AlbumsRecensies

Fleddy Melculy – Sabbath Fleddy Sabbath (★★★): Alle subgenres samen

Al vier jaar lang proberen ze de Belgische metal te redden. Nu komt Fleddy Melculy met hun derde poging, die Sabbath Fleddy Sabbath gedoopt werd. Hierop is Fleddy nog altijd enorm maatschappijkritisch. Onder andere door die kritiek – en natuurlijk hun muziek zelf – zijn de mannen een vaste waarde geworden in het Belgisch en Nederlands metallandschap. Hun clubtour in België en Nederland zou op 26 maart beginnen, maar een groot deel van de data zijn uitgesteld naar een nog te bepalen datum. De releaseshow van de plaat streamden ze alvast wel live op hun Facebookpagina.

Nummers over Nederland tegen België, hippies, klimaat en nog zo veel meer komen aan bod op dit album, wat uiteindelijk betekent dat Fleddy gewoon zichzelf is gebleven. De band blijft ons verrassen met hun invalshoek op serieuze en minder serieuze onderwerpen. Zo zijn ook de teksten zoals altijd weer heel origineel, grappig en herkenbaar. We zullen vast niet de enigen zijn die toch wel een paar keer konden lachen om de dialogen die “Dimebag II”, “De Metalpolitie” (met Goe Vur in den Otto) en “Geschrapt Klimaatnummer” bevatten.

Het laatstgenoemde nummer is ook een echte uitschieter op Sabbath Fleddy Sabbath. Hier heeft Fleddy zijn laag gestemde elektrische gitaar gewisseld met een akoestische. Dit is ook het enige exemplaar op zijn palmares dat een dialoog heeft en ook als volwaardig nummer kan gezien worden. Gelijkaardige nummers als “De Metalpolitie” of “1 Noot” uit Helgië konden we nooit als een volwaardig nummer zien, gezien ze het bij één strofe hielden. “Geschrapt Klimaatnummer” is zelfs meer dan tien minuten stil voor het begint, toch wel een humoristische toevoeging. Jammer genoeg is dit het enige lied dat er echt uit sprong tegenover de andere nieuwe nummers die geen single waren.

Wie een stevige plaat verwachtte heeft hem ook echt wel gekregen. We vinden dat Fleddy zelfs een stapje harder is gegaan dan voorheen. Zeker in nummers als “Judas” en “De Wereld Is Wondermooi” voelen we dat de breakdowns veel beter zijn. Die komen op het niveau van “Feestje in Uw Huisje”. Zij die alles even willen vergeten door mee te headbangen, zitten hier zeker op hun plaats. Ook zijn er weer veel momenten waar je mee kan brullen met de makkelijke refreinen, iets wat ideaal lijkt voor liveshows.

De eerder verschenen songs waren veel meer de moeite waard, zoals bij uitstek “Fuck Uw Vrienden”. Dat werk zouden we, samen met “Stop!”, zeker in de zware hitlijsten kunnen zien verschijnen. De singles voelen aan alsof er meer over nagedacht is en ze beter uitgewerkt zijn. De rest van de plaat geeft ons vaak een opvullinggevoel. Toch is Sabbath Fleddy Sabbath geen eenzijdige plaat; je hoort in elke song een klein verschil qua subgenre. Zo kent “Nederhel vs Helgië” door de extra nadruk op het rappen meer een nu-metalgevoel en neigt “World Wide Weg” vooral in de intro meer naar emo. Fleddy Melculy maakt het zich telkens weer eigen door altijd zo hard mogelijk te gaan. Zo biedt dit album nog altijd kansen om volop te moshen, en dat per nummer met een twist in het genre.

Naar onze mening is Sabbath Fleddy Sabbath zeker de moeite waard, maar de albumtracks raken niet echt aan het niveau van de eerder verschenen singles. Daarvoor zijn ze niet catchy genoeg en voelen ze te veel aan als een verplichte bijkomstigheid. Gelukkig loste de band al heel wat singles op voorhand, waardoor er altijd wel weer energie terug blijkt te komen.

Fleddy Melculy zal sowieso nog naar alle hoeken van het land trekken om de zalen helemaal af te breken, maar dat kan jammer genoeg pas beginnen vanaf eind april.

Ontdek meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Pinkpop 2024 (Festivaldag 1): Wereldsterren van morgen

Terwijl in België het modderige Graspop Metal Meeting er al bijna een half festivalweekend op heeft zitten, opende gisteren dan ook eindelijk…
AlbumsRecensies

Alcest - Les Chants De L’Aurore (★★★★): Een schouwspel tussen licht en donker

Alcest probeert al sinds begin dit millennium de grenzen van het blackmetal genre af te tasten. Door het toevoegen van melodieuze ingrediënten…
InstagramLiveRecensies

Vestrock 2024 (Festivaldag 1): Gevestigde waarden

Voor festivalvertier voor jong en oud kan je in het eerste weekend van juni traditiegetrouw terecht in het Hulstse Veste, net over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.