AlbumsRecensies

Lubiana – Lubiana (★★★): Afrikaanse snaren met soul

Ze had al van kinds af aan een passie voor muziek. De nu drieëntwintigjarige Lubiana werd verliefd op de kora, een Afrikaanse harp afkomstig uit het Mandinka-imperium. Op veertienjarige leeftijd proefde Lubiana van de stijlen jazz en soul en in 2011 blies ze de jury van The Voice Belgique omver met haar versie van “Ain’t No Sunshine”.

Gefascineerd door de pure elegantie van inspiratiebronnen als Nina Simone en Lauryn Hill begon ze muziek te studeren en in België zette ze haar liefde en passie voor het intrigerende instrument uit West-Afrika verder. Ze ontwikkelde een stijl die haar perfect op het lijf geschreven was, een stijl die geïnspireerd was op haar soul- en popcultuur.

Op 24 april bracht Lubiana haar eerste ep uit. In haar eerste single “Self Love” volstaan een paar snaren en synthesizerklanken om haar stem vrij krachtig en sereen te laten uitblinken. Het nummer gaat over wie ze werd als persoon. Ook prijst ze de kora nog maar eens de hoogte in als hulpmiddel in de zoektocht naar zichzelf. De song heeft een warm karakter en zou zo de plaats kunnen innemen als soundtrack van de Leeuwenkoning.

De zangeres is opgevoed in Brussel en heeft een Belgische moeder en Kameroense vader. Door haar gemengde roots wou ze in haar single “Feeling Low” de Afrikaanse cultuur naar voren brengen. Dat doet ze door het nummer ritmisch te laten klinken aangezien in Afrika, in tegenstelling tot in Europa, het ritme boven de melodie staat.

Lubiana is met haar afrokapsel en groene ogen herkenbaar, maar het is toch haar koraspel dat je keer op keer verrast. In de single “My Man Is Gone” neemt de melodie je mee naar een ver land. Dat is ook waar ze in de song over zingt: het gaat over een vrouw die haar man naar een ver land ziet varen en niet weet wat er met hem zal gebeuren. In het nummer staan het loslaten en vertrouwen hebben in het leven centraal.

De volledige plaat beschikt over een zweverig karakter. Door de stem van Lubiana in combinatie met de harp kan je volledig tot rust komen. Ze doet haar roots niet teniet, want je zou zo je ogen kunnen sluiten en je met je gedachten in een Afrikaans land wanen.

Het begon allemaal met de droom die Lubiana kreeg: een droom waarin ze een mysterieuze harp bespeelde terwijl ze door de lucht zweef, alsof er geen zwaartekracht bestond. De volgende dag leerde ze de kora kennen, een Afrikaanse harp die haar leven voorgoed zou veranderen. Ze kreeg meer zelfvertrouwen en beschouwde het instrument al snel als haar soulmate. Wij zijn alvast blij dat Lubiana het unieke instrument heeft leren bespelen, anders konden we nu niet genieten van haar Belgisch-Kameroense soul.

Binnenkort kan je ze ook aan het werk zien op een Dansende Beren Winterslaapsessie. Noteer het in je agenda op 28 april!

Facebook

Related posts
LiveRecensies

Hydrogen Sea (extended) + Lubiana @ Les Nuits Botanique: Bezieling en tederheid uit het diepste van het hart

Wie goed zoekt, vindt op Les Nuits Botanique ook intieme concerten in minder voor de hand liggende zalen. Zo werd het museum…
Muzieknieuwtjes

De Belgen op Les Nuits Botanique

Les Nuits Botanique gaat dit jaar van start met een Belg: Daan. Toch zijn er nog meer, minder bekende, Belgen op de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.