Albums, Recensies

Shopping – All Or Nothing (★★★★): Heerlijke tegenstellingen die moeilijk te rijmen vallen

Soms kan je een band linken aan een bepaald land, zonder dat je enige info hebt. Vaak zijn bepaalde genres nu eenmaal regionaal sterk ontwikkeld. Zo is enorm veel wat punk alle subgenres betreft ongetwijfeld gelinkt aan alles wat met Engeland te maken heeft. Daar liggen uiteindelijk ook de roots en het is dan ook logisch dat dit land de meeste punkbands per vierkante meter telt. Zo is de toon ook gezet voor de band Shopping, maar daar valt toch meer over te zeggen dan enkel het label punk.

Shopping is een driekoppige band die hoofdzakelijk uit het vaatje postpunk tapt, maar zoals eerder vermeld is er meer. Deze band komt uit Londen en Glasgow en sinds 2012 maken ze een soort dansbare post-punk/disco/new-wave, waar steeds een onderliggende laag in zit die de combinatie van dansbaarheid en donkere muziek weergeeft. Shopping geeft je een zeer apart gevoel bij het luisteren naar hun muziek en dat is hier weer goed gelukt.

Dat dansbare effect heeft Shopping altijd gehad. Het is door alles en iedereen onder het subgenre postpunk geduwd, maar je kan onmogelijk ontkennen dat er geen zweem van disco in zit. Dat is net zo leuk aan deze band. Het zit er wel in, maar het zit zo subtiel verscholen dat je nauwelijks doorhebt dat je mee aan het bewegen bent door de leuke discotunes. Deze onderliggende laag is bij de nieuwste plaat net iets meer aanwezig dan bij de vorige (hardere) plaat The Official Body, maar dat wil niet zeggen dat deze plaat minder sterk is.

Dat het allemaal iets minder postpunk is, mag je dan ook direct met een korrel zou nemen. Het is minder stevig en er is meer ingezet op melodie, maar postpunk blijft het hoofdingrediënt. Ook is de band gegroeid in het opzetten van songstructuren en vaak hoor je bands zoals Foals terugkeren in bepaalde riffs. Deze luchtig opgezette structuren maken dat All Or Nothing goed verteerbaar is, maar tegelijk ook de diepgang heeft. Ook deze combinatie doet ons sterk denken aan Foals.

Het zijn niet enkel de structuren van de nummers die goed zijn, maar ook individueel bekeken zijn de songs enorm goed. Elk instrument wordt goed bespeeld en ook vocaal gezien is het allemaal dik in orde. De stem doet vaak emotieloos aan, maar dat past perfect bij deze band. Het maakt alles wat donkerder. De tegenstelling van de muzikale melodieën met de statische stemmen maakt een perfecte match. Dat maakt het allemaal nog iets meer punk, zeker wanneer de mannelijke stem komt meedoen.

Shopping laat ons beduusd achter na een aantal luisterbeurten. Deze waas is typisch voor een plaat waar je werk aan hebt. Na een aantal luisterbeurten kom je tot de conclusie dat deze plaat blijft verbazen. En wat is er nu leuker dan een album dat zijn verrassingen blijft bewaren? All Or Nothing kwam uit via Fatcat Records in Europa en via Rough Trade in Amerika. De plaat wordt voorgesteld in de UK, om dan hun eerste tour richting Noord-Amerika te doen, om vervolgens naar Europa te komen. België en Nederland zitten er voorlopig niet tussen.

Facebook / Instagram / Soundcloud

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

7 februari 2020

About Author

Wouter Vandeweyer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief