Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bob Dylan – “Murder Most Foul”

Bij Dansende Beren zetten we graag vooral nieuw talent in de kijker, maar als Bob Dylan een nieuw nummer uitbrengt, kunnen we dat niet aan onze neus laten passeren, zeker niet als het zijn eerste nieuwe nummer in acht jaar tijd is. De iconische zanger wordt gezien als een van de beste songschijvers van de vorige eeuw en won er zelfs een Nobelprijs mee. Hoogtepunten uit zijn carrière zijn onder meer “Like A Rolling Stone“, “Hurricane” en uiteraard “Knockin’ on Heaven’s Door“. Dylan klopt voorlopig zelf nog niet op de hemelpoort; de zanger is op 78-jarige leeftijd nog steeds druk bezig met optreden. Dit jaar heeft hij al vijftien concerten moeten afzeggen omwille van – je raadt het nooit – het coronavirus.

“Murder Most Foul” is een bijzonder lied om twee redenen. Ten eerste het lied werd al een hele tijd terug opgenomen, maar wordt het nu pas uitgebracht. Het tweede aspect dat het lied bijzonder maakt is de speelduur. Dit nieuwe lied is het langste ooit van Dylan. Met zijn zeventien minuten is het geen lied dat je snel eens opzet. Het lied evolueert zeer langzaam onder leiding van een piano, viool en subtiele percussie. Heel veel variatie krijgen we niet in de muziek, maar ze blijft wel evolueren, waardoor het geheel niet gaat vervelen.

Bob Dylan schreef een lange tekst voor het lied over de dood van John F. Kennedy. Dat deed hij met veel verwijzingen naar films, muziek en andere culturele aspecten. Slimme verwijzingen naar onder meer Nightmare on Elm Street en “House of the Rising Sun” passeren de revue. Marilyn Monroe en Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac zijn dan weer slechts twee voorbeelden van personen die genoemd worden in dit lange en toch niet langdradige nummer. Zeventien minuten en geen minuut te lang.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1166 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
LiveRecensies

Stef Kamil Carlens and The Gates of Eden @ Wilde Westen (Schouwburg Kortrijk): Authentieke ode aan de grootmeester

In mei 2021 streamde Stef Kamil Carlens een optreden met zijn begeleidingsband The Gates of Eden. Zoals de naam van de band…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Salvatore Adamo - In French Please! (★★★½): Veel meer dan een ordinair coveralbum

Met meer dan honderd miljoen verkochte albums en singles is Salvatore Adamo nog steeds de bestverkopende Belgische artiest aller tijden. De chansonnier…
LiveRecensies

Bob Dylan @ Vorst Nationaal: Nog nooit was eentonigheid zo mooi

Waar moet een mens in godsnaam beginnen bij het introduceren van Bob Dylan? Over de Amerikaan zijn al duizenden boeken uitgegeven en…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.