AlbumsRecensies

Minded Fury – Relapse of Mankind (★★★½): H8000 op zijn best

We staan niet op de voorste linie om te roepen dat vroeger alles beter was, integendeel. We rekenen ons niet graag bij deze ouderwetse en conservatieve houding. Maar toch gaan we even een uitzondering maken. Ten eerste kunnen we enkel maar toejuichen dat H8000 een voedingsbodem blijft voor jonge bands die hardcore en metalcore spelen. Die huidige voedingsbodem ontsproot eind jaren negentig uit een ware bakermat die jammer genoeg een stille dood is gestorven. Bands als Liar, Congress, Spineless, … waren toen grote namen in het Europees hardcore milieu en nog steeds zijn velen van deze leden actief lid in bekendere bands zoals Amen Ra, Oathbreaker, King Hiss, Spoil Engine, …

Genoeg geleuterd over het verleden, terug naar het heden! Vandaag de dag doen een hele horde bands er alvast alles aan doen om deze bakermat in leven te houden. Ondertussen is deze H8000 misschien niet meer wat het geweest is, maar Minded Fury, bijvoorbeeld, komt met zijn spirit en sound toch wel erg dicht bij wat ook wel de eerste periode van H8000 wordt genoemd. Minded Fury is een kwintet uit Zwevegem dat ons een mengeling brengt van metal en hardcore. Het vijftal haalt duidelijk zijn mosterd bij hardcore- en metalcoregeluid uit de jaren negentig, maar weet al het goede van die wortels een leuk modern jasje aan te trekken.

De boodschap die H8000 met zijn muziek wilde brengen was zeer positief, alhoewel agressieve teksten en instrumentatie dit anders lieten uitschijnen. H8000 was één hechte familie, die agressieve muziek als bindmiddel en uitlaatklep had. Slaan, schoppen, vallen en meteen weer opgeraapt worden; een greep uit wat er allemaal kan en moet in de moshpit, en daar leent ook de nieuwe muziek van Minded Fury zich perfect toe. Zo begint opener “Systematic Dehumanisation” nog subtiel, met ingetogen akoestisch gitaargetokkel. Gitarist Glenn Devolder tovert echter al snel een furieuze riff uit zijn vingers die de ep op gang knalt en ook live als een ideale opener kan dienen.

Wat volgt is energieke metalcore, die geen klakkeloze opeenvolging van breakdowns is, maar waarin agressieve riffs en snerpende gitaren de nummers een meeslepende dynamiek meegeven. Zo vat ook eerder uitgebrachte single “Anxiety” aan met zo’n splijtende riff, waarna het tempo opgedreven en afgebouwd wordt, wat de stootkracht van de teksten laat pieken waar nodig. Qua brutaliteit kent Relapse of Mankind zijn hoogtepunt tijdens afsluiter “Unbelief”. Zanger Ewout Impe duwt de laatste grammen lucht door z’n keelgat, tijdens dit maatschappeijkritisch en loeihard nummer, om met ‘Justice!’ de vuilste en laatste breakdown van de ep in te leiden.

Minded Fury is een band die er alles aan zal doen om H8000 levend te houden, en dat bewijst het op Relapse of Mankind met verve. De snedige, maatschappijkritische teksten en furieuze instrumentatie die de West-Vlaamse hardcorefamilie kenmerken, komen hier volledig tot hun recht. Daarnaast weer het West-Vlaamse vijftal hun mokerslagen te perfect te doseren, wat wellicht ook hun grootste sterkte is. Op hun eerste langspeler Remain/Sustain (2017) hoorden we dat de West-Vlamingen niet enkel aandacht hadden voor de klapwiekende leden van een moshpit, maar ook de luisteraar thuis wist te plezieren. Dat Minded Fury deze kunde nog iets heeft weten uit te diepen, stelt ons zeer gerust voor de toekomst van de band en die van de hedendaagse H8000-scene.

Minded Fury brengt Relapse of Mankind digitaal zelf uit, een fysieke release via Kick Out The Jams volgt wanneer de coronastorm gaan liggen is.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.