InterviewsUitgelicht

Interview The Feather: ‘Mijn muziek is samen met mij mee veranderd’

© Gilles Dewalque

Na een periode alleen deel uit te maken van de band Dan San, ging Thomas Médard ook op eigen benen staan. Het duurde niet lang vooraleer ‘The Feather’ geboren werd. Zijn eerste album Invisible werd positief onthaald en na een lastige periode in zijn leven overwonnen te hebben, vond de zanger en songwriter dat het tijd was voor iets nieuws. Meer uptempo nummers met een elektronische vibe, daar wil Thomas zich volledig in smijten. 

Kan je me uitleggen waar de naam The Feather vandaan komt?

Het symbool van de veer is voor mij een metafoor voor mijn muziek. Het staat voor de atmosferische kant van mijn nummers. In mijn nieuwe album zitten ook lichte en dromerige elementen en je kan mijn muziek herkennen aan dat karakter. Daarom heb ik voor de naam ‘The Feather’ gekozen.

Je zegt dat je muziek heel dromerig is. Is dat ook de dynamiek doorheen je nieuwe album Room?

Al mijn nummers in het album zijn inderdaad heel dromerig en uptempo. Ik heb daar ook met een reden voor gekozen. Ik zat in een heel slechte situatie en ik voelde me niet goed in mijn vel. Ik heb die nummers toen geschreven zodat ik er moed uit kon halen. Nu ben ik uit die put geraakt en wil dat aan de hand van mijn muziek ook tonen.

Wil je me vertellen waarom je je niet goed in je vel voelde?

Ja hoor, tuurlijk. Ik werd twee jaar terug gediagnosticeerd met een hersentumor. Nu ben ik gelukkig genezen, dus ik kan er ook makkelijker over praten. Toen ik ziek was, bracht ik veel tijd door in mijn studio thuis. Gelukkig stond ik er niet alleen voor en kreeg ik hulp om het album te maken. Ik leefde van kamer tot kamer. Dat is ook de reden waarom ik het album de naam Room gaf. Voor mij was het heel moeilijk om ermee om te gaan, maar nu kan ik alles positief inzien. Ik was nooit tot het album Room gekomen als ik nooit ziek was geweest.

Ik veronderstel dat je derde single “Low Days” ook te maken heeft met het feit dat je je niet goed in je vel voelde. Waarover gaat het nummer?

“Low Days” gaat over de periode waarin ik op nieuws moest wachten nadat ik enkele testen had afgelegd. De onwetendheid die ermee gepaard gaat staat centraal in het nummer.

Je maakt ook deel uit van de band Dan San. Kreeg je, toen je besloot om solo te gaan, veel steun van de bandleden?

Ja, ik kreeg zeker veel steun. Het was voor mij heel belangrijk om een nieuw soort muziek te gaan ontdekken. Dan San toonde daar veel begrip voor. De rest van de bandleden verkoos folk boven elektronische dansmuziek. Ze vinden mijn muziek ook goed, maar het is niet altijd hun smaak. Daar sta ik ook volledig achter. Iedereen moet doen wat hij of zij graag doet.

Room is compleet tegenovergesteld aan je vorige album Invisible. Je hebt voor Room ook nieuwe instrumenten gebruikt waar je niet vertrouwd mee was, in plaats van je akoestische gitaar. Waarom deed je dat?

Na mijn ziekte wou ik met een schone lei beginnen. Ik zei tegen mezelf dat ik nieuwe instrumenten moest leren spelen als symbool voor het nieuwe leven dat ik gekregen had. Zo gezegd zo gedaan, begon ik met het leren van piano, basgitaar en synthesizer. Op die manier leerde ik veel nieuwe melodieën kennen.

Ben je van plan om je akoestische gitaar nog te gebruiken in de toekomst?

Als ik muziek maak voor anderen, gebruik ik nog altijd mijn akoestische gitaar. Zoals ik al deed voor Blanche. Voor Dan San gebruik ik ook nog mijn akoestische gitaar, maar voor mijn eigen muziek zal ik dat niet snel opnieuw doen. Ik ben veranderd en mijn muziek is samen met mij mee veranderd.

Je maakte een akoestische versie van je single “Closer” en plaatste die ook als enige op Spotify. Waarom koos je precies voor die single?

“Closer” was een goed startpunt voor mijn nieuwe album. Ook komen de dromerige aspecten, die ik gebruikte bij mijn vorige album Invisible, erin terug. Het is als het ware een brug van mijn ene naar mijn andere album. Er zitten naast de dromerige elementen ook al stukjes synthesizer en drum in, wat het de aanzet geeft naar het nieuwe album Room.

Kan je je muziek beschrijven in drie woorden?

DIY, omdat ik heel veel zelf gedaan heb. Ik vind het daarnaast belangrijk als er kleine foutjes in mijn muziek zitten. Het maakt het allemaal wat menselijker. Ik hou niet van perfectie. Mijn nummers hebben een melancholisch karakter. Ze zijn niet happy en niet triest, maar ergens in het midden.

Je zou normaal gezien in Atelier 210 een optreden geven in Brussel op 16 mei. Denk je dat het zal plaatsvinden?

We moeten alle shows tot na de zomer uitstellen. Maar uitstel is geen afstel.

Ben je ondertussen alweer bezig met nieuw werk?

Ja ik ben ondertussen bezig met iets nieuws. Het is een nummer met veel meer elektronische vibes in en het is veel dansbaarder. Dat is ook de kant die ik met mijn muziek wil opgaan naar de toekomst toe.

 

Het nieuwe album Room zal uitgebracht worden op 24 april 2020.

Facebook

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Bou - "Closer" (feat. Slay)

Als een van de hotste drum-‘n-bassacts van het laatste jaar weet Bou muziekbommetje na muziekbommetje te droppen. Recht uit Manchester voorziet de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Elle Hollis – “Closer”

In 2019 won Lonneke Zijlstra uit Nederlands Limburg ‘Nu of Nooit’. Hoofdprijs: een plekje op Pinkpop, hét festival bij uitstek in Nederlands…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rolo Tomassi - "Closer"

Al sinds 2005 zit Rolo Tomassi uit Sheffield muziek te maken. De groep brengt een mix van post-hardcore en progressieve rock waarbij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.