan nemen ze een stapje terug. Met het door spiritual jazz en gospel gestutte “Judgement” neemt de Kansas Smitty’s band op geheel eigen wijze afscheid. Het is een moment van reflectie. Van kalmte die je plotsklaps overvalt. Zoals het misschien ook wel hoort op dit heel eigenzinnige album, dat de meest uiteenlopende muzikale invloeden (Debussy, Eno, Django Reinhardt… maar evengoed ook Ahmad Jamal en sir Duke Ellington) assembleert.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

30 juni 2020

About Author

Philippe De Cleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief