AlbumsRecensies

Bleed From Within – Fracture (★★★★): Bewonderenswaardige volharding

De kristallen verjaardag van Bleed From Within gaat niet onbezonnen voorbij. De Schotse band blaast dit jaar vijftien kaarsjes uit en trakteert hun fans op een gloednieuw album, Fracture getiteld. De vijf heren ontmoetten elkaar in een jeugdhuis waar ze later covers van bands zoals Lamb Of God speelden. Ze groeiden door tot een volwaardige band die een gezonde mix van metal- en deathcore brengt. Met hun vijfde album op de teller kunnen de heren eindelijk een plaatsje tussen de grote namen reserveren.

Nu hun nieuwe album in de rekken ligt, kunnen we een mening vormen over hoe de jongens hun carrière verderzetten. “The End Of All We Know” konden we sinds een halfjaar geleden beluisteren en ook de daarbij horende videoclip staat al een lange tijd online. Hetzelfde geldt voor “Into Nothing”. De twee liedjes waren een perfect voorproefje op het werk dat komende was. De duistere stemming die de band al jaren geleden creëerde, blijft overmatig aanwezig. Zelf wilden ze toch net iets positiever klinken dan hun vorige albums. Door de harde en cleane vocals die gemengd worden met een stevig potje gitaarspel, kunnen we zeggen dat ze in hun opzet geslaagd zijn. De obscuriteit werd uitgebalanceerd met melodische effecten.

Sommige nummers zoals “Fall Away” beginnen met een breakdown. Anderen hebben dan weer een rustigere opbouw. Er zijn allerhande drum- en gitaarsolo’s die ondersteund worden door krachtige vocals van frontman Scott Kennedy. Gitarist Steven Jones komt voor het eerst op de proppen met zijn stem en verbaast elkeen met zijn verborgen talent. Voor de uitvoering van “Night Crossing” werd de hulp van Matt Heafy, de frontman van Trivium, ingeroepen. Ook drummer Ali Richardson verdient erkenning. Hij verzorgt de drumpartijen die onmisbaar zijn in elke pittige metalsong.

De diversiteit wordt duidelijker naarmate het album vordert. Waar “Fall Edges” een trash metal indruk achterlaat, ligt “Ascend” op de loer met breakdowns die de grond onder ons laten beven. De groovy aspecten die we te horen krijgen bewijzen dat ze niet enkel muzikaal, maar ook individueel gegroeid zijn. De samenhorigheid van de bandleden wordt bij elk lied opmerkelijker. Het album kan beschreven worden als handleiding voor de band die wil doorbreken. De formatie zet duidelijk een punt achter hun verleden en heeft met Fracture misschien wel één van de beste metalcore albums van dit jaar gelanceerd.

Het is duidelijk dat Bleed From Within een lange rustperiode achter de rug heeft. Fracture is als nieuwste album een absoluut schot in de richting naar succes. De heren bewijzen dat ze roemwaardig zijn en klaar om de wereld te veroveren. Ze creëren op deze manier nog meer ongeduldigheid bij de concertgangers onder ons. We kunnen uitkijken naar een tour die ons Belgenlandje aangaat.

Website / Facebook

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 3): Traditionele duivelverering

Tradities zijn er om in ere te houden. Sinds 2010 is de eerste zondag van het stadsfestival gereserveerd voor het hardere genre….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lamb of God - "Omens"

De afgelopen weken zorgde de berichtgeving over de reünie van Pantera voor verhitte discussies. Ondanks zijn mythische status is Pantera op Europese…
AlbumsRecensies

Stick To Your Guns - Spectre (★★★★): Hier met die guillotine

Stick To Your Guns is een vaste waarde in het hardcoremilieu. Al in 2004 begonnen de jongens uit Orange County, California stevige…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.