Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Howling (Ry X & Frank Wiedemann) – “Bind”

De Australische singer-songwriter Ry X heeft al heel wat succes kunnen vergaren onder zijn eigen naam. Met Dawn en Unfurl, twee platen die de grens tussen etherische folk en subtiele elektronica opzochten, kon hij ons makkelijk overtuigen. Volgens ons is zijn beste werk echter nog steeds Sacred Ground, een samenwerking met Frank Wiedemann van het Duitse houseduo Âme. Als Howling, een verwijzing naar het eerste nummer dat ze samen schreven, wisten de twee het beste van hun respectievelijke geluiden te combineren tot een geweldige symbiose.

Sinds het succes van Dawn lijkt de solocarrière van Ry X evenwel prioriteit te hebben genomen. We kregen in 2017 nog de losse single “Phases”, een waanzinnig opgebouwde parel die we met overtuiging het beste werk van beide artiesten kunnen noemen, maar vervolgens werd het afwachten en hopen dat dit project nog een toekomst zou hebben. Vandaag komt daar eindelijk verandering in, in de vorm van een nieuwe single en de aankondiging van een tweede album, dat de naam Colure heeft gekregen.

“Bind” is een stuk donkerder dan het merendeel van Sacred Ground, en wordt aangedreven door een baslijn met deephouseflair. Het is een sfeervolle, dansbare song geworden die makkelijk zal kunnen gedijen in het alternatieve clubcircuit. De vocals van Ry X zijn hun dromerige karakter nog niet verloren en complementeren de beat perfect. We missen alleen wat variatie en opbouw. Het nummer gaat niet echt ergens heen; het patroon herhaalt zich enkele keren grotendeels ongewijzigd, alvorens te ontbinden in een wat anticlimactische fade-out. Een meer expansieve clubmix (zoals “Phases” ook kreeg) is wat ons betreft aan de orde, en zou dit nummer misschien net dat tikkeltje hoger kunnen tillen.

De aanwezigheid van “Phases” op de B-kant op Spotify herinnert ons aan hoeveel beter dat nummer was, maar “Bind” is daarom zeker niet slecht. De euforie van eerder werk kan het duo echter niet helemaal evenaren. We hopen dus dat de rest van Colure, dat op 24 juli verschijnt, ons nog net iets meer overtuigt.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

193 posts

About author
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Paradise City vult affiche aan met live-acts van RY X, Bolis Pupul, Lander & Adriaan en 13 anderen

Na Adriatique en Nico Morano vult weekender Paradise City in het Vlaams-Brabantse Perk zijn affiche aan met liveoptredens van onder andere RY…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SYML - "Howling" (feat. Lucius)

Zo’n vijf jaar geleden wist Brian Fenell, beter bekend als SYML, de harten van velen te veroveren met “Where’s My Love”. Fenells…
LiveRecensies

Ry X @ De Roma: Van breekbaar naar dansbaar en terug

Na zijn passage begin juli in de KluB C van Rock Werchter hoefden de fans van Ry X niet lang te wachten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.