Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bob Dylan – “Murder Most Foul”

Bij Dansende Beren zetten we graag vooral nieuw talent in de kijker, maar als Bob Dylan een nieuw nummer uitbrengt, kunnen we dat niet aan onze neus laten passeren, zeker niet als het zijn eerste nieuwe nummer in acht jaar tijd is. De iconische zanger wordt gezien als een van de beste songschijvers van de vorige eeuw en won er zelfs een Nobelprijs mee. Hoogtepunten uit zijn carrière zijn onder meer “Like A Rolling Stone“, “Hurricane” en uiteraard “Knockin’ on Heaven’s Door“. Dylan klopt voorlopig zelf nog niet op de hemelpoort; de zanger is op 78-jarige leeftijd nog steeds druk bezig met optreden. Dit jaar heeft hij al vijftien concerten moeten afzeggen omwille van – je raadt het nooit – het coronavirus.

“Murder Most Foul” is een bijzonder lied om twee redenen. Ten eerste het lied werd al een hele tijd terug opgenomen, maar wordt het nu pas uitgebracht. Het tweede aspect dat het lied bijzonder maakt is de speelduur. Dit nieuwe lied is het langste ooit van Dylan. Met zijn zeventien minuten is het geen lied dat je snel eens opzet. Het lied evolueert zeer langzaam onder leiding van een piano, viool en subtiele percussie. Heel veel variatie krijgen we niet in de muziek, maar ze blijft wel evolueren, waardoor het geheel niet gaat vervelen.

Bob Dylan schreef een lange tekst voor het lied over de dood van John F. Kennedy. Dat deed hij met veel verwijzingen naar films, muziek en andere culturele aspecten. Slimme verwijzingen naar onder meer Nightmare on Elm Street en “House of the Rising Sun” passeren de revue. Marilyn Monroe en Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac zijn dan weer slechts twee voorbeelden van personen die genoemd worden in dit lange en toch niet langdradige nummer. Zeventien minuten en geen minuut te lang.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

777 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Fruit Bats - The Pet Parade (★★★½): Klaterende stroom van nostalgie en hoop

Eric D. Johnson, de drijvende kracht en frontman van folkrockgroep Fruit Bats, is een vlijtige vleermuis. Hij heeft de afgelopen twintig jaar…
InstagramInterviewsUitgelicht

Interview Wallows: ‘Er komt misschien nooit meer iets zoals dit’

Bij het ouder worden ervaren de meeste (jonge) mensen periodes van liefdesverdriet, onzekerheid en eenzaamheid. Deze emotionele symptomen kunnen altijd worden verzacht…
AlbumsRecensies

Bob Dylan - Rough and Rowdy Ways (★★★½): Te veel pracht is ook maar eentonig

‘The man, the myth, the legend’ is de beschrijving van de afspeellijst This Is Bob Dylan op een populaire streamingsite. Die legende…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.