Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gang Of Four – “Forever Starts Now”

© Foto: Leo Cacke

Het is in ons net- en trommelvlies gebrand en geslepen: Gang Of Four in het BBC-programma The Old Grey Whistle Test. Andy Gill – een rode Strat nonchalant bengelend om de nek, vanuit de heupen anticiperend op de moddervette funk van de ritmesectie die zal volgen – produceert los vanuit de pols het rauwste dat we een elektrische gitaar ooit hebben horen voortbrengen. Gevolgd door Jon Kings diep vanuit de onderbuik uitgespuwde  ‘Ooo A A A Aw!’. Zo klonk ook ons eigen gehuil ongeveer op 1 februari, toen we vernamen dat Andy Gill het plectrum er had bij neergelegd.

Het creatieve brein achter en enige overblijvende originele lid van Gang Of Four was niet meer. Zijn echtgenote Catherine Mayer vermoedt nu dat Gill, die in november nog met zijn band toerde in China, mogelijk ten prooi viel aan Covid-19 nog voor er goed en wel sprake was van het virus. Verder onderzoek moet duidelijkheid scheppen. Hoe dan ook, de overgebleven, niet-originele leden van Gang Of Four bundelden de allerlaatste opnames van Gill in The Anti Hero EP. Daaruit krijgen we nu al de nieuwe single “Forever Starts Now”, een catchy nummer dat opnieuw de kenmerkende funky groove, bijtende gitaar en politieke ondertoon in zich verenigt. Weliswaar niet meer met de vlijmscherpe randjes van weleer. Die waren er al enkele decennia afgesleten.

Ook al haalde Gill met zijn wisselende nieuwe bezettingen nooit meer het torenhoge niveau van Entertainment! en Solid Gold, hij bleef tot op het einde nummers maken die blaften (en heel soms ook nog beten) als een oude Rottweiler. Dat is met “Forever Starts Now” niet anders, en dat verwachten we ook van de rest van de ep die we binnenkort te horen krijgen. Het enige verschil is dat het nu helaas de laatste keer zal zijn. Gill leeft gelukkig voort in een onophoudelijke stroom aan hedendaagse postpunkbands die bij hem gretig de mosterd blijven halen. De platenhoes werd ontworpen door Shepard Fairey, de man van de beroemde Obamaposter. Als dat geen mooi eerbetoon en aandenken is aan het muzikale, politiek geëngageerde genie dat Gill was. Gang of Four schopte al tegen het systeem toen de mannen van Rage Against The Machine nog in hun bed pisten.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Pamphlets - "It Feels Like"

Brooklyn zal moeten uitkijken voor dit nieuw gevormde trio. Ben, Jeremy en Daniel startten Pamphlets in een keldercafé en nu zijn ze…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Problem of Leisure: A Celebration of Andy Gill and Gang of Four (★★★½): Ode aan de grondleggers van de postpunk

Met bands als Squid, black midi, Shame en Black Country, New Road beleeft postpunk momenteel alweer een spannende heropleving. Deze jonge wolven…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Audio Book Club – "Boots"

Dylan Jordan, Derek Moore, Adam Thornbrough en Zach Pearson staan bekend om hun vrolijke, dynamische popgeluid. Onder de noemer Audio Book Club…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.