Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Flying Horseman – “Set Reset” & “Where Do You Live”

© CPU – Joost Van Hoey

Flying Horseman trakteert ons vandaag op een dubbele dosis muzikaal genot! De band rond bezige bij Bert Dockx brengt in april het album Mothership uit. Na de geslaagde albumcyclus voor zijn nieuwste band Ottla, keert frontman Dockx terug naar zijn main gig, Flying Horseman.

De twee singles, “Set Reset” en “Where Do You Live”, zouden we kunnen omschrijven als ‘typische’ singles voor Flying Horseman. De vormgeving en orkestratie zijn uniek, maar de gekende Flying Horseman sound en sfeer blijven een standvastigheid. De poppy slaggitaren op het dansbare “Set Reset” doen wat denken aan de vroege postpunk van Television en de speelse toon van de orgeltjes grijpen terug naar The Doors en Talking Heads. Wie tussen de lijnen leest krijgt op vlak van lyrics andermaal een maatschappijkritische blik van Dockx op de mens te zien. Hij zet zich af tegen de ongezonde idee dat de mens continu geneigd is zichzelf te moeten heruitvinden. De muziek klinkt iets minder dramatisch en dient dus als een uitstekende tegenpool voor de ambigue teksten. De geïmproviseerde choreografie van Dockx in de videoclip is een mooi extraatje.

“Where Do You Live” gooit het dan weer over een andere boeg. De meditatieve baslijn en geleidelijke, sfeerscheppende opbouw bij de backing vocals en de gitaren doen ons denken aan wat Talk Talk eind jaren tachtig uit hun mouw schudde. Flying Horseman brengt een zelden geziene vorm van breekbare postrock: een die niet vergaat in een doelloze crescendo, maar die durft evolueren en fluctueren zonder daarbij in te boeten aan de obscure sfeer die het nummer uitstraalt. Flying Horseman slaagt er met deze nieuwe singles weer eens in een amalgaam van verschillende invloeden tot iets te boetseren waar ze hun eigen, unieke kwaliteitslabel op kunnen kleven.

Mothership verschijnt op 17 april via Unday Records.

Related posts
LiveRecensies

Bert Dockx @ Theresia: Detailwerk, klein en groots

Bert Dockx spendeerde zijn eerste jaren in de muziekwereld bij bands als Flying Horseman en Dans Dans. Sinds enkele jaren heeft hij…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Bert Dockx: 'Voor mij is jazz zowel een genre als een mentaliteit'

Bert Dockx, de man achter Dans Dans, Flying Horseman en Ottla, zit niet stil. Naast de bloeiende projecten waar hij deel van…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Bert Dockx - Safe (★★★★): Intense warme schoonheid

Muzikale duizendpoot Bert Dockx brengt wederom nieuw werk uit. De man speelt onder andere bij Flying  Horseman, Dans Dans en Ottla. Al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.