FeaturesUitgelicht

Vijftien muziekdocumentaires die je nu kan kijken

Muziekdocumentaires zijn meestal hit or miss. Soms zijn ze stoffig, maar wanneer ze goed zijn, kunnen ze een uniek venster bieden op het leven van een artiest, het ontstaan van de muziek of de dynamiek van een scene. Nu het openbaar leven op een laag pitje staat, is dit het ideale moment om je kennis bij te spijkeren of je te laten meevoeren door de boeiende wereld van muziek. Speciaal voor jou selecteerden we een aantal muziekdocumentaires die je gezien moet hebben.

We Out Here: A LDN Story

Het is al veel gezegd: de laatste jaren is jazz weer hip and happening en zeker in Londen. In de stad laten getalenteerde muzikanten tal van stijlen samensmelten in een unieke sound. Die bruisende scene heeft de legendarische Gilles Peterson vastgelegd op het We Out Here compilatiealbum, maar ook in een gelijknamige documentaire. Samen met filmmaker Fabrice Bourgelle documenteerde hij de visie van de vele muzikanten die gelinkt worden aan het Brownswood label. Zo komen muzikanten als Shabaka Hutchings, Nubya Garcia, Joe Armon-Jones en Moses Boyd aan het woord, maar is er ook heel wat geweldige livemateriaal te horen. Een must-see voor elke jazzfan of voor wie op zoek is naar een introductie.

The Defiant Ones

HBO-serie The Defiant Ones gaat over twee uitzonderlijke ondernemers in de muziekwereld. Hiphopgigant Dr. Dre en zakenman Jimmy Iovine hebben niet enkel hun stempel gedrukt op vier decennia muziek, maar ook medegedefinieerd. The Defiant Ones geeft ons een unieke inkijk in de levensloop van de twee charismatische persoonlijkheden en verwent ons met pittige anekdotes, exclusief archiefmateriaal en interviews. Die interviews zijn niet met de minsten. Zo komen hiphopsterren als Kendrick Lamar en Eminem aan het woord, maar ook rocklegendes als Patti Smith, Bruce Springsteen en Trent Reznor. In deze documentaire van topkwaliteit zijn kosten noch moeite gespaard om de reis naar de top van deze mannen te verhalen.

Nu te bekijken op Netflix.

All Tomorrow’s Parties

Veel festivals zijn elk jaar opnieuw een kleine wereld op zich, maar een van de initiatieven die de kroon spande, was toch All Tomorrow’s Parties. ATP was een buitenbeentje in het festivallandschap van die tijd. Zo bepaalden artiesten welke bands er mochten spelen, verbleven gasten niet op een camping maar in hutjes, ontstonden er spontane optredens en heerste er een alternatieve sfeer. Het was een inspiratiebron voor veel festivals die we nu kennen. Het unieke festival werd vastgelegd op film. Niet door een filmploeg, maar wel door tal van bezoekers die beeld- en geluidmateriaal verzamelden. Het resultaat is een kaleidoscopische collage die een uniek beeld geeft van het festival. Vooral de fragmenten met acts als Lightning Bolt, Belle & Sebastian, Daniel Johnston en Battles blijven bij.

Fantastic Man: A Film About William Onyeabor

De Nigeriaanse William Onyeabor is een echte cultmuzikant. In zijn thuisland was hij in de jaren zeventig en tachtig een gekende funkartiest/zakenman, maar zijn wereldwijde doorbraak kwam veel later. Door middel van een aantal compilatiealbums geraakte zijn muziek de wereld rond en enkele mensen maakten er hun taak van om zijn werk te verspreiden. Artiesten waaronder David Byrne, Damon Albarn, Money Mark en Dev Hynes vormden een groep en speelden hun muziek op festivals en ook Vice maakte rond die tijd een documentaire over de fantastische man. Daar horen we bekende fans over hem praten en krijgen we een kijkje in zijn geheimzinnig leven.

Planet Elektro

De rijke geschiedenis van de elektronische muziek samenvatten lijkt een onmogelijke opgave, maar Leo Blokhuis is er in geslaagd. In de twee uur durende documentaire Planet Elektro reist de Nederlander de wereld rond om te ontdekken hoe elektronische instrumenten de muziek hebben veranderd. Zo komen we ontzettend veel te weten over het ontstaan en de geschiedenis van de elektronische muziek en zien we getuigenissen van zij die op de voorste rij stonden. Van instrumentenbouwers als Roland, Linn en Moog tot toonaangevende bands als OMD, The Human League en Gary Numan.

Nu te bekijken op 2Doc.

Chasing Trane

John Coltrane was een uitzonderlijk getalenteerde en vooruitstrevende jazzmuzikant. Het is vanzelfsprekend dat deze man een kwalitatieve documentaire verdient, en dankzij filmmaker John Scheinfeld heeft hij deze gekregen. Chasing Trane is een spraakmakend overzicht van zijn leven, maar uiteraard ook van zijn inspirerende en innovatieve muziek. In de documentaire nemen we een duik in zijn artistieke geest dankzij unieke beelden en ook getuigenissen en commentaar van onder andere Sonny Rollins, Ravi Coltrane en Carlos Santana. Chasing Trane is een documentaire van een magistrale artiest die even boeiend als inspirerend is.

Nu te bekijken op Netflix.

Salad Days: A Decade of Punk in Washington, DC (1980-1990)

De shakespeariaanse term ‘salad days’ verwijst naar de bloeiperiode van iets of iemand. In dit geval worden we meegenomen naar de beginjaren van hardcore punk in Washington D.C. Verschillende punklegendes – waaronder klinkende namen als Ian MacKaye (Fugazi) en Henry Rollins (Black Flag) – gidsen ons met behulp van hun herinneringen door die intense periode. We komen te weten waar dat straight edge-fenomeen nu eigenlijk vandaan komt en raken geïnspireerd door de DIY-aanpak van de bands. Salad Days is een onontbeerlijke geschiedenisles voor punkfans.

Nu te bekijken op Red Bull TV.

Upside Down: The Creation Records Story

Oasis, Primal Scream, My Bloody Valentine, The Jesus & Mary Chain, Ride… Het zijn maar een aantal van de vele bands die geassocieerd worden met Creation Records. Upside Down doet aan de hand van vele getuigenissen, sappige anekdotes en beeldmateriaal het verhaal van het legendarische label van Alan McGee uit de doeken. Daarbij komen de meest grillige en onvoorstelbare verhalen bovendrijven, het ene al wat negatiever dan het andere. Maar al bij al weet de documentaire een prima en gedetailleerd beeld te geven van het label en de invloed die het uitoefende op de muziekwereld.

Part of The Weekend Never Dies

Een van de meest invloedrijke Belgische bands allertijden is en blijft Soulwax. Het hyperproductieve project rond de broers Dewaele ging zo’n vijftien jaar geleden op kruissnelheid met hun tour rond Nite Versions en de vele sets als 2ManyDJ’s. Die periode werd vastgelegd op beeld tijdens de tour die hen in alle uithoeken van de wereld bracht. In rockumentary Part of The Weekend Never Dies mag je je verwachten aan een flinke en hectische portie livemuziek, behind the scenes beelden en ook artiesten waaronder James Murphy, Erol Alkan, Tiga, Justice en Klaxons die sterk verbonden waren met die scene.

Hip Hop Evolution

De rijke geschiedenis van hiphop samengevat in een leerrijke documentaire? Dat is Hip Hop Evolution. De Netflixserie biedt in vier seizoenen een bloemlezing van de belangrijkste gebeurtenissen en artiesten in het genre, van de East Coast tot de West Coast. Denk aan grondleggers zoals Kool Herc en Afrika Bambataa, het tragisch conflict tussen 2Pac en Biggie en de opkomst van de jazzy hiphop in New York. Door de focus op de kern van het genre is deze docureeks een perfecte introductie voor wie de geschiedenis van hiphop wilt ontdekken, maar dankzij de interviews van Shad met tal van sleutelfiguren biedt Hip Hop Evolution tegelijk heel veel diepte.

Nu te bekijken op Netflix.

Gaga: Five Foot Two

Als een popster een documentaire maakt, is de kans groot dat de film eigenlijk een in de lengte gerekte promostunt is voor een nieuw album. Ook al maakt Lady Gaga zich daar in haar Gaga: Five Foot Two lichtjes schuldig aan, de film geeft vooral een zeer beklijvend en interessant beeld van een van de meest invloedrijke popartiesten uit dit millennium. We krijgen Gaga’s zoektocht naar haar nieuwe sound te zien, haar gevecht met de ziekte fibromyalgie en de unieke persoonlijkheid die achter de façade te ontdekken valt en je helemaal in haar ban trekt.

Nu te bekijken op Netflix.

Sun Ra: A Joyful Noise

De persoonlijkheid van Sun Ra is al even mystiek als de kosmische jazz die hij maakte. In de film A Joyful Noise moet je je dan ook niet verwachten aan een gedetailleerde docu, maar wel aan een film die op een artistieke wijze een beeld geeft van de jazzlegende. Deze veertig jaar oude prent toont zich nog steeds op een esthetisch beeldschone manier en is rijkelijk gevuld met spontane interviews, beelden van repetities en uiteraard de magistrale jazz van Sun Ra en zijn Arkestra. Wanneer je A Joyful Noise kijkt voel je je niet als een buitenstaander, maar wel als een vlieg op de muur op een plaats waar heel spirituele muziek werd gemaakt.

Nu te bekijken op Facebook.

Under The Influence: New York Hardcore

‘The city that never sleeps, also never stops changing.’ Het is een mooi begin van deze docu over de NYHC. Deze start in de jaren zeventig met een korte geschiedenis van de stad zelf waarop grote heren als Vinnie Stigmata (Agnostic Front) en John Joseph (Cro-mags) in de schijnwerpers staan. Under The Influence biedt vervolgens een uiteenzetting over de verdere evolutie van de scene met een hoogmis over Bad Brains (de godfathers van NYHC) en hun PMA (positive mental attitude). De film legt vast hoe de NYHC een oplossing zocht voor de wereldproblematiek, maar ook de contrasten met wat New York eigenlijk was. Met passages van grote namen zoals Gorilla Biscuits, Warzone, Youth of Today en H2O en de club CBGB laat Under The Influence zien hoe belangrijk de stad was voor deze muziekstijl.

Disabled Not Defeated: The Rock Band With Learning Disabilities

Deze docu vertelt het verhaal van Delta 7, een Britse postpunk band bestaande uit volwassenen met een mentale beperking. Doorgaans hartverwarmend, maar ook hartverscheurend wanneer de band noodgedwongen verder moet nadat een van hun mentors uit het leven stapt. Noisey neemt ons mee door het rouwproces van deze unieke band. Laat je meeslepen door de larger than life attitude van de bandleden die zich, elk op hun eigen manier, laten leiden door muziek, compassie en hun gezamenlijke vriendschap. Bovenal is Disabled Not Defeated een waar vertoon van de helende en verbindende kracht van muziek. Hun merkwaardige muziek is overigens te vinden op Spotify!

Long Time Running

The Tragically Hip, het moet de populairste band zijn die Canada ooit voortbracht. Althans, in eigen land waren ze legendarisch. In het buitenland zijn ze nooit zo populair geworden. Het is dan ook mooi dat deze documentaire er is. Long Time Running toont het verhaal van de laatste tournee van de band doorheen Canada, nadat de flamboyante frontman Gordon Downie de diagnose van terminale kanker kreeg. Verwacht je niet aan een dramatische documentaire, maar aan een documentaire die het leven viert en toont hoe de muziek van The Tragically Hip zoveel Canadezen emotioneerde. Hun laatste concert ooit werd trouwens gelivestreamd op televisie, goed voor meer dan 11 miljoen kijkers en het tweede grootste kijkaantal in de Canadese geschiedenis.

Nu te bekijken op Netflix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.