Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Bob Dylan – “Murder Most Foul”

Bij Dansende Beren zetten we graag vooral nieuw talent in de kijker, maar als Bob Dylan een nieuw nummer uitbrengt, kunnen we dat niet aan onze neus laten passeren, zeker niet als het zijn eerste nieuwe nummer in acht jaar tijd is. De iconische zanger wordt gezien als een van de beste songschijvers van de vorige eeuw en won er zelfs een Nobelprijs mee. Hoogtepunten uit zijn carrière zijn onder meer “Like A Rolling Stone“, “Hurricane” en uiteraard “Knockin’ on Heaven’s Door“. Dylan klopt voorlopig zelf nog niet op de hemelpoort; de zanger is op 78-jarige leeftijd nog steeds druk bezig met optreden. Dit jaar heeft hij al vijftien concerten moeten afzeggen omwille van – je raadt het nooit – het coronavirus.

“Murder Most Foul” is een bijzonder lied om twee redenen. Ten eerste het lied werd al een hele tijd terug opgenomen, maar wordt het nu pas uitgebracht. Het tweede aspect dat het lied bijzonder maakt is de speelduur. Dit nieuwe lied is het langste ooit van Dylan. Met zijn zeventien minuten is het geen lied dat je snel eens opzet. Het lied evolueert zeer langzaam onder leiding van een piano, viool en subtiele percussie. Heel veel variatie krijgen we niet in de muziek, maar ze blijft wel evolueren, waardoor het geheel niet gaat vervelen.

Bob Dylan schreef een lange tekst voor het lied over de dood van John F. Kennedy. Dat deed hij met veel verwijzingen naar films, muziek en andere culturele aspecten. Slimme verwijzingen naar onder meer Nightmare on Elm Street en “House of the Rising Sun” passeren de revue. Marilyn Monroe en Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac zijn dan weer slechts twee voorbeelden van personen die genoemd worden in dit lange en toch niet langdradige nummer. Zeventien minuten en geen minuut te lang.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

27 maart 2020

About Author

Robbe Rooms Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.


2 COMMENTS ON THIS POST To “Nieuwe single Bob Dylan – “Murder Most Foul””

  1. Rudy Oorts schreef:

    Beste Robbe

    Lindsey is niet één van de dames van Fleetwood Mac, maar één van de jongens, Lindsey Buckingham, de ex van Stevie Nicks en één van de architecten van het grote succes van Fleetwood Mac.

    Met vriendelijke groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief