AlbumsRecensies

Laura Marling – Song for Our Daughter (★★★½): Het hart van een vrouw

Laura Marling is een Britse zangeres die toch al vele jaren timmert aan een sterk oeuvre. In het vorige decennium was ze maar liefst vijf keer genomineerd voor solo vrouw van het jaar op de Brit Awards, waarvan ze één nominatie wist te verzilveren. Marling bracht reeds zes solo langspelers uit en in 2018 eentje met Mike Lindsay onder de naam LUMP. Sindsdien focust Marling zich opnieuw op haar solocarrière en zo plande ze een album uit te brengen in augustus. Hoewel ze zichzelf een uitsteller noemt, besliste de zangeres om het album wat eerder uit te brengen, omdat het volgens haar voor meer eenheidsgevoel kan zorgen in deze tijden.

Voor we verder gaan, moeten we eerst iets duidelijk maken. Hoewel het album Song For Our Daughter heet, heeft Laura Marling geen kinderen. Marling liet zich inspireren door Letter To My Daughter van schrijfster Maya Angelou en verzon zo een dochter om zich toe te richten op haar nieuwste album. Wie de achterkant van de albumhoes bekijkt, zal zien dat het eerste lied “Alexandra” heet, mogelijks de naam van de ‘dochter’, maar eigenlijk is dit lied een antwoord op “Alexandra Leaving” van Leonard Cohen. Marling vraagt zich af waar Alexandra heen ging en of ze is toegekomen. De moederlijke gevoelens komen al naar voren in de eerste lijnen van het album en blijven aanwezig tot de laatste: ‘I keep a picture of you just to keep you safe’.

De teksten komen op dit album wat meer op de voorgrond te staan doordat de muziek een stuk rustiger is dan op voorgaande albums. Naast de gitaar zijn er uiteraard nog andere instrumenten te horen, maar deze zijn niet zo prominent aanwezig als op ouder werk van de Britse. Zo horen we in het begin van “Only The Strong” niet meer dan een gitaar, een lichte drumbeat en wat gehum. Less is more en dat geldt ook voor de titelsong. Een gitaar, een luchtige piano en wat strijkers tonen de emoties en twijfel omtrent de wereld waarin haar dochter opgroeit. De zangeres heeft het over de bullshit die haar kind te horen krijgt, maar wij horen er in ieder geval geen op dit album. Mama Marling draait niet rond de pot en is gewoonweg eerlijk op haar nummers.

Een vrouw is meer dan een moeder en zo gaan sommige nummers over iets helemaal anders. Op “End Of The Affaire” zingt de zangeres een ex-geliefde vaarwel en is ze klaar om opnieuw haar eigen leven te leiden. Ook deze tekst gaat gepaard met uitermate rustige gitaarmuziek op een zeer subtiele ambient ondergrond. Laura Marling omschrijft zichzelf als iemand die geen perfectioniste is en toch zit het hem in de details op Song For Our Daughter. Iets anders dat Marling ook probleemloos goed weet te doseren, is meerstemmige zang. Deze is aanwezig tijdens redelijk wat nummers en zorgt altijd voor een meerwaarde. Zo klinkt het uptempo “Strange Girl” hierdoor bijzonder dromerig, terwijl het op andere momenten ervoor zorgt dat de emotie nog beter overkomt.

Wie dacht dat girlpower gelijk stond aan een goeie beat met harde teksten, heeft het fout. Marling toont aan dat feminisme ook intiem kan zijn. Op de gitaar na zijn er meestal niet veel instrumenten op de voorgrond aanwezig. Als er andere instrumenten aanwezig zijn, staan deze meestal naast de spotlight waardoor de focus echt op Marling ligt. De nummers krijgen hierdoor een fragiele uitstraling die past bij een delicaat onderwerp als wat het betekent om een vrouw te zijn in onze samenleving. Marling liet zich voor dit album inspireren door Maya Angelou. Hoewel zij het album nooit te horen heeft gekregen, denken we dat ze meer dan tevreden mee zou zijn. Kort samengevat valt Song For Our Daughter te omschrijven met een andere werk van Maya Angelou: The Heart of a Woman.

Facebook

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1116 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2020

Het einde van 2020: voor de ene een tijd om er hoopgevende anti-coronaspreuken tegenaan te gooien, voor de andere het startsein van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Laura Marling - "Held Down"

Laura Beatrice Marling, zo heet de dertigjarige Britse zangeres en songwriter, dropte haar tweede naam en waagde een kans in de muziekwereld….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Laura Marling – “Nothing, Not Nearly”

Laura Marling is een naam die al even meegaat. De Britse zangeres is ondertussen een van de vaste waarden in de folkmuziek,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.