AlbumsRecensies

Skott – Always Live for Always (★★★★): Op vakantie naar een sprookjeswereld

Al jarenlang zijn we fan van de Zweedse Skott die ons keer op keer weet te betoveren met bijzondere nummers. Hoewel we de afgelopen jaren op regelmatige basis nieuw werk te horen kregen, bleef het wachten op een debuutalbum. Met Always Live For Always komt daar eindelijk verandering in. Twaalf nummers lang worden we ondergedompeld in de wondere wereld van de Scandinavische popprinses en dat is er een met zowel glitter als duisternis.

Pauline Skött groeide op in een kleine gemeenschap waar ze omringd werd door folkmuzikanten. Pas in haar tienerjaren maakte ze kennis met hedendaagse popmuziek, waardoor de Zweedse een geheel eigen sound ontwikkeld heeft die niemand minder dan Katy Perry wist te bekoren. Skott houdt het niet alleen bij het schrijven en uitvoeren van haar eigen muziek, maar richtte ook een eigen platenlabel op. Daarnaast maakt ze ook keer op keer indruk met haar artwork. Wie het eerdere werk van Skott kent, zal in de cover van het album alvast een aantal elementen herkennen van eerder verschenen singles.

Always Live For Always bestaat voor de helft uit eerder verschenen singles waardoor we op een fijne manier kennismaken met nieuw werk. “Amelia” en “Porcelain”, beiden verschenen in 2016, waren zowat het eerste wat we van de Zweedse hoorden en we zijn dan ook aangenaam verrast dat deze nummers een plekje op het album kregen. Skott bewijst hiermee dat zowel nieuw als ouder werk naadloos met elkaar verweven kunnen worden.

De minimalistische introductie van “Stay Awake” heeft een maximaal effect. ‘Open your eyes and dream with me‘, klinkt het en dat is precies wat je twaalf nummers lang kan doen. Door een bonte mix van instrumenten weerklinkt de engelenstem van Skott, al gauw weet je dat het echt niet fout kan gaan. “Stay Awake” neemt je bij de hand en begeleidt je naar een bijzonder universum. Skott geeft in amper vier minuten een samenvatting van wie ze is als artiest en doet dat zonder ons op een negatieve manier te overdonderen. “My Name” is dan weer de focustrack van het album en is veel kleiner dan de eerdere singles die we hoorden, maar weet ons net daarom wel te boeien.

Waar een groot deel van de nummers helder, maar breekbaar als glas beginnen, klinkt “Burning Incense” aanvankelijk een stuk warmer en rijker in arrangement. Die warmte moet al gauw het onderspit delven, want Skott neemt ons mee naar een rokerige duisternis. Wanneer het licht zich dan toch een weg weet te banen door de rook, weerkaatst het als de meest kleurrijke kaleidoscoop. Zo leren we steeds meer aspecten kennen uit de sprookjeswereld die geschetst wordt op Always Live For Always en dat is er een waar we maar al te graag eens op vakantie gaan.

Op Always Live For Always situeren de muzikale experimenten van Skott zich vooral in de pophoek, zonder mainstream te klinken. Toch blijft het mysterie rond de Zweedse en haar muziek grotendeels bewaard en blijven we met een betoverd gevoel achter.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Skott - "Hail Mary"

Al jaar en dag betovert de Zweedse Skott ons met haar sprookjesachtige altpopsongs die iedereen onderdompelen in een duistere wereld vol glitter….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Skott - "Once in a While (smile)"

De hoogdagen voor Scandinavische popmuziek lijken voorbij en plots zou je zelfs vergeten wat voor fijne muziek uit de meest noordelijke contreien…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Skott - "Sunshine"

Er was een tijd waarin de popmuziek uit het hoge Noorden de kroon spande binnen het genre. Die tijden lijken tegenwoordig voorbij,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.