Albums, Recensies

Pyscho 44 – UNREALITY I (★★★½): Nieuwe, frisse en volwassen sound

Psycho 44 is eindelijk terug van weggeweest. Er staan twee albums op het menu, waarvan het eerste UNREALITY I zal heten. UNREALITY II volgt later. Waarom? Geen idee. Laten we vooral blij zijn dat ze terug zijn; hun vorige album, Suburban Guide to Springtide, dateert inmiddels al van 2013. Dit lang intermezzo kan wel eens mede verantwoordelijk geweest zijn voor de vernieuwde sound van de groep. Suburban Guide was een energieke rockplaat vol elektronische invloeden, terwijl UNREALITY I veel experimenteler klinkt. Het tempo ligt een stuk lager en synthesizers zijn prominenter aanwezig. Fans hoeven echter niet te vrezen; de scheurende gitaren hebben de heren van Pyscho 44 zeker niet achtergelaten bij hun eerste album.

Nu, wie zijn de heren van Psycho 44 alweer? Laten we even het geheugen opfrissen. Psycho 44 wordt gefront door Gaelian Lahaye, die zang en gitaar voor zijn rekening neemt. Daarnaast bestaat de groep uit Jonas Vermeulen (gitaar, toetsen, zang), Pieter-Jan Janssen (bas, toetsen, zang) en Niels Meukens (drums, samples). Niels verving in 2018 hun vorige drummer. Ze behaalden in het alreeds tien jaar oude 2010 de finale van Humo’s Rock Rally. Vervolgens brachten ze de ep Demon uit, waarna natuurlijk Suburban Guide to Springtide volgde. Toen viel de stilte en werden hun fans nagelbijtend achtergelaten.

“Perfect Blue” en “Girl Talk” zijn goede voorbeelden van de nieuwe volwassen richting die Psycho 44 uitvaart. Het eerstgenoemde nummer introduceert ons op onheilspellende wijze tot UNREALITY I. Gaelian zingt spookachtig terwijl de schreeuwende gitaren ons meezuigen op een trip. Het nummer barst later open wanneer Niels de cimbalen laat kletteren. Ook “Girl Talk” heeft een meeslepend effect. Synthdeuntjes zijn op de voorgrond aanwezig tot ze ook hier plaats moeten maken voor ruige riffs. Het wordt ons snel duidelijk dat dit album waarschijnlijk geen dagelijkse kost wordt voor fans van Suburban Guide to Springtide.

“Tastemaker”, daarentegen, doet ons wel denken aan hun eerste album. Met snelle drums, geschreeuw, vette bas en loeiende gitaren is het meteen met voorsprong het meest snedige nummer van de plaat. Ook “Rational Love” en “TEAR (Face Off)” laat scheurende riffs los op de luisteraars, maar fijne weemoedige nummers domineren de rest van de plaat. “Solitude in Paradise” is een mooi voorbeeld van zo’n nummer. Het bouwt traag en rustig op om dan volledig los te barsten. De rustige stukken doen ons denken aan “Mélody” van Raketkanon.

Psycho 44’s UNREALITY I is een mooi opgebouwde nagelbijter van een plaat. De sound van de heren is nieuw, fris en volwassen, klaar voor een nieuw decennium. De nummers houden ons op het puntje van onze stoel tot ze ons er headbangend uit dwingen. Ook krijgen fans van Suburban Guide to Springtide enkele stevigere nummers om van te snoepen. Op 29 februari kun je de nieuwe plaat ontdekken bij de albumrelease in Trix, en op 7 maart volgt een show in L’entrepot in Aarlen.

FacebookWebsite

28 februari 2020

About Author

Jan-Willem Declercq


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief