Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Flying Horseman – “Set Reset” & “Where Do You Live”

© CPU – Joost Van Hoey

Flying Horseman trakteert ons vandaag op een dubbele dosis muzikaal genot! De band rond bezige bij Bert Dockx brengt in april het album Mothership uit. Na de geslaagde albumcyclus voor zijn nieuwste band Ottla, keert frontman Dockx terug naar zijn main gig, Flying Horseman.

De twee singles, “Set Reset” en “Where Do You Live”, zouden we kunnen omschrijven als ‘typische’ singles voor Flying Horseman. De vormgeving en orkestratie zijn uniek, maar de gekende Flying Horseman sound en sfeer blijven een standvastigheid. De poppy slaggitaren op het dansbare “Set Reset” doen wat denken aan de vroege postpunk van Television en de speelse toon van de orgeltjes grijpen terug naar The Doors en Talking Heads. Wie tussen de lijnen leest krijgt op vlak van lyrics andermaal een maatschappijkritische blik van Dockx op de mens te zien. Hij zet zich af tegen de ongezonde idee dat de mens continu geneigd is zichzelf te moeten heruitvinden. De muziek klinkt iets minder dramatisch en dient dus als een uitstekende tegenpool voor de ambigue teksten. De geïmproviseerde choreografie van Dockx in de videoclip is een mooi extraatje.

“Where Do You Live” gooit het dan weer over een andere boeg. De meditatieve baslijn en geleidelijke, sfeerscheppende opbouw bij de backing vocals en de gitaren doen ons denken aan wat Talk Talk eind jaren tachtig uit hun mouw schudde. Flying Horseman brengt een zelden geziene vorm van breekbare postrock: een die niet vergaat in een doelloze crescendo, maar die durft evolueren en fluctueren zonder daarbij in te boeten aan de obscure sfeer die het nummer uitstraalt. Flying Horseman slaagt er met deze nieuwe singles weer eens in een amalgaam van verschillende invloeden tot iets te boetseren waar ze hun eigen, unieke kwaliteitslabel op kunnen kleven.

Mothership verschijnt op 17 april via Unday Records.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mauro Pawlowski - "Godmade Trouble"

De Belgische half Pool-half Italiaan die sneller muziek uitbrengt dan zijn schaduw lief is, bewandelt voor de eerste keer in twintig jaar…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Dans Dans – Zink (★★★½): Volwassener, maar minder spannend

Het jazzrocktrio Dans Dans bestormde tussen 2012 en 2016 de Belgische muziekscene met een viertal ijzersterke albums bomvol onconventionele covers en eigen…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Dans Dans: 'We zijn in de eerste plaats een liveband.'

Na een reeks omzwervingen van vijf jaar bij onder andere Flying Horseman, Mark Lanegan Band en Dez Mona vonden zanger-gitarist Bert Dockx,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.