LiveRecensies

Catfish and the Bottlemen @ Trix Club: Rock van formaat

Dat Catfish and the Bottlemen halt houdt in ons land, is een unicum. De Britse band maakte bij elke vorige Europese tournee een grote bocht rond België en passeerde enkel vluchtig op kleine festivalpodia van Rock Werchter en Pukkelpop. Een spijtige zaak voor elke indierocker met een voorliefde voor Britse bands. Maar met hun derde album The Balance dat in april 2019 verscheen, willen de gentlemen uit North-Wales daar verandering in brengen. Catfish and the Bottlemen speelde in een zo goed als uitverkochte Trix een geoliede show van formaat waarmee ze iedere langverwachte en kersverse fan omver bliezen.

De avond gaat rustig van start met het voorprogramma van RAMAN. Het Gentse trio brengt alternatieve rock ‘n’ roll en won de afgelopen jaren concours als Jonge Wolven en Oost.Best. Ook bij ons zijn ze niet onbekend, want we hadden hen al op ons Dansende Beren Festival te gast. In Antwerpen bouwen ze hun set netjes op met eerst akoestisch getokkel om daarna een ruig geluid uit diezelfde akoestische gitaar te sleuren. De band die doorgaans kleine Gentse cafés aandoet, grijpt deze kans om zijn afzetmarkt uit te breiden. En met succes. Op het grootste podium van Trix komt de mix van blues en rock goed tot z’n recht. Naar het einde toe haalt frontman Simon Raman een elektrische gitaar boven om een stevig einde te maken aan hun korte verschijning.

https://www.instagram.com/p/B8FJrCEnKbq/

De heren van Catfish and the Bottlemen moesten hun haren nog even goed leggen vooraleer ze het podium opkwamen, want een kwartier na het startuur van de show gingen de lichten uit en klonk een grandioze intro op de tonen van The Beatles’ “Helter Skelter”. Dat academisch kwartiertje zijn we dan ook snel vergeten. Zeker wanneer nieuw materiaal “Longshot” de boel op gang trekt. Frontman Van McCans ruige stem maakt de combinatie van kleurrijke riffs en emotionele tekst af. Hij gooit alles, inclusief zijn microfoonstaander, van bij het begin helemaal los. McCan kan niet stilstaan op het podium en neemt alle mogelijke houdingen aan met zijn gitaar.

Ook het publiek weet met z’n energie geen blijf. Bij “Kathleen” en “Soundcheck” wordt er al haastig op schouders geklommen. De fans op de voorste rijen zijn niet te stoppen wanneer de oude doos verder wordt opengetrokken. Maar ook nieuwe songs doen het goed. “Twice” wordt luidkeels meegezongen en met de gitaarsolo in “Anything” krijgt de rest van de band ook eens de spotlight. Ondertussen zien we overal witte vlekken van de flitsende spots achteraan het podium. De productie die het viertal hier neerpoot, is eenvoudig en toch indrukwekkend.

https://www.instagram.com/p/B8FJWK-HIbh/

Vanaf “Sidetrack” neemt de set een duidelijk zijpadje. De lichtgevende toekan die op de albumhoes prijkt, kijkt hypnotiserend toe hoe de band nieuwe songs “Conversation”, “Overlap” en “Basically” kort maar krachtig afhandelt. De drummer probeert er hier en daar nog wat extra punch bij te gooien, maar het grote vuurwerk blijft uit. Tot de finale wordt ingezet met “2All”: een melige meezinger zoals we die van Catfish and the Bottlemen gewoon zijn. Ook “Outside” zet de kelen van de fans open. Toch klinkt die klassieker live niet zo strak als we hoopten. “Fluctuate” en “7” zijn daarentegen echte voltreffers. McCan brult het uit en de bas komt hard aan. Afsluiten doet Catfish and the Bottlemen met het inmiddels legendarisch “Cocoon” uit hun eerste album.

Hoewel Catfish and the Bottlemen hun nieuwe album een hoofdrol wilde laten spelen, waren het vooral de steengoede klassiekers en handvol boeiende songs uit hun derde album die hen een degelijke set bezorgden. De professionele afstand tussen de band en het publiek, de grootsheid van de productie en de gestroomlijnde set maakten duidelijk dat er sprake was van een bepaald professionalisme dat zelfs niet meer in Trix zou moeten staan. Deze band hoort thuis op een groter podium. Geen wonder dat ze in het groot op de affiche van Best Kept Secret prijken.

Setlist:

Longshot
Kathleen
Soundcheck
Pacifier
Twice
Anything
Sidetrack
Homesick
Conversation
Overlap
Rango
Basically
2all
Outside
Fluctuate
7
Cocoon

Related posts
LiveRecensies

Klinkeroever 2022 (Dag 1): Muzikale route vol verwondering

Tijdens de warmste periode van het jaar maakt Gent zich klaar voor een tiendaagse vol cultuur en beleving. In het historisch stadscentrum…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single RAMAN. - "Talkin'"

Anderhalf jaar geleden maakten we kennis met de bluesrock van RAMAN. De Gentse band leverde een smaakvolle ep af waarmee hij een…
InstagramLiveRecensies

Kaiser Chiefs @ De Roma: Optreden van het dubbele gezicht

Kaiser Chiefs, in 2005 waren ze het van het. De britpopband uit Leeds stond toen dan ook aan de top van hun…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.